Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google har förstört mängder av horoskop genom att omskapa usla miniatyrer av bilder i GIF-format. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa galna ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 25 augusti 2016

Månens instinkter och resursernas Oxen

Med Månen i femte graden av Oxen vid midnatt publicerar Aftonbladet på torsdagen två politiska ledarkrönikor som båda handlar om högerns korrupta hantering av ekonomiska medel - båda i all sin enkelhet sylvassa och viktiga. 

Anders Lindberg, som jag ibland tycker låter som en populist, visar här tydliga konturer när han riktar sig mot det tydligaste och mest konkreta av alla ting: finanser via skatterna, och Ingvar Persson trycker till moderatledaren Anna Kinberg Batra får hennes hycklande pladder om bidragsberoendet. 

Båda politiska kommentar av bästa kvalitet. Stilistiskt är det intressant att se hur Lindberg smyger som katten kring het gröt, mån om att inte antagonisera sosseriet utan snarast vädjar till finansminister Andersson att vakna upp och våga något. Resten av världen diskuterar The Inequality - svenskarna vänder generat bort blicken från sin egen genomkorrupta utveckling som nation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar