Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 augusti 2016

Ärkeskurkens dubbelnatur

Aftonpladdret har ett litet urval av kändisar de tycks ohälsosamt fixerade vid och som återkommer år efter år hur obetydliga nyheterna än är. Nu nämns framlidne ärkeskurken Svartenbrandt i en text om hans dotter.

Det är tid för lite självrannsakan på den här bloggen och precis som jag häpnade över min naiva kommentar om Leonardo DiCaprios horoskop för några år sedan, måste jag säga att inlägget om Svartenbrandt från bloggens första år (2009) idag ter sig mer än lovligt simplistiskt. 

Visserligen pekade jag ut brottslingens Sol i Väduren och Månen i Stenbocken som ett tydligt exempel på teckenkombinationens tendens till egenmäktighet (som en brottsling som tar lagen i egna händer), men sanningen var att jag helt missade den betydligt djupare intensivt psykotiska sidan. Till bloggens försvar var detta innan månascendenten introducerats och med den ett spekulativt bruk av de 12 husen, som då överförs till sinnelagets nivå och vagt kan sägas teckna psykets (Månens) förhållande till dessa livsområden. 

Eftersom det råder brist på klockslag i samband med celebriteter, tycktes den här metoden vara bra för att träna sig i att tänka på den djupare nivå som involverar fler tolkningsdimensioner: planeten, planeten i tecknet, planeten i huset, tecknet i huset, planeten i tecknet i huset!

Och för att inte tråka den tålmodiga läsaren diskuteras aldrig varje horoskopplacering så här ingående. Osäkerheten med bara en månascendent motiverar inte den noggrannheten. Men beträffande Svartenbrandt är det påfallande hur olycklig hans födelsedag är, utifrån psykets/Månens relation till de tre husen. Han har - och detta är inte första gången bloggen hittar fenomenet i månhoroskopet för problematiska människor - tre av de fyra onda husen aktiverade av planeter!


Av de onda (3, 6, 8, 12) anses det tredje intellektshuset gå att förbättra via intellektuell skolning och disciplin. (Implikationen blir att 6e olyckshuset är något människan inte själv råder över, liksom 8e dödshuset samt 12e förlusthuset.)

Men hur mycket kan man reparera ett intellekt när den kroniska Saturnus står i ett "kroniskt" ont hus som det sjätte för olyckor och fiendskap och - precis som i Fredrik Reinfeldts fall - kastar en begränsande aspekt mot intellektets område? Blir inte detta de oförbätterligt korkade människornas signatur?

Så naturligt ond Svartenbrandts Saturnus är, gör psyket i Stenbocken ändå planeten till en "verksam välgörare". Saturnus i 6e fiendehuset innebär alltså att Saturnus - myndigheter och auktoriteter - visserligen är till hans olycka (och hans fiender) men att dessa hans motståndare ändå är till hans lycka!

Miss inte den överdrivande Rahu tillsammans med Saturnus: auktoriteten har en "överdrivet" begränsande inverkan på brottslingen. 

Men nu till det verkliga problemet: för ett sinne i Stenbocken, en rigid och inrutad mentalitet, är den extremt rörliga Merkurius ett orosmoment. Staten tycker t.ex. inte om fritänkare som analyserar och "relativiserar" överhetens påbud. Löfven är ett perfekt exempel på Statens representant när den blir så korkad att det börjar lukta diktatur. Samtidigt anses Merkurius vara en "verksam välgörare" när lagiska Stenbocken äger 1a huset, hur hänger detta ihop? Jo, Merkurius förutsätts här vara en kommunikatör som går Auktoritetens ärenden, dvs fungerar som en budbärande ängel som saknar egen fri vilja (enligt teologin). 

