Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 juni 2016

Ju banalare ämnet, desto skarpare Alex Schulman

I sin senaste AB-krönika slår Alex Schulman huvudet på spiken. Emojer gör människan hopplöst primitiv. Det är som om kulturens stolthet, skriftspråket, tankarna fästade med rytmisk syntax, bara var en parentes i västerlänningens historia.

Schulman, som gjorde sig ett namn som mobbare för en evighet sen, har sublimerat sin mästrande arrogans och av den geggiga paragrafryttaren och den karriäristiska streber han troligen fått med sig från barndomshemmet märks idag inte lika mycket. Han har nu nått sin komfortzon även om medieetablissemanget är döende.

Han har kort och gott mognat, förutom att han röjer förakt för folk han "respekterat" men som nu sätter emojer i sina meddelanden som om de vore outvecklade grottmänniskor. Så hör man att den problematiska streberaxeln alltjämt styr Schulmans sätt att se på saker. Det är dikotomin Kräftan/Stenbocken där halvt omedveten instinkt utgår från havens djup (Kräftan/Vatten) och där "något" sedan krälar upp på landbacken (Stenbocken/Jord). 

Alex Schulmans födelsedag. Här som "naturlig zodiak".

De två Tarot-korten "MÅNEN" (som innehåller ett kräftdjur i motivet) samt "DJÄVULEN" indikerar dessa två poler. Astrologin och Tarot-motiven är två sidor av samma uråldriga mänskliga klassificering av tendenser människan i alla tider sett och förstått. Utom då i vår tid kanske, då folk (som Schulman noterat) villigt gör sig dummare än någonsin förr - särskilt givet hur vi har alla möjligheter att förkovra oss i dag. 

Viktiga historiska texter ligger ute på nätet att läsas helt gratis! Istället väljer folk hatsajter och stinkande hålor där desinformation och korkade konspirationsteorier frodas i deras urgröpta hjärnor. Det är som "folk" är synonymt med skit, som att "folk" inte vill utveckla någon urskillningsförmåga. Det är den skränande grottvilden inom massorna som är alltför stark.

Kan det vara så, att världen f.n. är befolkad av själar som i princip aldrig varit på jorden under högcivilisationer tidigare? Mer än troligt om man betänker att Alexander den Stores imperium knappast ledde till att t.ex. afghanerna, vilka omfattades av hans välde, helleniserades mer än marginellt. 

Som de gamla kineserna med samma ohöljda förakt för pöbeln sade: "Den store ledaren genomför revolutionen. Den ringa människan anpassar sitt minspel." (Jijing, kapitel 49). Kort sagt, den ringa människan "håller god min" och ler inställsamt åt de nya makthavarna fast de inte fattar ett dyft av de bakomliggande motiven till nyordningen.

Det är typiskt att det är von Oben-nivån i Schulmans horoskop som hörs tala här och vad den språkligt drivna Merkurius i Stenbocken vänder sig mot är förstås grammatikens och formalistikens Saturnus nedsjunken i simpla sinnesstimulationers Vatten. Intressant nog är det just denna simpelhet som Alex Schulman själv livnär sig på - Saturnus är ju "ägaren" till hans dagaktiva solära gärning som Vattuman. Han både talar till hela folket och föraktar det faktum att folk per definition alltid väljer minsta motståndets lag och slappt slirar ner i det vatten varifrån de en gång kom...

Nu har datorskärmarna och missbruket av visuell information reducerat oss till bara ett dumt gloende ögonpar igen, och den rationella själen förbigås helt. Den är ju så olönsam enligt Svenskt Näringsliv. Vanligt folk jobba enligt sin trånga arbetsbeskrivning och i övrigt konsumera, och konsumera enkla och snabba kickar så att de snart behöver en ny visuell dos. Lämna tänkandet åt den lilla, lilla klick som från Stockholm serverar och fursteslickar landets 1% av rika och väl dolda diktatorer.

Om allt detta - överklassens önskan om att hålla folk så dumma som möjligt utan att de tappar förmågan att knyta sina egna skosnören - om det har jag kverulerat i många år. Ser Schulman en yttring av den underliggande problematiken gör säkert många andra det också. Det är typiskt att när skadan redan är skedd och folk brutit ner sin kommunikationsstil till en förskolemässig ikon eller helt slutat skapa längre sammanhängande tankemönster som Twitter meddelat att man släpper gränsen på 140 skrivtecken som så effektivt tog död på eventuellt övervintrade eller återfödda "men of letters" från förr och gjorde Twitter till en pykopaternas tummelplats med hårda och hjärtlösa one-liners. Jag refererar här till andras intryck av urartningen, har aldrig granskat twitterflödet själv. 

Pissrännan tycks i vilket fall gå samma dystra utveckling till mötes som FB, platsen där människor idag tävlar om att vara marknadens nyttiga idioter genom att bemöda sig att berätta om vartenda förbannat konsumtionstempel de besökt, eller tomprata som politiskt korrekt som möjligt. Jo, jag har väl valt fel vänner, men instämmer i Schulmans förvåning över att folk har så lite på hjärtat. Men FB är förstås inte platsen där man öppnar sitt hjärta eftersom var sak har sin plats. Men det som gör mig häpen är att folk verkar ha bytt bort de gamla hederliga mejlen mot enbart ytlig masskommunikation via dessa forum. Mejl har blivit "för långt" och för jobbigt för generation smartphone som inte orkar knappa in några längre tankar pga. teknikens undermålighet. Eller: det är som alla egentligen är glada att slippa bottna i sina själars djup och producera ting av skönhet eller värde. De har fattat vinken från marknaden: de är bara djur som ska arbeta och konsumera och lämna kommunikationen åt proffsen.

Schulmans horoskop tillhör den irriterande sort där Månen/sinnelaget byter tecken runt lunchtid. Utan känt klockslag är det hugget som stucket vilken ohyra som infekterar hans eget enkla medvetande. En tidig födelse med Månen i narcissistiska Lejonet är mycket trolig och skulle ge en demoraliserande attack från Mars. Detta passar bra på hans tidiga elaka mobbarperiod som bloggare.

Men kort efter lunch går Månen över i petiga och kritiska Jungfrun och blir då extremt betryckt av den depressiva Saturnus korta aspekt från Kräftan och faktum är att den här aspekten lika väl förklarar en viss okänslighet och precis samma tendens att klassa ner folk som innebor i streberaxeln mellan låga Kräftan och maktpositionens Stenbock.


Inga kommentarer: