Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 8 augusti 2016

Fågeln som en frisjäl?




Spännande vetenskapsnyhet i SvD om fåglars sömnbehov. När jag snabbt googlar de gamla egyptierna och deras representationer av själen som en fågel, inser jag snabbt att det bara är själens PSYKISKA HÖLJE som illustreras som en fågel. Detta är BA-själen som inte tillhör himmelen och därför stannar på jorden. Det är den subtilare KA-själen som är den som återvänder till sin högre och eviga värld. Också de gamla kineserna hade en tudelad själ där PO var och förblev jordbunden medan HUN-själen närmast kan översättas som "andeväsen" och som var den eviga, himmelska komponenten.
 
BA-själ, cirka 500-talet fvt


Frågan blir då om man ska betrakta BA, denna begränsade frisjäl, som besläktad med Månen eller med det jordbundna intellektet Merkurius (via dess negativa härskartecken Jungfrun)? I synnerhet Merkurius avslöjar hinduernas krasshet och insikt att inte ens ett vasst intellekt släpps in i Himmelen, detta är bara en engångsprodukt som lever och dör med den fysiska kroppen. 

Engelska "psyche" används dock luddigt och är svårt att tillämpa på någon modell av själen och dess förhållande till den kroppsliga medvetenheten. När man talar om ett starkt psyke (eller inom idrotten om en "vinnarskalle") är det astrologins Måne man talar om - tänk en Måne härdad av benhårda Saturnus. Där finns förutsättningar för ett jävlaranamma att ta sig upp till prispallens guldplats. Inte minst ger Saturnus ett sånt fokus att individer under djup koncentration kan framstå som korkade eftersom de är så envetna - de vet bara en enda sak just i det ögonblicket, ungefär som en uppretad tjur som rusar.

När jag tittar på vår första olympiska guldmedaljör i simning, Sarah Sjöström, visar det sig dock att det är Solen som opponerar Saturnus, motorn som får bromsas eller begränsas av arbetsledaren Saturnus. 


Men i positivt polariserade tecken och med Solen i barnets och lekens Lejonet, understryks alltid att Sarah tar sin hårda träning som en lek! Disciplinen från Saturnus är inget som tynger henne utan en utmaning att jobba ännu mer på sin FORMALA fulländning. 

Teknik, teknik - Jungfruns tecken gör sitt jobb bra i det här horoskopet och utifrån den triumferande och Regulus-välsignade solascendenten bistår Jungfrun perfekt i 2a resurshuset med energi (Mars) och framgång (Jupiter). Kvinnan föddes med en perfekt kropp för det hon gör. Månen i sitt eget hemmatecken (Vatten-Kräftan) rymmer Merkurius som i sin tur disponerar dådkraften i tekniska (och ofta kroppsligt mycket viga) Jungfrun. Man riktigt ser av elementen hur hon runnit sitt rätta element! Kombinationen av Jord och Vatten ger "kropp i vatten" och solmotorn siktar in sig mot Saturnus, den mest prestationsinriktade av alla planeter som paradoxalt nog också symboliserar en av dödssynderna: letargin eller likgiltigheten. Här kontrasterar Saturnus tydligt med den empatiska och inlevelsefulla Månen.

*****


Men tillbaka till egyptiernas jordbundna fågelsjäl... Tanken slår mig att detta kan vara samma själsnivå eller själssegment som osaligt stannar kvar vid den plats där den levde och som tvivelaktiga tv-program ägnar sig åt att "frigöra". Är det i så fall inte "Himmelen" dessa spöken går till när de manas att "gå in i ljuset" utan en lägre verklighet, kanske det liv med de anhöriga på "Månen" som ordinära själar enligt hinduismen som bäst når. 

Inte alla kan återvända till Himmelen, själens syndafall innebär att de är blockerade tills dess de under många, många jordeliv återskapat rätt medvetande och inställning!

I så fall är den "andliga" tv-underhållningen mest snömos och flum, baserat på människor med viss men mycket oklar inblick i den andra sidans mysterier! Jag satsar på att de gamla egyptierna förstått bättre, här tänkte man sig totalt fem själar förutom den fysiska kroppen! En vis egyptier som mötte en ateistisk svensk materialist skulle inte förstå vad för slags monstrositet han råkat på, ett människoliknande kreatur som inte såg eller förstod något överhuvudtaget!

Tyvärr verkar inte heller astrologin vara till någon större hjälp här såvitt inte de gamla egyptiernas fem själar skulle vara de fem synliga planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus (Sol och Måne måhända reserverade för annat i den egyptiska världsbilden). Men det är bara en vild gissning.

Fågelriket då, som SvD skriver om? Definitivt en högre art varelser än människorna! Det kan knappast vara någon slump att många kulturer gjort fåglarna till gudomliga budbärare - de gamla kineserna studerade t.ex. noga fåglars flykt och såg omen i denna. Fågelriket kanske skulle kunna liknas vid Merkurius i en Luft-placering. Tyvärr har jag inte ett tjog piloter eller kanske ännu bättre, glidflygare, att göra horoskop för. Men det vore en intressant kategori att studera. 

Skulle man finna ett övermått på horoskop med "Jord-brist" hos dessa? Eller är det bara ett jobb i mängden så att inga tendenser alls märktes? Jag har varit bekant med två flygvärdinnor i livet och båda har haft rejält mycket planeter i Vågen i ena fallet och Tvillingarna i det andra. Men dessa råkar vara bloggarens sol- resp. måntecken så det kan vara en fråga om hur "lika barn leker bäst" - att själar på något sätt förnimmer varandras subtilt materiella höljen och trivs i den "densiteten". Bättre göra en oberoende studie med material "utifrån"...

Inga kommentarer: