Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 6 juli 2016

Hustrumördaren Pistorius milda dom

Sex år varav tre redan avverkade i häkte. Benlösa idrottaren Oscar Pistorius lyckades tydligen övertyga rätten om att han trodde det var en tjuv inne i badrummet...

Rättvisans hjul snurrar sakta - tre år har den här rättegången tagit på sig - men när hjulet snurrat klart ser man med vilken kuriös precision himlahjulet motsvarar den jordiska processen!



Lagens exekutiva arm är förstås Saturnus (som inte alltid behöver gå så långt som att ikläda sig Liemannens mantel). Den ligger just nu inom en grad från den plats i dödens Skorpion där den låg när Pistorius föddes. Saturnus har rundat zodiaken ett varv och vid tiden för 30-årskrisen säger alltså Skördemannen Saturnus: Här är vad ditt liv varit värt så här långt. Pistorius, den benlösa som försökte häva sig upp och bli den främste är återigen mindre än de flesta... 

Notera hur den medfödda Saturnus trycker hårt mot hans ascendent i 60-gradersvinkel. Hinduerna kallar Saturnus arbetarklassens planet. Jag har noterat en del formidabelt slätstrukna och snobbiga formalister med samma vinkel mot sin persona. Hunsade arbetshjon på jobbet men söker kompensera sig genom att STAJLA sig till en identitet som de så tydligt saknar. Saturnus står just för yttre stajling - vilket naturligtvis inte står i någon nödvändig opposition till verklig substans. 

Nu råkar visserligen identitetskärnan Solen och Saturnus vara opposita (via härskarlägena i Lejonet och Vattumannen) och det kan faktiskt ligga något i saken. Vattumän är mycket mer kollektiva - sociologiskt intresserade om man så vill - medan Lejonet är ett JAG-tecken. Jag tror inte så många Lejon har förmågan att kliva ur sitt rymliga ego! Därför är Lejonet en smula naivt, som Väduren men med mer pondus. De blir sårade på ett djupare sätt men medan Väduren skriker och härjar direkt stänker sig Lejonet inte till barnets utagerande nivå eftersom detta är den självtillräckliga individualitetens tecken. De ser mest undrande ut och förstår inte varför de inte får den respekt som de känner för sig själva, i stark kontakt med sina själar som de i allmänhet är.

Men åter till Pistorius. Nästan lika intressant som att DOMEN faller när Saturnus står tämligen exakt vid ett fullbordat varv är att Månen samma dag passerar samma tecken som då hustrumördaren föddes. 

Och om man tittar på den lokala stjärnhimlen i Pretoria när domen förkunnas "strax efter halvelva" (AB), kan vi faktiskt tajta till den uppgiften en smula genom att notera hur ascendenten 11.33 når Lejonets 24e grad där vi just nu har LAGENS JUPITER liggande. Eftersom Saturnus för tillfället aspekterar Jupiter i sin långa hämmande 270-gradersvinkel är det kanske detta faktum som gör att man kommer så billigt undan med hustrumord i Sydafrika. Missa inte hur Saturnus visserligen gör Pistorius "liten" via aspekten, men att han dock har Saturnus på sin sida eftersom det är hans ascendenthärskare och en VERKSAM VÄLGÖRARE för denna. 

För Stenbocksascendenten är däremot LAGEN en VERKSAM ILLGÖRARE men när Saturnus kontrollerar Jupiter via aspekt "tämjs" eller böjs så att säga Lagen till Pistorius fördel. 

Vapenfetischisten Pistorius är heller inte betjänt av eldvapnens planet Mars, också en verksam illgörare. Man ser därför att han har två verksamma illgörare samlade i Vattumannen i 2a huset för dörren till Dödsriket, vilket metaforiskt - i den platoniska traditionen - är dörren till vår kroppsliga värld - det är vi som är de döda, de på "andra sidan" är mer levande än vad vi är!



Inga kommentarer: