Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 13 juni 2016

Skådespelarnas skådespelare, Vanessa Redgrave


The Guardian har en läsvärd intervju med Vanessa Redgrave som författarna Arthur Miller och Tennessee Williams båda menade var den största levande skådespelaren i deras tid. 

En intressant människa med ett intellekt som klarar att förena socialism med andlighet och inte köpt in sig på kommersialismens myt om att Shakespeare var någon närig teaterägare i Stratford. När "skådespelarnas skådespelare" konstaterar att bara en adelsman kan ha haft det perspektiv som man ser i pjäserna, då är det värt mer än akademikernas hopplösa fall. Inte ett dugg, knappt, finns bevarat om "Stratford-mannen" att göra historia av. Jag har tidigare nämnt det memorabla testamentet där hustrun får nöja sig med "nästbästa sängen" - skulle en sån luns och småaktig typ skrivit så stor litteratur med dess inträngande insikt i mänskliga naturer, ringa och nobla?

AstroDatabank har en ynklig B-rankning på födelseklockslaget men när man läser i Wikipedia att Redgrave LÄR HA avböjt titeln Dame, inser man att en tidig Lejonascendent med "kungavärdighetens" stjärna Regulus stämmer alldeles ypperligt! 

Jag tar därför fram en Hjärter Dam som jag slutade använda för att perserna dock kallade Regulus en kungastjärna och inget annat. Den som vill, kan naturligtvis se en äkta kejsare eller konung i den här kvinnans utstrålning, i synnerhet som ascendenthärskaren blir Solen (ledarskap) i Stenbockens tecken (makthavare).




The Guardians intervjuare har fullt sjå med att försvara sina illa formulerade frågor eftersom Redgrave inte ger honom en millimeter, och det är inte undra på med den massiva dominansen av härskarindikationer. Lägg sedan till Jungfruns sinnelag (Månen) som är känd för att vara hyperkritisk och snålare än de flesta. 

Från en gammal relation med en kvinnlig Stenbock som hade samma Mars i Vågen kan jag tydligt placera journalistens upplevelse av ikonens påstridiga ("imperious") genmälen. Krigaren Mars i estetiska Vågen ser verbala drabbningar mer som en intellektuell sport och i synnerhet om den ligger i tredje kommunikationshuset, för vilken den är hussignifikator. Men adderar man till detta Redgraves opposition mellan jaget/ascendenten och makthavarens/"systemets" Saturnus, då får man en formidabel bråkmakare!

Därmed blir lustigt nog Redgraves egen Sol i Stenbocken (disponerad av den Saturnus hennes ego opponerar sig mot) en källa till olyckor (6e huset). Läs mer i intervjun för att se hur detta spelat ut i verkliga livet. Det är inte bara titeln hon "lär" ha avböjt som perfekt låter sig beskrivas av "formella identitetens Sol-i-Stenbocken" i 6e fiende- och olyckshuset, utan även andra, vissa mer tragiska, händelser i hennes liv.

PS. Viss bekräftelse för en tidig Lejonascendent ger också aktrisen Gillian Anderson som ser påfallande lik ut Redgrave på fotot från filmen Blow-Up (1966) här ovan. Anderson har också en opposition mellan Lejonet och Vattumannen men nu i formen av Månen i 3° Vattuman och Venus i 7° Lejonet, den senare alltså just i närheten av "kungamakaren" Regulus. Även hon har Mars i 3e huset för "skarp" kommunikation.

 

Inga kommentarer: