Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 juni 2016

Blixten dödar 93 bönder på två dagar i Indien

Arbetarna på fälten i Indien klagar över regeringens oförmåga att hjälpa när blixten skördar liv bland dem ute på fälten. Sekreteraren för Bihars bondekollektiv beskrev åskvädrets början: "Jag körde bil och ljuset på himlen var stå starkt att jag inte kunde se någonting. Men jag var alltför rädd att stanna, så jag körde vidare. Det var som det pågick ett krig i himlen."
(The Guardian)



Artikeln beskriver hur blixten skördar tusentals indiska liv varje år. Tala om att leva ett liv i skyddad verkstad uppe i Norden!

Indiens nationalhoroskop (historikern Nick Campions uppgift och han använder här midnattstimman) ger Satans stjärna stigande i öster i Oxens tecken (apropå rustikt lantliv). Men hungerdemonen Rahu i Oxen skapar en överdrift i den indiska personan och studerar man den verksamt onda (!) Venus hittas den tillsammans med armodets Saturnus under en nymåne i Kräftan, tecknet för grundläggande materiell trygghet. Här börjar man se från vilken påver början Indien har kämpat. Saturnus (Döden) är således en nyckelplanet i horoskopet (apropå hinduiskt kastväsende och landets tankar om determinism, karma och den noetiska - Saturnus - principens tendens att om och om igen knyta an till den lägre naturen (passande nog tecknad av Kräftan/Månen).

Blixten sorterar under den blixtrande och dundrande Zeus, dvs. Jupiter som hinduerna kallar Guru. Jupiter i landets 6e olyckshus vittnar om att blixten inte är någon vän. Just nu kopplar Liemannen (Saturnus) ett grepp och kontrollerar Jupiter på himlen och eftersom Jupiter för närvarande ligger tillsammans med överdriftens Rahu, får den indiska personan och kroppen - landet - en direkt känning av Saturnus som dödsbringare genom sin kontroll över Jupiter/Rahu. Att det här året tycks komma att skörda ovanligt många dödsoffer kanske man kan tillskriva det faktum att Saturnus utifrån det indiska horoskopets perspektiv befinner sig i ödens väderstreck väster, dess starkaste världsliga position.

Varför det förödande åskvädret startade just på tisdagen kanske kan förklaras med att Månen  - nederbörd! - just då passerade åsk- och blixtguden Zeus/Jupiters eget tecken Skytten.

Men bästa läsare, allt detta är bara spekulation, om än utifrån den uppsättning astrologiska regler bloggaren orkat smälta.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Läser detta från en annan siderisk astrologers hemsida
http://www.astrostella.com/
"Varje individ kan i genomsnitt disponera en potential på mellan 30% och 50% fri vilja enligt traditionella beräkningar."

Förklaras vidare det här temat på följande länk
Karma, fri vilja och ödet
http://www.astrostella.com/Karma-SE.htm

Astrostella.com beskriver sig som ett team bestående av specialister med flera års yrkeserfarenhet inom områden som management, företagsutveckling, kommunikation, HR, relationer, coachning, pedagogik och utbildning.
http://www.astrostella.com/OmOss.htm

Intressant att man kan ha 50% fri vilja tycker jag. Det innebär ju att ödet kan ge en vägval där alternativ som går åt helt motsatta håll ställs mot varandra. Just ett sådant vägval som Storbritannien går igenom idag med folkomröstningen om Brexit.

Seaward sa...

Ett annat ord för fri vilja är "impulskontroll".

Antika romaren Plotinus uttryckte på skämt eller på allvar den samtida åsikten att lågutbildat folk (slavar och kvinnor) inte fått någon möjlighet att träna sina rationella själar och därmed stod under den lägre vegetativa själens kontroll och därmed "påverkades" av astrologiska faktorer. Odisciplinerade männskiskor saknar så att säga impulskontroll och skrider till verket eller uttalar sig utan att ha kört impulsen ett varv via intellektet... Se vidare om Merkurius i dagens inlägg om Shakespeare.

Dessa hinduiska fixeringar vid planeternas procentsatser är bland det mest löjeväckande i den traditionen. Kvantifieringsdillet tycks inte ha funnits i äldre tid och jag undrar om alla dessa beräkningar inte är produkten av västerländskt dåligt inflytande på Indien... :-)