Vi ser här astrologin koda den sanning snart alla känner till: medierna har funnits till enbart för att gå Maktens ärenden! Politiker och journalister ligger i säng med varandra - förutom då de "omoraliska" merkurier som tar på sig att obundet granska de budskap politikerna vill ha ut. Ur Stenbockens perspektiv, maktperspektivet, blir därför en visselblåsare eller sanningssägare en ond kommunikatör som ska bekämpas! 

(Det märkligt hur digitaliseringen tog lönsamheten ur tidningsbranschen SAMTIDIGT som folk började vakna upp och se pressens funktion som maktens verktyg för indoktrinering. Men minns att zodiaken har 12 tecken och att varje tecken i 1a huset ger en egen världsbild med nya planeter i rollerna som "de goda" och "de onda".)

Hos Svartenbrandt är alltså hans intellektuella Merkurius en verksam välgörare men står i sitt "fallna" läge. Men det betyder lika lite som den "fallna" Solen i Vågen att intellektet är utslaget - Einstein hade Merkurius i Fiskarna, låt vara med den extremt långsamma men grundliga Saturnus: Einstein TÄNKTE nonstop i tio år för att komma på relativitetsteorin - Saturnus indikerar alltid långsam men varaktig verksamhet.

Hos brottslingen handlar det istället om att Saturnus kroniskt och för långa perioder begränsar Merkurius som händelsevis råkar vara Saturnus egen disponent. Organisatoriska och planmässiga Saturnus hämmar sin egen disponent vilket betyder att organisationen själv står på lösan sand!

Det är ett märkligt och mycket komplext budskap som utvecklar sig här, mellan 6e fiendehuset och det i grunden amoraliska (men uppfostringsbara) 3e intellektshuset. Att kalla Svartenbrandt "oförbätterlig" eller omöjlig att fostra räcker knappt. Det ser ut som ett fött "rötägg", en typ som djuppsykologen James Hillman beskrev i sin mest populärt hållna bok Själens kod på 90-talet. Båda planeterna är goda men i onda hus tycks de ändå ha "färgats" på ett dåligt sätt. Och detta, som sagt, ur det lite diffusa "psykiska" perspektivet (Månen som ersättningsascendent).

Är det något Stenbocksascendenten avskyr, är det Jupiter, Saturnus motsatta princip, frihetens och den naturliga expansionslustens planet. För Jupiters expansion når snart de gränser Saturnus satt och vill Jupiter mer, blir den lagiska Saturnus fiende. I det här horoskopet befinner sig den Stora Välgöraren som ur Svartenbrandts psyke förvandlats till en illgörare vad gäller frihetssträvans följdverkningar till en låsning: Jupiter instängd i det onda 8e huset för korruption och död. Att han dog i en brand kan tyckas som en tanke med tanke på att dödshuset går i REN ELD. Jupiter i Lejonet disponeras från en Sol (Eld) i Eldtecknet Väduren.

Men ärkeskurkens dubbelnatur, som tydligen var extrem och strax visade sig vid alkoholintag, tillhör det DISSOCIATIONSSYNDROM - Luft/Vatten - jag helt bortsåg från 2009 för att istället enbart peka på Jord/Eld och egenmäktighetssyndromet.

Man måste väl tro dottern Jackie Ferm, att pappan hade goda sidor (både paternalistiska Saturnus och kommunikatorn Merkurius "verksamma välgörare") men bara så länge han höll sig ifrån spriten. 

Eldvatten (som rödindianerna kallade det rävgift den vite mannen förstörde dem med) tecknas perfekt av Vatten-elementet som representerar vår svampiga lägre näringssjäl - utan vatten dör organismen snabbt. Men "elden" i alkoholen representeras förstås av astrologins märkliga koppling av den mörka (Tamas) eldens Mars till Vatten-tecknet Skorpionen. Alla toxiska substanser hamnar under det giftiga tecknet och i synnerhet alkohol som uppstår genom fermentation rimmar väl med Skorpionen som den fortgående korruptionens tecken. Det är i detta tecken långsinthet och hämndbegär frodas! (Effekten kan naturligtvis uppstå på flera astrologiska sätt, men Skorpionen är som isolerad symbol bärare av mänsklighetens alla synder.)

Svartenbrandt har en Mars i farozonen eftersom den också ligger i Vatten och dessutom i det tredje intellektshuset som överhuvudetaget inte har med den Vegetativa Själens simmiga nivåer att göra, det tredje är ett "Luft-hus"! Det är därför en rätt allvarlig störning när Saturnus ägare Merkurius minglar med en Vatten-Mars som ur sinnet i Stenbockens perspektiv är både en naturlig olycka och dessutom en "verksam illgörare". 

Det är som om det prudentliga stenbockspsyket vet att det inte kommer att må väl av gift i kroppen. Månen i Stenbocken är en riktig torris, och på groda grunder, den veta att Mars upphäver eller åtminstone trotsar dess egen lagiska natur. (Mars "dubbla" ondska när Stenbocken äger 1a huset kan jämföras med att Mars "som sådan" anses "upphöjd" i Stenbockens tecken. 

Även den senare lärosatsen har jag brottats med. Betyder det att krigaren Mars är extra stark och en vinnarskalle när den slår sig samman med Makten? Eller ligger Mars "upphöjelse" i att den brutala och oregerliga Mars här hålls i schack eftersom den vistas inom Saturnus - kontrollens och begränsningens - domän? Tills jag hittar någon antik text som förklarar vad som egentligen menades med planetens "upphöjelse" respektive "fall" förefaller båda perspektiven komplettera varandra...

Den "goda" Saturnus söker alltså via 270 grader kontrollera Svartenbrandts svampiga och onda intellekt, men eftersom Månen/psyket upplever att kontroll är något olyckligt, något fientligt (6e huset), är det uppenbart att horoskopet helt enkelt illustrerar en "mikrokosmisk" verklighet som fullständigt havererat. Det går inte att lösa den här rebusen och det var just därför brottslingens liv också såg ut som det gjorde. Född att utveckla "rötäggets" alla attribut och i synnerhet när "dissociationen" gjorde att rationell Luft och instinktivt Vatten började vingla i förhållande till varandra.

Jag har läst att Vatten/Luft ger ohälsosamma psykologiska förhållanden, tänk fuktig luft och lungsjukdomar men överfört till den intellektuella domänen, men i termer av ren och skär sinnessjukdom har inte "dissociationen" givit någon vidare utdelning. Svartenbrandts horoskop antyder dock något i den riktningen, men det finns så många negativa saker på gång samtidigt att det är svårt att peka på enskilda faktorer. Vi har Ljusens placeringar för egenmäktigheten, de ovanligt många (och viktiga) planeterna i "onda hus", och så då dessutom den här onda sidan i tanke och intellekt när eldvattnet (Mars-i-Vatten) förgiftade honom.

Se också soulsångerskan Whitney Houston som karaktärslöst söp och pillerknaprade sig till döds. Ljusen i Vatten och sammanlagt hela fyra placeringar i Vatten, Sol/Venus i 6e olycks- och ohälsohuset i svampiga och lidelsefulla Kräftan. Eller för den delen Amy Winehouse som gick samma öde till mötes. Hennes födelsetid var inte känd vid tiden för bloggens inlägg men dök senare upp på nätet, 22.25, vilket ger demoniska hungerns Rahu på Ox-ascendenten och Venus i en olycklig kombination med den fallna Mars i Kräftan (en horans signatur eller ett hjälplöst offer för lidelse). 

Dessutom hittar vi - precis som hos Svartenbrandt Saturnus-i-Luft i 6e olyckshuset och en krampande aspekt mot tredje intellektshuset i Vatten vari eldvattnets Mars i sitt fallna läge befann sig! Det är minst sagt horribla indikationer.

