Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 maj 2016

Jungiansk synkronicitet till och med i trivialiteterna

En liten djävul flög in i huvudet och önskade göra ett tillägg till bloggens titel. Det slog mig samtidigt att en människa utan en enda planet i Jord-elementet naturligtvis inte kan ha en blogg som går i brunt/orangeaktigt. Likt den engelskspråkiga versionen som jag inte riktigt orkat engagera mig i, ska en blogg för en bloggare med mycket Luft i horoskopet naturligtvis gå i blått/lila...

Efter att ha fumlat en stund med inställningarna publicerade jag. Vid tanken att kika på horoskopet för förändringen hade det gått några minuter så det blev en approximation, 6.30 på morgonen. Jag var redan medveten om att Månen passerar grönskimrande Vatten-tecknet Kräftan idag - en ren symbol för obeständigheten och föränderligheten nere i den nyckfulla sublunära sfären. Men jag hade inte i min vildaste fantasi gissat att jag skulle justera färgerna (för första gången på många år), just som blå Luft-tecknet Tvillingarnas tionde grad steg i öster - händelsevis exakt samma tecken och grad som i bloggarens eget födelsehoroskop! 

Se där, Carl-Gustav Jungs tes om "meningsfulla men akausala sammanträffanden" - synkronicitet.

Bytet från jordfärger till himmelska kulörer korresponderar förstås med den tilltagande distansen till (och gudomliga missnöjet inför) det svenskarna sysslar med som kunnat förmärkas i inläggen sedan cirka 2010.





Frågan om vad Ptolemaios menade med det 11e huset som "den goda daimonens hus" har väl aldrig blivit slutgiltigt utrett på den här bloggen. Indisk astrologi singlar inte ut huset som ett av de goda, men det tillhör heller inte gruppen av onda hus. Samtidigt har det ju en tradition i väst av "klubbar" och "föreningar" och - i förlängningen - "ideal" eller "ideologier" som tänkande människor samlas inom.

Men nyligen undslapp jag mig att t.ex. Sverigehoroskopet (enligt bloggens förslag) via jämlikhetens Vågascendent får ett negativt idealhus eftersom den som representerar jämlikhet inte samtidigt kan ha Lejonet - dominant ledarskap - som ett gott ideal. En ledare förutsätter ju en underordnad eller en anhängare och detta skulle rubba vågskålarnas balans. Det visar sig alltså att vissa zodiaktecken i öster får NEGATIVA IDEAL snarare än en positiv motivation. 

Och det är sant, t.o.m. västerländska astrologiböcker som om de är mer än bara hjärndöd repetition av traditioner man läst om men aldrig sökt verifiera genom egna undersökningar, innehåller gärna en mening om att om du hör någon i en grupp protestera mot orättvisor, kan du skriva upp att det är Vågen du hör. I den sideriska zodiakens verklighet i denna tid 4 av 5 av dessa Vågar i själva verket vara födda i Jungfrun i eftersom detta är en av zodiakens kverulanter (opposita martyren Fiskarna en annan), skulle man lätt kunna missta den allmänna negativismen hos Jungfrun för Vågens idealistiskt motiverade klagomål.

Men utan att jag tänkte på det häromdagen, råkade jag lösa gåtan med Sverige och dess jantelag, den subtila tendensen att vilja trycka till sin medmänniska utifrån tanken att "en annan är väl lika god som nån".  Det är ju Sverigehoroskopets Vågascendent är som är janteförtryckaren själv! I jämlikhetens tecken blir Lejonet i 11e ett ONT IDEAL. Jämlikheten rubbas för en Våg i samma ögonblick någon annan lyser lite starkare! (När Vågen ockuperar 1a huset förvandlas Lejonets härskare Solen till en "verksam illgörare".)

Här är kanske en förklaring till varför de intelligenta indierna inte vill kalla 11e ett gott hus, även om västtraditionens tanke om "föreningsmedlemskap" och "ideal" naturligtvis låter som något gott i våra öron. Den gamla hellenistiska (väst-) traditionen med 12e förlusthuset som den "onda daimonen" och det 11e förmögenhetshuset som den "goda daimonen" har säkert spelat in också.

Ur det pekuniära perspektivet håller ju indisk astrologi samma linje: det 11e motsvarar ett 2a ekonomihus som de besuttna i 10e huset ser det, de som förfogar över makt och resurser. När dessa, som den demonanfäktade Anders Borg femdubblar sin lön efter att ha utnyttjat politiken som språngbräda för en egen karriär, samlar stora summor på hög, upplevs säkerligen det 11e som ett gott hus, vilket det dock inte tekniskt sett är.

Och när vi nu är inne på "idealhuset" visar sig plötsligt bloggens färgbyte och påpekande om "produktförbättringen" alltsedan 2010 vara inte fullt så trivial. När ängeln eller budbäraren Tvillingarna stiger i öster hamnar Väduren i elfte idealhuset. Den rena ego-principens tecken i huset som har med klubbar och föreningsliv att göra (enligt västastrologin) är naturligtvis en ren självmotsägelse och mycket riktigt indikerar Tvillingarnas hinduiska namn heller inte någon flockmänniska. Mithuna eller (det gudomliga älskande) Paret påminner starkt om det efterföljande Luft-tecknet Vågen i dess tendens att bilda par. Men skillnaden tycks ligga i att Tvillingarna är ett sattviskt och fritt tecken som formar kärleksförbindelser utifrån en inneboende frihet och medvetenhet och inte som Vågen utifrån rajasisk passion (som i grund och botten är ofrihet).

Som ascendenttecken blir Tvillingarna/Parets ideal - om man nu ska tala i de termerna - likt Vågascendenten också ett negativt ideal. Det älskande Paret ser Vädurens egotripp, det ännu inbilska och i allmaktsfantasier uppslukade Barnet/Väduren, som den förstörare av harmonin och endräkten mellan de två älskande som det faktiskt är (vilket alla föräldrar får erfara när den förstfödde anländer). Barnets zodiaktecken, Väduren, blir det tredje hjulet och att ens tala om "ideal" i samband med 11e huset och en Tvillingascendent leder således helt fel. 

Det är kanhända det negativa idealet som stämplar Tvillingarna som ett amoraliskt tecken! Det gudomliga parets kärleksfulla lek infogar sig mycket illa i ett samhällssystem som bygger på förslavande av majoriteten av människor så att några maktfullkomliga nissar som "spelar systemet" kan dra fördel av de mångas ofrihet - i vår tid är det kapitalismen som illustrerar Djävulen inom människan. 

Men märk skillnaden mellan Tvillingarna i öster och Vågens "onda ideal" - ett Sol-Lejon som tar brösttoner (ryter till) och söker dominera flocken - och Vågens jantelag, vilja att tvåla till den som bara knystar om att vara lite förmer än den själ som i det här livet representerar Vågens princip (så gott som individhoroskopet medger). När Tvillingarna är ascendenttecken är det inte Solen utan den naturliga illgöraren Mars som tillfälligt äger 11e huset. Samma Mars äger också tillfälligt det distinkt onda 6e olycks- och ohälsohuset. 

Mars representerar rå och garanterat tanklös lusta - det stående skämtet här är män som tänker med sina kukar, men även kvinnor - guldgrävartypen - skulle kunna beskrivas med referens till att det är från deras kön och inte via intelligensen som deras "strategi i livet" utgår. 

Ur Tvillingarnas - det gudomliga älskande parets perspektiv - är naturligtvis de andliga kollegor som fallit ner i könsdriftens våld inte bara perfekta illustrationer av det 6e huset som olycka utan för den gudomliga ängelns kärlek, som är medveten (sattvisk), är blinda människor som kopulerar inte pga. av medveten kärlek utan för att de stundligen våldtas av biokemin i sina egna kroppar och helt har slocknat som medvetna kooperatörer i universum, direkta fiender. Den indiska astrologin förbluffade mig först genom att kategorin "fiender" knöts till sjätte och inte som i västtraditionen till sjunde huset. Men logiken klarnar vartefter. 

Om Tvillingarna är himmelska budbärare som känner till en högre form av kärlek (Tvillingarna är knappast mindre köttsliga än någon annan, men de agerar utifrån medvetenhet och inte som offer för sina drifter), då uppstår en serie frågor kring 11e huset i ovanstående horoskop som för bloggens senkomna framträdande via det färgschema som anknyter till bloggaren själv, en genuint Luft-förankrad figur.

Nyckel ligger i den tillagda lustifikationen som anspelar på valet 2010 när högern vann valet. Då vaknade bloggaren upp ur sin politiska apati och började för första gången på årtionden fundera över om alla civilisationssystem verkligen är lika goda. Och det räckte med några månaders närläsning av nyheterna för att påminna sig vad han visste redan som 17-åring, att Väst är jordklotets värsta vampyr, kapitalismen en oändligt destruktiv civilisationsform för dem som den dödar för att själv må bra. 

Inuti den kapitalistiska bubblan har svensk socialdemokrati fullständigt svikit innebörden av "socialism" och vad högern, pådrivarna av Helvetet på jorden skapar för livslögner och myter, det vet alla. Just nu bygger de upp falska skräckbilder av gammalt snitt: "ryssen kanske kommer" så låt oss en gång för alla bli USA:s nästa delstat och gå under med våra framgångsrika utvandrade barn. Sverige är så suicidalt nu att det är skrämmande. 

Bloggen blev därför mindre astrologisk efter 2010 och "20% mer radikaliserad" - typ. Se nu hur detta "spelar ut" (anglicism, jag vet) i horoskopet. Merkuriska eller noetiska Tvillingarna i öster uppfattar (med rätta utifrån dess egen "evolutionsnivå") Mars som den illgörare den är. 

Här sammanfaller "problemfritt" krigets och hatets och naturens blinda drifter i ett budskap: Mars är till sin essens ond och även "verksamt ond" för illusionsfria Tvillingarna. (Illusionen eller Maya uppstår med huvudet under Vatten, själen redan indränkt i den obeständiga värld som måste reproducera sig sexuellt.) Men i horoskopet här ovan befinner sig Mars faktiskt i fiendskapens tecken och som vid multiplikationen av två negativa tal hävdar hinduisk astrologi nu att produkten blir positiv. I horoskopet ligger 11e husets härskare i det onda sjätte huset för fiender så att Tvillingarna - de angeliska budbärarna - inte har några problem med att identifiera mänsklighetens verkliga fiender. 

Onda Mars i det onda 6e huset blir motsvarigheten till "min fiendes fiende blir min vän". Budbäraren kan fullt legitimt bruka Mars - våld/aggression - eftersom det ingår i den verktygslåda Himmelen sanktionerar i just detta fall. Här ser vi således logiken bakom den tillagda devisen "Nu 20% mer i påsen" (ja, alla fattar säkert den kombinerade allusionen till de alltid lika bedrägliga marknadsaktörerna och hånet mot västerlandets neurotiska hjärnsläpp och rent sjukliga islamofobi - bakom båda yttringarna ligger girigheten, det finns pengar att tjäna för vissa på att krympa produktens förpackning med 20% och säga att det är mer i påsen och att piska upp främlingshets bland sorgliga enkla människor). 

Så vad det triviala horoskopet visar sig avslöja är i själva verket att det låg ett helt rent intellekt - perfekt logik - bakom till och med det tramsiga tillägget. Synkronicitet var ordet.

Inga kommentarer: