Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 maj 2016

Smartphone-helvetet och Ärans män





Ära den som äras bör, heter det ju, och trots att Wikipedia beskriver skribenten Carl Rudbeck som en liberal med en bakgrund på Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro, skimrar det av trots och stolthet i hans kritik i SvD mot den dåraktiga mänsklighetens direkta begär att prostituera sig och sitt privatliv genom bisarra statusuppdateringar i Facebook och hejdlöst klickande på länkar som hjälper Storebror snärja nätet allt hårdare runt honom/henne. 

Det fascinerande med denne humanist är att han verkar betrakta nyliberalismen som den verkliga fienden, kommersialismen som tagit över högerns gamla skräckvision om den kontrollerande och kvävande Staten. Kort sagt, han antyder att hans gamla uppdragsgivare i själva verket blivit just den förtryckare och kraft för diktatur som högern brukar älska att ondgöra sig över:

"Idag har det privata, som Harcourt paradoxalt uttrycker det, privatiserats. Det lyder samma marknadslogik som vilken annan vara som helst." 

Faktum är att den till åren komne Rudbeck låter som bloggaren i sina trotsiga och "vänstervridna" skoluppsatser i tonåren, vilket kanske visar att livet mer består av ett begränsat antal grundläggande förhållningssätt än på Rudbecks sena uppvaknande till medvetenhet om vad kapitalism grundad enbart i begär (vinst/aktieutdelning) kan leda till när man nått de större perspektiven, frågan om vilken mänsklighet vi vill forma oss till, vilka människor vi överhuvudtaget orkar umgås med.

Se mitt inlägg från i går om en svag människa som inte förmått hantera informationsteknologin med tillräcklig intellektuell närvaro, utan lägger ut rena karriärsjälvmord i sina statusuppdateringar. Som att hon sitter i abstinens på tåg efter att ha glömt köpa med sig snus - fullt jämförbart med Rudbecks inledande exempel om snubben som står lastad med godis och cigg i butikskassan och låter kontokortet registrera hans konsumtionsvanor och vad denna växande personliga historik kan innebära i den ljuva morgondag när arbetsgivaren har mjukvaror som "profilerar" arbetssökande utifrån de digitala avtrycken.

Upptäckten att Rudbeck är född med Solen (vilja, integritet, intelligens) i sitt härskarläge i Lejonet förvånar inte. Människans livslinje beskrivs ofta som en färd från Månen - modern, hemmet, barndomsmiljöns stämningar och indirekt värderingar vilka impregneras i barnet - och den livsvandring som i bästa fall leder till ett friskt uppvaknande att man är en individ och något annat än den omedvetna massvarelse (Månen) som även det enda barnet med en far och en mor måste betraktas som. 

Jag är inte född sideriskt Lejon men gissningsvis föds de här med en självmedvetenhet som snart nog (kanske direkt) tar kommando över Månen och styr sinnelaget som själen (atman) önskar. Men i vissa fall kanske födelsetiden är sådan att Solen initialt förpassas till ett av horoskopets obskyra hus och att istället Månen är extra stark. Då har det rytande lejonet en längre väg för att ta kontroll över livsförloppet.

Rudbeck faller mellan stolarna eftersom hans Sol i Lejonet kompletteras av en Måne, ett sinnelag, som också anses extra stark, placerad i sitt härskartecken Kräftan. Rudbecks livslinje börjar således distinkt i det sublunära havet - i de dunkla begärens zon, i den av åtrå styrda och anonyma folkmassans eget zodiaktecken. Se hur han uppehåller sig vid detta tema och återkommer till begäret flera gånger i sin text!

"[Amerikanska professorn] Harcourt driver tesen att dagens ­samhälle alltmer börjar likna ett fängelse. Det är inte en cell med ­galler, sådana primitiva metoder hör den analoga eran till, utan snarare ett finmaskigt nät som inte går att undkomma."

Om man i brist på känd födelsetimma för Rudbeck väljer den fullt individuerade Lejon-Solen som ställföreträdande ascendent (jag-upplevelse) uppstår det fascinerande att Månen/folkmassan, de dunkla begären, hamnar i FÄNGELSETS TOLFTE HUS. Inte undra på att svensken sympatiserar med Harcourt så till den grad att han citerar just ett sådant här stycke!


Att överhuvudtaget engagera sig i frågan om människans storhet, om individens integritet, skulle mycket väl kunna vara Lejonets "specialitet", tecknet som fordom indikerade konungen (och motsatta Vattumannen kungariket eller den populerade domänen och den ideologi eller mentala världsbild som ett kungarike i grund och botten är). "Den Stora Människan" känner sin natur och är stolt över vad han/hon är, till skillnad från den lilla dussinmänniskan, representerad av Månen i Kräftan.

Lejonets tecken initierar zodiakens andra akt som efter den "personalistiska" första akten nu fokuserar den djupare "individualiteten" innan tredje akten f.o.m. Skytten öppnar sig mot det "universella", det allmängiltiga - där slutligen insikten dagas om att även hyperindividualistiska Lejon bara är små gnistor eller utflöden ur en större och allomfattande helhet, ofta kallad Gud.

Rudbeck tycks hålla med alla de källor han citerar, i synnerhet tanken om pöbelns begär efter smartfånens teknik som gör att de också blir sedda. Han beskriver i princip bara sin egen Måne i Vatten och denna kraftlösa småmänniskans behov av en Sol eller en kameralins som kastar ut ljus och synliggör det sublunära instinktskrypet så att ljusreflexerna i vattenytan åtminstone ger illusionen av att den lilla liknar den stora och ljusgivande gudavarelsen! (Varelser i Vatten närmar sig med bävan varelser i Eld - för Vatten vet att dess död under dominant Eld krävs för att guden ska kunna födas.)

Missa inte hur vansinnigt starkt begäret i Rudbecks egen lägre natur är: Månen med Jupiter indikerar med all sannolikhet en överklassbakgrund eller åtminstone en burgen och privilegierad barndomsmiljö. Här finns också giriga Rahu, för en excess på alla sätt! Den här mannens girighet har varit avsevärd och det kanske förklarar varför hans kritik kommer nu och inte redan som bloggaren som lät så här i tonåren. 

(Medges: 1970-talet var ett bra årtionde att växa upp i, samhällskritiken fick utrymme i alla medier, tankehöjden var högre och kontrasterade markant med 80-talets kollaps in i yuppie- och egokultur. På många sätt är den iPhone-kultur Rudbeck skriver om bara en förlängning av samma yuppie- och egokultur och fiaskot Steve Jobs illustrerade perfekt den förvirrade och postpolitiska människan som försökte bli salig på sin egen tro borda i drömmarnas Kalifornien. Den verkliga historien om den bitvis smarte men i än högre grad djupt störde Jobs är INTE smickrande för varumärket Apple.)

De besuttna klassernas barn brukar ju ha råd att (om gryet alls finns) tids nog revoltera mot sina egna fundament - i det här fallet kapitalismen vars canceroida intrång i IT skapat det ohälsosamma övervakningsmonstret. Samtidigt föraktar Rudbeck på typiskt högermaner de små människorna för att vara blinda och begärsfyllda konsumister (en bild delad av den här bloggaren). Men man måste då fråga: från vilken Sol har Månen lånat sina paradigm Vem är den Pavlov som betingat hundarna att dregla på detta sätt? 

Rudbeck har som sagt tillbringat en stor del av sitt liv inom näringslivets hägn och detta hägn sammanfaller i hög grad med den Vegetativa Själen, med Vatten-elementet, med Kräftans tecken och Platons hån mot fallna själar som strävar och strävar - alltid hungriga eller åtminstone lätt otillfredsställda - men som aldrig i den materiella sfären lyckas nå fram till verklig existens och ro.

*****

Blicken faller sedan på SvD:s länkar till besläktat material och namnet Sam Sundberg. Hans text rubriceras, "Är vi lurade av de smarta mobilerna?" Det var ju Sundberg som gav den här bloggen dess inte femton minuter i rampljuset utan snarare 15 sekunder genom en raljant men ändå uppskattande krönika då bloggen bara var tre månader gammal (och ännu inte det minsta politisk). 

Hans artikel om "it-fascismen" - som jag inte sett tidigare - går tillbaka till 2012. I den hör jag en t.o.m. skarpare intelligens och en häpnadsväckande explicit kritik över diktatorsfasonerna som är inbyggda i Apples produkter. Jag slår upp Sundvalls data och hitta samma individualistiska och hedersamma Sol-i-Lejonet som hos Carl Rudbeck! Det börjar faktiskt luta åt att det är Lejonet som är övervakningssamhällets fiende nummer ett. Solen är den individuella själ som inte tänker låta småfolk kränka eller trampa på dess medfödda storhet.


Men det står strax lika klart varför hans kritik är vassare än Rudbecks: han kombinerar Solen i härskarläge med den enligt indierna kanske allra bästa sinnelagspositionen för en kritisk tänkare: Månen i Tvillingarna sägs ha en naturlig tendens mot filosoferande (i meningen glädje i tänkandet och kunskapssökandet), vilket kan förklaras att denna Måne hamnar opposit Skytten och därför "bestrålas" och plockar upp en del av Skyttens härskare.

Skyttens Jupiter står nu inte för materiell förmögenhet eller besuttna hemmiljöer (som Rudbecks Måne + Jupiter i basala Vatten-elementet) utan filosofi och religion - mänsklighetens högsta utforskningar efter att de grundläggande behoven tillgodosetts. 

Det är värt att notera att Marknaden söker trälbinda mänskligheten vid de grundläggande behoven och Rudbecks uppdragsgivare (fast efter hans tid på Timbro) rullade t.o.m. ut smutskastningskampanjen mot filosofi som "olönsamt högskoleämne". Svenskt Näringslivs horoskop indikerar deras roll som Satan eller Anklagaren på svensk arbetsmarknad, de besuttnas hat mot folkets rättmätiga anspråk. Horoskopet ser ut som Rudbecks solkarta men med Satansstjärnan (Algol) som en piratflagga på topp i maktens 10e hus. Rudbeck undviker (lyckligtvis) den här faktorn (som frestar individen att degradera sig), och det kanske är därför han nu ändå kan skriva en så kritisk artikel i SvD som han gör.

Ingen människan av god vilja kan blunda för att det verkligen är skillnad på folk och fä, men Sam Sundberg, ser jag här, tillhör definitivt den Ljusa sidan och har alltid gjort. Därav hans pregnanta kommentarer om iPhone. T.o.m. den normalt så skadliga kombinationen av Månen och Saturnus - motpolen till Rudbecks Måne med Jupiter - och en vad indikation om en födelse till underklassen eller åtminstone en familj som på ett osunt sätt INTERNALISERAT FREUDS ÖVERJAG och nogsamt söker plagiera samhällets diktat och rollmodeller - verkar till Sundbergs fördel eftersom Luft-planeten Saturnus är väl placerad i Luft-tecknet Tvillingarna. Och med en så stark Sol som den i Lejonet har vi just en sådan tajt logik och effektiv kommunikation som Sundberg uppvisar i alla de tre, fyra krönikor jag läst av honom.

En genomgång av samtliga Nobelpristagare följer snart, och jag kan redan här säga att, vare sig slumpmässig fluktuation eller ej, visar det sig att det just är Solen i den råa kognitiva förmågans Lejon (den animala visheten) som samlat flest Nobelpris av alla tecken. För en skeptiker finns det inget hopp men för människor som rör sig genom livet mer allsidigt och ... intelligent ... är detta ett omen av intresse och ytterligare en indikation på att antikens visa människor som konstruerade zodiaken och tilldelade planeterna deras betydelser verkar ha vetat vad de sysslade med. 

Men lika tydligt är att den antika naturvetaren Claudius Ptolemaios knappast baserade sig på modern statistik då han sade att den astrologiska effekten, fastän svag, existerar. Många av den här bloggens fynd som stämt in med traditionella lärosatser har inte nått statistisk signifikans och bara en hermeneutisk (inkännande) läsning av material och resultat förmår utvinna budskapet eller meningen. 

De extremt avtrubbade människorna får hålla sig till enklare ämnen, som naturvetenskapen eller teknologi och deras kriterier för när något anses vara för handen. Astrologin rör sig definitivt, vilket antike romaren Plotinus menade, på en högre kognitiv nivå - det är en studie av intellektuella objekt - och har inget nödvändigt samband med de outvecklade materialisternas newtonska biljardbollsdeterminism. Bloggen startade för övrigt ut med ett citat av Platon som inte åberopats på ett bra tag, men här är det igen:

Enligt legenden var [Kronos] son till Uranos, vars namn...är väl givet. Ty åsynen av det som är därovan är väl myntat med namnet ourania ("himmelskt") - horosa ha ano ("att betrakta tingen därovan") - och astronomerna [astrologerna] säger ju...att detta [betraktandet] resulterar i ett rent intellekt.

Platon -
Kratylos, 396b

I antiken var prio ett att bygga på den Rationella Själen (intellektet). För Apple, övriga marknaden och staten handlar det om att trälbinda konsumenterna i infantila former av sinnesmissbruk (konsumism) och vad staten anbelangar att forma en medborgare som inte alls tänker utanför de lönsamma yrkeskategoriernas ramar. (Minns bara Jan Björklunds groteska försök att låsa medborgarna vid en enda maskin i hela livet genom yrkesutbildningar som inte berättigade till fortsätta högre studier senare i livet!) Varken marknaden eller staten gillar således filosofin och det, bästa läsare, är ett tecken på ett land som gått käpprakt åt helvete i sin "berättelse" om vad människolivet borde handla om.


Tillägg

Efter färdigknackat inlägg och i jakt på bilder av de båda hittar jag en gammal krönika om Rudbeck. AB:s elake Marin Aagård skrev 2008 om honom. Texten bekräftar till del min läsning av kartan här ovan, och i synnerhet de förbehåll man kan ha på den dominanta Kräftan och dess näriga oskick som Rudbeck korrekt tillskriver "folket". Frågan är bara hur mycket av närighet som driver honom själv som en omedveten "ond daimon"? 

Dessutom fann jag åtta år efter Aagård Rudbecks tankar en smula högstadieaktiga vilket jag tog som ett senkommet uppvaknande för Lejon-Solen. Men redan 2008 orerade tydligen Rudbeck om "intellektualitet" och dess avsaknad och det tyder på att Kräftan och Lejonet i horoskopet inte riktigt fungerar ihop. Var finns självreflektionen? Med ett sånt här horoskop skulle verkligen en exakt födelsetid behövas för en mer nyanserad förståelse av hur de båda Ljusen samverkar. Placeringen i de tolv husen kan ändra mycket.

Tidigare har jag menat att Månen i Kräftan behöver en stark Sol som ger direktivet som framhärdar genom det låga sinnets alla lynniga månfaser, men om inte ens Solen i härskarläge i Lejonet ger perfekt rättrådighet, vilken Sol ska då till för att lyfta det sinne som gjort sig ett obeständigt hem på näringslivets nivå? 

Horoskoptydning är verkligen en balansgång mellan många och motstridiga budskap!

2 kommentarer:

digital mognad i ändens tider. Last day of the republic sa...

Det är såklart din gudgivna rätt att inte övervakas av andra, i större utsträckning än du tillåter.
Emellertid behövs det tydligare och krångligare kontrakt (inte kommersiella, utan mellanmänskliga) som tydligt stipulerar när du är i begrepp att överge din suveräna rätt att vara privat.
Om jag inte vill övervakas via cookies eller på andra sätt skall jag ha möjlighet till detta. Vill de påtvinga mig dessa så skall jag ges möjlighet att inte använda tjänsterna. Nu är situationen tvärtom. Jag kan INTE välja att INTE nyttja tjänsterna, utan tvingas använda tjänster som övervakar. Det ingår så att säga underförstått, men skall inte vara underförstått utan explicit.

Vill du bli övervakad på dessa grunder
1
2
3

Om du svarar nej väljer du bort x, y till n. Är du säker?

Svar: Ja.

Skulle exempelvis svenska sjukjournaler läggas upp i Googles nät är de körda. Den enskilde patienten bör som myndig individ få bestämma om dennes uppgifter skall beredas tredje part (alltså inte endast offentlig sektors personal där deras anställning inbegriper tystnadsplikt med straffansvar) tillträde. För när de väl hamnat i Googles servrar eller Amazons - tror någon på fullt allvar att de inte har bottar som går igenom all data? Utan anonymisering!

Med personal som hoppar mellan offentlig sektor och privata företag kan vi lita på att man försöker hitta precis rätt vinkel på sitt beteende för att det på ytan skall verka legitimt det man sysslar med. Man tvättar orden, formaliserar dem. Men översätter man dem i lekmannatermer är de säkerligen och tassar helt fel.

Digitala informationslagen om alltings jävlighet deriverad av Murphy:

"Om datan är tillgänglig kommer illvilliga element att söka efter och i den. De kommer som white collar criminals att försöka dölja sina handlingars innebörd."

Ta poliser som tittar i uppslagsregister bara för att de kan. Nyfikenheten är för stor att låta bli.

Då kommer vi in på självförsvarsparagraferna i Brottsbalken. Har någon berett sig otillbörligt tillträde till din data, har du rätt att misshandla denna person grovt. Helt proportionerligt. Har de gjort det i hemlighet är saken ännu värre och därmed även rätten till våld. Så vad säger de oönskade övervakarna, är de redo för naturrättslig retribution?

Naturrätten står ju över positivrätten.

(naturrätten är idén om rätten som står över människors lagar som är positivrättsliga, men är inte av samma dignitet som guds lagar.)

De sista styckena bör ges en ordentlig offentlig diskussion om dess giltighet. För företag och stater ser sin övervakning som helt legitima, jag ser min självförsvarsrätt som än mer legitim. Både mot annan individ och individer som tagit på sig rollen av offentliga personer med myndighetstitel. En människa är blott en människa, även om de låtsas vara sin titel.

Sedan kan människor välja att ge efter på sin rätt, antingen medvetet eller omedvetet. De barn som luras in i Facebook och på andra ställen vet inte om vad de klickar "jag förstår" till. Som fula gubbar med godis kommer de digitala företagen helt nära barnen. De du kallar IT-fascister eller högutbildade maskiner.


Som bloggen varnar
"
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med Google. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.
"

Seaward sa...

Ett amen till dessa synpunkter och exempel! Undertecknad vägrade skaffa mobil som var ett genomskinligt försök att tjäna mer på samtalen, och naturligtvis också den smarta efterträdaren. Helt fri från handburet i alla dessa år kan jag - som norm och referenspunkt - se hur människorna har förändrats omkring mig, till något rasande mycket sämre! Folk har tappat kommunikationsförmågan och passionen för att uttrycka något eget till följd av nätkonsumtionen. (Eller också kanske de bara har blivit gamla och orkeslösa...)