Missa inte att Mars både hos Svartenbrandt och Winehouse kastar aggression tillbaka mot den Saturnus som söker kontrollera dem, så att vi får en spiral av repression och revolt mellan olycks- och intellektshusen. Återigen ett tecken på ett livsöde som inte låter sig reformeras! Enligt astrologin tycks det verkligen finnas fördömda själar, födelser som är "dömda i förväg". Det måste vara själar som redan är djupt degenererade från flera dåliga liv som nu tar tåget till Jorden just som Tidens pendelsvängning når ett extremläge. Pendelrörelsen ger förstås en vansinnigt överförenklad bild - astrologin beskriver ett skeende i många, många samtidiga dimensioner!

Två kända manliga alkoholister som som inte kunde hejda sig och som diskuterats pga. Vatten-elementet var rocksångarna David Crosby och Gene Clark, båda från 60-talsgruppen The Byrds. (Bandets tredje prominenta medlem, Roger McGuinn, var också tydligt dominerad av Vatten-elemenet - men lika barn leker inte alltid bäst, för i det här irrationella och känslodrivna elementet gaddade Crosby och McGuinn ihop sig och stötte ut Gene Clark ur bandet - Clarks horoskop innehåller typiskt nog en massa planeter i exilens 12e hus!)

Här kan man kanske tala om veka byggmaterial från födelsen eftersom astrologin tecknar "fina materiella faktorer" som en antikens DNA-karta med skillnaden att antikens tänkare förstod koderna, vilket dagens DNA-forskare knappt ens börjat göra med sitt idiom ännu. 

Kort sagt: DNA är samma föreställning som astrologin fast nedsjunken i den mikrofantasi materialisterna så materiellt framgångsrikt fallit in i sedan "Upplysningen" - eller det som många skulle kalla Jordens mörkaste och grymmaste århundraden någonsin.

7 kommentarer:

Susanne sa...

Svartenbrandt extrema dubbelnatur framstår väldigt tydligt i dotterns bok "Rövardotter". Där återges nämligen citat ur brev till henne i hennes tidiga ungdom, och det är verkligen djupsinniga och dessutom djupt andliga insikter i dessa faderliga råd till henne. Jag hade visserligen läst en av hans egna böcker, så jag visste att han hade intressen åt det hållet, men jag häpnade ändå. (Och naturligtvis var råden och förmaningarna helt bortkastade på henne.) Så visst stämmer det som dottern säger, att han hade goda sidor också, och jag har svårt att tänka mig att han var en renodlad "rötäggssjäl".

En intressant detalj i boken vad gäller astrologi är att JF berättar att i samband med hennes födelse tillverkade hennes far ett konstverk - ett lejon utmejslat i granit som hon fick. (Syns på bild också - rätt maffigt.Det sägs inget om hur han fick idén till motivet.) Hon nämner att hon dock inte är född i lejonets tecken, däremot hennes bror (som dock inte var född vid tillfället). Men i siderisk astrologi är hon just lejon! (9/9 1990). Kanske faderns undermedvetna kände till hur väl symbolen passade...

Seaward sa...

Bra att du beskriver hans andliga orientering för det finns en sak i kartan som jag inte nämnde i vimlet av dysfynktionella signaturer. Det är den självklara synergin mellan Solen (i bemärkelsen andesjäl) och Jupiter (i bermärkelsen gudomlig lag/dharma eller individens förnimmelse av en större värld bortom det individuella jaget).

Solen i jagtiska Väduren som bottnar i All-Fadern Zeus/Jupiter eller varför inte konungen Lejonet! Tyvärr, ur det jordbundna psykets perspektiv halkar Jupiter in i ett obskyrt hus och Solens usla förhållande till sin disponent Mars (i dess horribla konflikt med Saturnus) drar mer uppmärksamhet till sig...

Ja, dottern är ett sjurungande Lejon ända ut i ansiktet och blicken! Jag har sett och mött flera (sideriska) Lejon med samma ansiktstyp. För mig själv har jag format etiketten "de söta lejonen" eftersom alla haft det gemensamt att jag upplevt en hjärtegodhet från dem som jag, en stickigre sort, bara kan avundas! :-)

Susanne sa...

Jag tycker förstås att söt är en sak och hjärtegodhet en annan... Jackie Ferm är söt (men skulle vara ännu sötare om hon inte vanställt läpparna med botox). Och apropå botox - vilja bli undersköterska för att man får syssla med botox!? Då är det knappast hjärtegodhet som styr yrkesvalet... Ferm är snarare värsta sortens lejon - det totalt ytliga och grunda som endast SER till ytan.
Jag skulle snarare ta Moder Teresa som exempel på hjärtegodhet hos ett lejon. Men söt var hon väl knappast...

Seaward sa...

Sötma kan vara ett drag i personligheten, jag kontrasterade avsiktligt med min "stickigare" personlighet (som inte har något med utseende att göra utan återigen är bildligt menat).

Kort sagt, gamla "män från Mars" (knivar och huggverktyg) och "kvinnor från Venus".

JF:s problem är en attack från Mars-i-Oxen mot Solen/Venus (sötman) vilket via Jord-elementet tyvärr verkar ha påverkat hennes kroppsliga självbild (body dysmorphic disorder), varav tramset med botox.

Min tandhygienist (utan ett ont ben i kroppen) har exakt samma tre planeter i samma aspekt. Samma hjärtats godhet syns i hennes blick. En hjälpsam människa (som hjärtats Lejon påfallande ofta är).

Oxen som munnens/oralitetens tecken har här "slagit sig" på tänder och tandkött istället för som i fallet JF vid en fixering vid läpparna!

Jag har fler exempel på Oxen och orala fixeringar, nog för ett inlägg av det mer bisarra slaget. Psykologiska yttringar i detta tecken blir av någon anledning ofta grova och övertydliga...

Susanne sa...

Ja, vad gäller JF så nog har jordmars brutaliserat hennes lejoneld (och sötma)... så pass att hon gett sig på sig själv både med kniv (brösten) och nervgift.

Det där om oxen och orala fixeringar fick mig att börja fundera... Känner två soloxar som båda sög på tummen till tio års ålder. Min mamma (soloxe, månskorpion) har alltid haft tandläkarskräck pga att hon får kväljningar oerhört lätt. Själv har jag bitit på naglarna hela mitt liv. Och haft raka motsatsen till tandläkarskräck - drömde som barn om att bli tandläkare! Dessutom har jag bitit på naglarna i hela mitt liv.

Susanne sa...

Hoppsan, jag betonade visst det där med nagelbitningen lite väl...

Men när jag nu ändå skriver mer, så kan jag berätta att orsaken till att jag var så intresserad av tandläkaryrket (förutom månoxen då) var säkert att det där med att gå till tandläkaren som barn var extra märkvärdigt för mig, för jag fick nämligen veta att hon var släkt med kungen, minsann! (Hette Bernadotte, gift m en mer perifer medlem av ätten.) Det där tyckte jag var alldeles fantastiskt, besöken fick ett skimmer över sig, och jag hoppades alltid att jag skulle ha hål när det var dags för undersökning! :-)

Seaward sa...

Underhållande exempel och Oxen kanske som tidigare föreslagit representerar "psykets somatisering". Månens "upphöjelse" i Oxen gör den behagligt befriad från psykologisk medvetenhet och kanske även Oxen som soltecken. Istället projiceras alla "psykiska" egenheter på "det objektiva" (kunglig släkt) eller tar sig somatisk skepnad. Min far, Sol-Oxe, hånade alltid psykologin (ämnet) och log överslätande som om detta var något för de mindre utvecklade. "Jag drömmer aldrig på nätterna och se, jag mår prima!" Istället fick han ständigt ryggskott och allsköns kroppsliga påminnelser om att hans psyke var ständigt i anspänning pga. chefsbefattning...