Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 maj 2016

Astrologins Eld- och Vattenkrig. Koncentrationsstörning eller genialitet?

Detta färdigskrivna men inte publicerade inlägg visar sig passa som hand i handske med en nypublicerad debattartikel i DN om bokstavsdiagnoser som indikator om talang snarare än funktionsnedsättningar.


*****

Jag ska vara frank om bakgrunden till detta lilla test av astrologin. En väninna mår inte bra. För ett antal år sedan försökte hon förgäves bli adhd-stämplad men läkarna tyckte inte hennes symptom räckte. Efter en graviditet med en spermadonator (inget intresse av att familjebildning) och en några år gammal unge på halsen - där hon nu muttrar att hon "nog inte passar som förälder" - är det tydligen dags för läkarutlåtanden igen. Och flera andra utlåtanden vad det verkar (ungefär som hennes otyglade sexliv en gång var - med allt och alla utom undertecknad). 

Tydligen har någon expert indikerat att det skulle kunna röra sig om en mild borderlinestörning vilket, när jag slår upp på Wikipedia, stämmer bra på hennes själviska utnyttjande av människor i sin omvärld i sin vingliga och ogenomtänkta livsföring. Undertecknad har i bakhuvudet stilla noterat hur han verkar duga fint som sällskap de socialt ångestfyllda dagar kvinnan inte hittat någon social aktivitet med någon eller något sällskap hon rankar högre, och har konstaterat att teknikfascisternas alla klick- och rankningssystem i medierna nu allvarligt börjat göra fascister av gemene man. 

Även om alla i alla tider alltid haft favoriter börjar det nu bli smärtsamt tydligt - via tekniken - hur informationsteknologin gör oss till cyniska svin. Hon tycks ha gått in i en guldgrävarfas medels köttmarknaden på appen Tinder (som jag nyligen kommenterat) och vägrar nu svara på mejl med sin bekant sedan 25 år, trots att hon skriver utmärkt och t.o.m. stått som redaktör till en bok. 

Det är således den Irrationella Själen som i symbios med en teknologi kvinnan inte är mogen att hantera förvärrar en redan smått kaotisk personlighet, och ett psyke som väver fantasier och lögner för stunden, men som utan någon moralisk check efter en timma ger helt andra besked i samma fråga. 

Sorgset har bloggaren tvingats inse att den mångåriga bekanten faktiskt spelar i en så låg division att vänskap är ett alltför starkt ord och t.o.m. kanske bekantskap. Jag inser att det bästa jag kan säga om den här människan är att jag förstår hennes predikament. Hon är som så många andra i västerlandet fullständigt mind-fuckad, av sig själv och av de onda tiderna och de usla frestelser "marknaden" bjuder tomma själar (och som de okritiskt nappar på).

I horoskopet syns förvisso den astrologiska "satansaxeln" mellan 1a ego- och 7e allianshuset. Detta stör de mellanmänskliga relationerna och inte minst hennes Skorpionascendent. Den personlighetstypen blir ibland extremt självisk och visar tendenser att söka manipulera sin omgivning för att själv tjäna på det. Se bara USA:s horoskop, landets utrikespolitik, och nu senast mörkläggningen kring USA:s villkor i det förödande "frihandelsavtal" landet söker genomdriva med EU. 

Men min misstanke - och det här testets hypotes - är att det finns en koncentrationsstörande effekt när man är född i egosvaga Fiskarna och härskaren Jupiter befinner sig i Eld. I det här fallet handlar det om en Jupiter hemma i sitt andra härskarläge i Eld-tecknet Skytten, vilket ju anses som en stark och bra placering. Men hur mår en Sol i Vatten av att ha spisplattan under sig på högsta värme jämnt och ständigt? 

Båda tecknen är sattviska (och hög medvetenhet ger en viss rastlöshet). Det tillhör ju åtminstone adhd att individen tar in för mycket intryck eller omvänt, inte förmår sila intrycken utan blir helt emotionellt överaktiverad och sedan utbränd. Faktum är att en tidigare flickvän till bloggaren också var född i Fiskarna och hade Jupiter i Skytten, och på omvägar har jag fått höra om hennes ständiga sjukskrivningar och utbrändheter som tycks följa som ett grundläggande förhållningssätt till livet. Jag börjar inse hur lika de här två individerna faktiskt förhåller sig och Fiskarna som den klagande martyren över livets omildhet kanske blir en överkänslig sort när den flammande Jupiter-i-Eld överaktiverar Vatten-elementet med dess benägenhet till traumatisering.

Under relationen med denna Fisk, som höll låg kvalitet, fungerade bloggaren mest som vilken lyssnande samtalsterapeut som helst. Exakt samma typ av förhållandet har uppstått även med den mångåriga bekantskapen och jag har för första gången fått veta att hon har perioder av depression (liksom exet uppenbarligen genomgick).


Precis som när jag studerade en planetär egenhet hos en homosexuell religionshatare använder jag här Nobelpristagarna på ett inverterat sätt: Så korkad som den artisten avslöjade sig vara i sin juvenila artikel som homokramande Aftonbladet gärna publicerade under julhelgen, så korkad kan väl ingen vara som lyckas vinna sig ett Nobelpris? Mycket riktigt upptäckte jag ett underskott av Nobelpristagare med samma astrologiska signatur som jag misstänkte vara boven i dramat i artistens horoskop.

Se: Nobelpristagare i fysik och dissociationssyndromet

Naturligtvis kan det ha varit en lycklig slump att hypotesen verifierades, underlaget var ju inte stort! Men jag hör regelbundet vetenskapsnyheter på radion där forskarna redovisar resultat baserade på sjukt små dataunderlag, så man kan just undra hur det är ställt med mainstreamvetenskapens vetenskaplighet...
 
I det aktuella fallet är således hypotesen att Solen i Fiskarna med blåslampan och yrvädret Jupiter i Skytten som sin disponent skapar en så koncentrationsstörd och planlöst grund typ (närmast en förvirrad chanstagare!) att kombinationen bör vara underrepresenterad i horoskopen för Nobelpristagarna i kemi, biologi, fysik och litteratur - alla ämnen som kräver långvarit disciplin och strukturerad tanke. 

Åren med bloggen har runnit fort och jag uppdaterade just med födelsedagarna för de senaste årens priser. F.n. är det 706 pristagare i nämnda ämnen (ett fåtal pristagare saknar uppgift utöver födelseåret).

Jag började med att slå ihop alla tre Solar i Vatten med sin disponent i något av de tre Eld-tecknen och testhypotesen att en Sol i Vatten med sin disponent i Eld ger svagsinthet (ADD-typen av intelligensstörning).

Solen kan ligga i ett av 12 tecken och dess disponent i ett av de 4 elementen:

1/12 x 1/4 x 706 = 14,7 

Sökmönstret i astrologiprogrammet ZET är:

(so.can & mo.ari,leo,sag) | 

(so.sco & ma.ari,leo,sag) | 

(so.pis & ju.ari,leo,sag)

Sökningen ger 55 / 3 solar = 18,3 Nobelpristagare per Sol i Vatten med sin disponent i Eld. Tillräckligt nära förväntat medel för att falsifiera hypotesen. Men det jag var intresserad var ju faktiskt den sattviska versionen, med Solen i Fiskarna och Jupiter i Skytten - båda med tendensen att sprida ut sig för mycket och förtunnas som följd. (Om man inte diskuterar de tre kvaliteterna filosofiskt utan naturalistiskt, talar mycket för att en lagom portion av Mörkret eller Tamas guna faktiskt ger åtminstone illusionen av substans och är en framgångsfaktor. En alltför Ljus individ flyger så högt över sin samtid att han förblir ineffektiv eller helt obegriplig i massornas ögon.) 

r man därför delar upp sökningen på var och en av möjligheterna ses följande intressanta fördelning:
 

Rajasiska Sol-Kräftan: 17 Nobel
Tamasiska Sol-Skorpionen: 26 Nobel
Sattviska Sol-Fiskarna: 12 Nobel


Solen i ständigt lika välkontrollerade Skorpionen visar sig ha markant nytta av att en blåslampa i arslet! (Eller ska vi säga "inre illumination"?) Med reservation för att så här små tester är instabila är ändå 76% fler priser än genomsnittsvärdet ett intressant utfall.  

Den som halkar på efterkälken i testet, fast bara obetydligt, är just den kombination som jag misstänkte kunde ha med den kvinnliga bekantens koncentrationsstörningar att göra... Men samtidigt är 12 Nobelpris så pass många att det knappast stärker tanken om att kombinationen kan knytas till ADD-problematik, och jag faller åter tillbaka på det faktum att problemkvinnan också har en "satanisk axel", där ascendenthärskaren Mars attackerar den egna ascendenten från sjunde allianshuset. 

Det var också fullmåne dygnet då kvinnan föddes, så det saknas verkligen inte "destabiliserande" faktorer på himlen! Det verkar vara som vanligt, att svaret inte ligger i någon enskild placering utan i en "konfluens" av astrologiska omständigheter.

[Tillägg: Bill Gates nämns i den aktuella DN-artikeln som en exceptionellt framgångsrik man med "inlärningssvårigheter", och i hans horoskop är det Månen i Vatten, inte Solen, som disponeras av en ägare i Eld. Månen i Fiskarna och Jupiter i Lejonet.]

Jag ska återkomma med en genomgång av samtliga solplaceringar och deras underliggande disponenter i termer av de fyra elementen. Grundstudier för att se huruvida det ligger något i tanken om en vag men iakttagbar inverkan på de fyra elementen. 

Inga kommentarer: