Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 12 juni 2016

Jan Guillou och jubelåsnorna

När Jan Guillou med spelat allvar återger högerns senaste argument för Sveriges NATO-medlemskap kan man inte låta bli att skratta gott (Aftonbluddret). Karln är ju en mästare på att låta högern framstå som den skock falskt gnyende jubelåsnor de är!

Det gamla svenska begreppet "jubelåsna" lever kvar här och var, men är väl för de flesta i dagens avkristnade (sekulära) Sverige helt obegripligt. Här hittade jag en vederhäftig förklaring till det gamla judiska jubiléeråret som inföll vart femtionde år och då folket löstes från sina skulder och nationen så att säga genomgick en renässans, en pånyttfödelse:

http://www.usccb.org/beliefs-and-teachings/how-we-teach/new-evangelization/jubilee-of-mercy/frequently-asked-questions-about-the-jubilee-of-mercy.cfm

Men kombinationen av jubelår och åsna förklaras inte i den korta texten. Den syftar förstås på hur agitatorn Jesus till folkmassornas jubel (!) rider in i Jerusalem på en åsna. Och åtminstone enligt en envis tradition var han känd för just predikandet av människornas lösning från deras skulder, jubelårets budskap!

Går man till de sekteristiska Dödahavsrullarna som Jesus säkert kunde utan och innan, finner man att samfundet väntade på konungen Melkisedeks "återfödelse" (en av stadsstaten Jerusalems konungar i gammal tid och som judarnas stamfader Abraham knäböjt inför - inför detta dimmiga folkminne vävdes tankar om att Melkisedek skulle ha varit närmast övernaturlig, en utvald själ, en Guds egen överstepräst och konung).

I rullarna sägs just att Melkisedek ska lösa folket från deras synder och det verkar nästan som om hela koreografin för Jesus framtida mission redan var uppritad...

Ur det här perspektivet visar sig då svenskarna även i äldre tid vara satanister som använde ordet jubelåsna negativt om någon, som ett hån mot en som låter sig vara nyttig idiot, ett riddjur åt en falsk messias.

Som historien förtäljde arresterades ju Jesus kort efter sin ankomst till Jerusalem och avrättades politiskt av romarnas lokala representant som en folkuppviglare (surret om att han kunde vara "judarnas konung" var det samma som insubordination inför Rom).

Den här svenska satanistiska läsningen av "jubelåsna" - en idiot som låter sig utnyttjas av en falsk profet - kan därför löst dateras till det sena 1800-talet när också det här efterblivna landet nåtts av den nya materialismen och skepticismen spreds som en kallbrand genom folkkroppen. 


Det var i slutet av 1800-talet som nya "historiska" analyser av Jesu liv började cirkulera, och här ser man för första gången i Sveriges korta och kulturfattiga historia en passande jordmån för uppkomsten av en term som tar avstamp i ett "fuck religionen". I "jubelåsna" ser vi rötterna till att det sekulärt judiska satanistorganet Dagens Nyheter idag är så religionshatiskt. Det dryper av tidningen så fort man lyfter ett pappersexemplar från marken med en pinne, men övriga svenska medier är inte mycket bättre. 

Sverige är ett obetydligt land på den kulturella världskartan, men det är trevligt för inbyggarna att de lärt sig kopiera anglosaxisk pop så bra att de kan finansiera åtminstone en spillra av välfärd åt ett folk som snart inte finns längre. De globala företagen - som landets svekfulla politiker bjuder in med löften om feta skattelättnader - föredrar ju att låta britter och amerikaner arbetskraftinvandra ("högstatusfolk", sådana svensken kryper och lismar inför).

Mer "efterblivna" folk, som svenskarna ser ner på, kan importeras för "skitjobben" men till lägre kostnad. Mindre bra är att svenskarna lärt sig tillverka luftvärnsrobotar och landminor och flygande farkoster som de nu villigt ämnar ställa i mördarnationens USA:s tjänst via fördjupade band med NATO.

Så sällsynt är tydligen ordet idag att en googling på "jubelåsna" i jakt på en kul bildillustration leder tillbaka till den här bloggen som förklarat George Bush Jr för en. Det är i sådana stunder bloggaren inser att han är för gammal för det här landet... Att hans referenser inte är desamma som en befolkning vars enda vetande - förutom arbetsuppgifterna - handlar om hur man nyttjar funktionerna i en smartphone, ställer in de alltmer komplexa köksapparaterna och fjärrkontrollerna till allsköns apparatur som bestrålar och söver svensken. Ett genuint obildat folk med andra ord.

Jubelåsna? Den som först sa det va det.*****


Se också den intressanta förkristna Jubiléerboken, en parafras på Moseböckerna som summerar det judiska folkets historia men med tydligt "proto-esséiska" utvikningar bl.a. om de fallna änglarna. Dessa var folket i Dödahavsklostret - Jesus lärare - intresserade av eftersom legenden sade dem något om människans komplexa natur.

5 kommentarer:

 1. Här var det livat.

  Bild 12 och 13 innifrån detta franska chateau. Ta de tarotkorten

  http://www.prestigeproperty.co.uk/property/168254/French-Chateau-Haute-Vienne-87-France/

  SvaraRadera
 2. Jubelåsna - själv tror jag du drar för långsökta och intrikata slutsatser av ordets ursprung. Tänk på ordet jubelidiot. "Jubel" är helt enkelt en förstärking, ungefär som "ärke", och har säkert uppkommit med anledning av begreppet jubeldoktor.

  Jag googlade också på jubelåsna, men fick inte upp den här bloggen... däremot en bild på Alexander Bard... och en stackars åsna som fastnat i en brunn. Den som kallade Bard jubelåsna var förresten artisten Timbuktu, så där ser man... inte helt bortglömt uttryck bland folk födda senare än 1959 tydligen... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk ett steg till. Varifrån kommer det underliga ordet "jubel" i svenskan?

   The English word “jubilee” comes from the Hebrew word “yovel” meaning a “trumpet or ram’s horn". These rams’ horns were blown on the Day of Atonement to announce the start of the year of jubilee...

   http://www.pray4zion.org/thecomingshemitahjubileeyear57745.html

   Tror inte alls på författarens försök att isolera hebreiskan från det latinska ordet som ligger bakom jubel. Typisk judisk elitism, mängder av hebreiska ord har tagits upp i andra språk!

   Timbuktu utstrålar intelligens! Förvånar mig inte att han snappat upp uttrycket! Hans nymåne i Skytten baserad på språkliga Jupiter-i-Vattumannen är en lysande och omfångsrik kombination.

   (Jag blev så förvånad när inte Vattumannen tog hem storslam bland Nobelpristagarna i litteratur. I teorin borde tecknet ligga riktigt bra till för författarskap.)

   Radera
  2. Jag vet att "jubel" i jubeldoktor härleds från det bibliska begreppet. Min poäng var att de folkliga uttrycken jubelidiot/jubelåsna säkert har uppstått som en skämtsam härledning från begreppet jubeldoktor, så jag tror inte att åsnan Jesus red på har något med uttrycket att göra.

   Apropå ditt omdöme om Timbuktu: Då stämmer alltså inte ditt yttrande om att den som först sa jubelåsna va det? :-)

   Men jag håller själv med angående honom... i det här fallet är nog Bard den mer åsnelika...

   Radera
  3. Var inte för säker på det. 2010 stannade jag till vid ordet schakrare och upptäckte att det var inlånat från jiddisch och kryddat med svensk främlingsfientlighet för en mer nedsättande betydelse.

   http://sidereal.hall-of-man.com/2010/11/svenskar-ett-folk-av-schackrare.html

   Varför inte samma sak med jubelåsnan. Tror du dina landsmän om så lite? Du har du läst den här bloggen för flitigt. :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.