Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 juni 2016

Professorns "expertutlåtande" i desinformatören DN


Tvättäkta scientist

Det är rätt komiskt när vetenskapsfanatiska (scientistiska) och religionshatiska DN högtidligt citerar en "professor vid Uppsala Universitet" utan att ens ange vari professuren består. Än roligare blir det när denne professor, den ökända ateisten Dan Larhammar visar sig vara så oredig att han väljer antroposofernas egen tanke om att vatten äger minne, men på barnets vis förklarar att det minnet är typ "driljarders sekund långt" och därför inte kan tjäna som förklaring för naturläkemedlens påstådda effekt:
–Men det handlar om spädningar som kan vara hundra gånger under den lägsta dokumenterade farmakologiska gränsen. Det finns inte ens en enda molekyl kvar och vattnet kan inte ha minne som varar mer än en miljondels miljondelar av en sekund, säger han.

Att inte Larhammar hade förmånen att födas under en kroppslig sammansättning av Nobelpriskaliber avslöjar horoskopet. Det är inte förvånande att han går igång alla cylindrar över frågan om vattnets egenskaper, själv född under den extremt destruktiva stortrigonen i Vatten-elementet och säkerligen med surkartens typ av toxiska psyke - Månen-i-Skorpionen som drivs till fanatism genom att psyk-disponenten Mars befinner sig i det antagonistiska elementet Eld.


Sedan den här kartan kort kommenterades i början av 2010, har den onda stjärnan Algol tillkommit bland det urval astrofaktorer bloggen intresserar sig för. Här står Satans huvud (som judarna kallade stjärnan) på rak linje med Venus i sitt trygga härskarläge i Oxen. Venus identifikation med det materiella (och inget därutöver) gör att vi får Djävulen som Frestaren - den Onde förför själen att tro på och förlita sig enbart på den materiella och mätbara världens vittnesbörd. Man kan speciellt notera hur mätbarhetens planet Saturnus delar tecken med psyket/Månen och involverar sig i en opposition med den djävulsangripna Venus-identifikationen med det jordiska. 

Normalt sett leder oppositioner till en uppgörelse med Saturnus, den tvingande och begränsande och inte sällan att den opponerande når en ny tankehöjd i sin egen formuleringskonst (Saturnus). Men inte vad gäller den "sataniska axeln" som vi här ser. Vatten och Jord bildar en håglös gegga. Nu uppstår istället en "implosion" och en viljelös kollaps under Djävulen eller denna (den mätbara) världens herre!

Och Jupiter i upphöjt läge i Vatten bildar en stor triangel med planeter i båda de andra Vatten-tecken. Den här triangeln överdriver elementet i fråga - här korruptibilitetens och naturalismens Vatten och har en olycklig tradition om sig att vara gränslös och inte dra skiljelinjerna korrekt. 

Så professor i [ospecificerat] Larhammar nu är så såg man denna oförmåga i citatet. Den Irrationella Själens gränslösa vatten skvalpade till och genast råkade han använde motståndarens argument som den korrekta utgångspunkten. Att han därefter sökte djävlas med den restriktiva Saturnus hjälper inte, det logiska felsteget var redan begånget och vi kan lämna DN:s propagandamaterial utan avseende även den här gången. Varför lägger de inte bara ner när de ändå inte är opartiska journalister utan vetenskapsfanatiker?

Månascendenten är osäker, redan tidig eftermiddag går Månen över i Skytten. Men det spelar faktiskt ingen större roll eftersom horoskopet alltjämt är anti-intellektuellt (förvånande för en som sitter på en professur) och distinkt sensationalistiskt. Horoskop som utmärks av ett Eld/Vatten-krig är förhastade, korttänkta och passar bäst i "stridens hetta", i kampsport eller lagidrott där häftig utlevelse baserad på ögonblickets sinnesdata snarare än komplexa intellektuella tankevindlingar råder. 

Detta är en eldfängd sälle som gapar och bråkar för att han inte kan bättre. Hade Larhammar valt en idrottskarriär hade han kanske gjort nytta med sin extremism, men som scientist i kamp mot sina väderkvarnar framstår han bara som aningen dummare än det han angriper.

PS. I min bok The Zodiac Rules diskuterade jag tanken om vatten som minnesbärare men avvisade den på astrologisk grund. Den hinduiska idén om att det är Merkurius, informationsbäraren, som är knuten till minnesfakulteten tycktes mig som en mer lovande ingång än vattenplaneten Månen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Roligare då att läsa Michio Kaku, en av vår tids mest kända forskare har att säga om Gud. En av grundarna av den kända string-teorin
http://ageac.org/en/multimedia/scientist-says-he-found-definitive-proof-that-god-exists-2/

Seaward sa...

Spännande länk till en så kortfattad aptitretare att man vill veta mer!

Susanne sa...

Dan Larhammar är farmakolog och professor cellbiologi enl wikipedia. Redan 2014 pekade Robert Hahn på att han har en vana att yttra sig som en auktoritet på ett flertal områden som ligger utanför hans vetenskapliga disciplin. I ett blogginlägg med en underrubik "Larhammar är specialist på allt" (http://roberthahn.nu/2014/01/05/min-vetenskapliga-artikel-om-homeopati/) pekar han på att denne i DN tidigare har yttrat sig som vore han specialist både på grundskolan och på autism-spektrumsjukdomar. Av blogginlägget framgår också att DL flera gånger förr polemiserat mot homeopati, t ex genom en sommarkampanj i VoF 2011. Hahn beslår i inlägget DL med att ljuga om ämnet för att, som han säger, "trumfa igenom VoFs och hans egens privata åsikt i frågan". Och tydligen är DL fortfarande på krigsstigen mot homeopati. Man kan ju också fråga sig om han är kompis med någon på DN...

Seaward sa...

Jag tror jag citerat Charles Carter om stortrigonen för många år sedan, men här är hans omdöme:

Stortrigonen...ansågs vara av ondo av medeltida författare och tyvärr tycks denna åsikt ha visst fog för sig. Ofta tycks lyckan i livet påfallande sammanflätad med andra, på gott och ont, och karaktären drar mot det svaga med en brist på moralisk fiber. Det element i vilken stortriogonen faller kan vara alltför prominent i temperamentet. C.E.O. Carter - The Principles of Astrology (1925, 5e rev. upplagan 1963, s. 31)

Jag har sett katastrofala uttryck just i det "lealösa" Vatten-elementet, skrikande och skränande människor i upplösningstillstånd över - just det - Vattnets tendens till förgänglighet och upplösning (korruptibiliteten).

Tack för uppgiften om farmakologi även om jag var retorisk i texten. Ämnet är väl det perfekta uttrycket för Vatten-elementet! Jag har ofta skrivit att jag tror biologin som sådan sorterar under denna synonym till antikens Vegetativa Själ, organiskt liv och växtprocesser... Skorpionen bidrar definitivt med "toxicitet" som mycket av farmalkologin bygger på (kemi som dödar oönskade saker i kroppen).

Detta är då den dödliga själ som Naturen bidrar med när en odödlig själ (i Platons mening) anmäler sig och behöver Naturens hjälp för att konstruera en psyko-fysisk lägre bärkropp som motsvarar själens medhavda karma.
Fast som Platon säger är det bara logiken och presentationen som kräver uppspaltandet på detta sätt. Skeendet (som taoisterna sade) är ett.

För inbilskhet (pseudo-auktoritativa rollspel) passar Vatten lika väl. Elementet mottar ljuset och speglar (men också bryter det med lustiga huset-effekter) i vattenytan. Platon liknar Naturen (Vatten) vid vaxet som värms och mottar impressionen från sigillet, men själv förblir omedvetet.

Påminner lite om det antika talesättet (säkert inte druidiskt som någon skräpkälla på nätet påstår), att "anden sover i mineralriket, vaknar i det vegetativa, drömmer i djuret och vaknar i människans rike".

Men om Vatten förbinds med både växt-, djur- och människorikena som en nödvändig förutsättning för liv (med liten begynnelsebokstav), skulle det förstås krävas en verklig härdsmälta för att en människa ska vara HELT omedveten om vad hon sysslar med. Likväl minns jag (långt innan den sideriska zodiaken) hur en god vän satt och klottrade på självporträtt som beskrev honom som en ung man som sovande (med slutna ögon) vandrade en väg fram. Årtionden senare visar han sig ha Månen i Kräftan enligt den sideriska zodiaken, den perfekta symbolen för Naturen i sitt nästintill omedvetna tillstånd. Inom två år befann sig den unge mannen i samtalsterapi för en hoper omedvetna och mer eller mindre destruktiva beteendemönster som hans prydliga vakenjag (Solen i Jungfrun) fruktade hos sig själv.

Som du beskriver saken verkar överdriftens Rahu invid auktoritetens Saturnus (och mycket troligt psykets Måne) bilda den värsta tänkbara diktator, helt ur stånd att frigöra sig ur det omedvetna Vattnet och se vilket maktspel han håller på med...

Susanne sa...

Apropå Larhammars horoskop är Unni Drougge född samma dag. (Hennes födelsetid är förresten känd: 6.57 i Lund, vilket ger oxen stigande nära Algol...) Samma vämjelse och kräkmentalitet som du beksriver i inlägget hos henne kan ju ses hos DL också, men i hans fall är det homeopati och "pseudovetenskap" som är hatobjekten. Vad gäller VoF:s mission att avslöja oseriös forskning borde de väl ha gått i bräschen för att avslöja Macchiarini, kan man tycka. Men det är ju som Hahn skriver i ett annatblogginlägg, att " Man riktar aldrig någon kritik mot kommersiella företag som skulle kunna svara med en stämning. Det man istället gör att hänga ut tämligen försvarslösa enskilda personer och utsätter dem för kritik i form av kampanjer".

Seaward sa...

Observant av Hahn. Drougges tid hade jag så du har tydligen berättat om den tidigare. Här blir ju Algol med Venus på ascendenen rätt intressant. Dels för hennes översminkade ansikte (tonåring in i graven) och dels då "Satans huvud" som Åklagaren. Det skulle kunna förklara hennes och Larhammars jeremiader.

Har händelsevis en väninna med exakt samma konjunktion och hon kräks verkligen vämjelse över sånt hon blir upprörd över. Det är som hon har svårt att höra eller förstå normal diskussionston och hon råkar i "självsvängning" och framstår som lite av en rättshaverist.

Möjligt att de gamla astrologerna i Dödahavsklostret hade fattat något. Satan representerar pur negativitet och Anklagaren söker enbart den andres undergång och har ingen underliggande konstruktiv motbild när den ger sig in i tvisten... Fast det är förstås en renodling. Horoskopet innehåller ju också konstruktiva faktorer...