Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 maj 2016

Aftoneggen

Aftonbladet förvandlar sig momentant till en slipad knivsegg när Jan Guillou skriver extra vasst om högervridningen inom svensk politik. Han tillstår att han inte riktigt förstår hur gick till när socialdemokratin förlorade sin heder och substans.

Men det har den här bloggen redan begrundat i samband med Socialdemokratiska Arbetarpartiets födelsehoroskop och hur alla entiteter - människor eller organisationer - enligt den hinduiska läran om de planetära cyklarna går igenom faser. För socialdemokratins del motsvarade Göran Perssons tid en faslig svacka (som kan bli partiets undergång). 

Nu ger Guillou inte så värst mycket för stjärntydarkonsten, har han låtit förstå i flera krönikor de senaste åren, så han får väl fortsätta söka sin förklaring. Frågan är om han kommer att hitta någon. Som romaren Plotinus sade: "Vi har inte en själ, vi befinner oss i Själen". Och den kosmiska Själen är i sin fallna, yttre eller manifesta sida - det naiva människor tror är verkligheten - ett djävulskt deterministiskt urverk, omöjligt att rucka på med mindre man positionerar sig bortom världen och dess herre, Djävulen.

Så svaret på Guillous fråga är helt enkelt: "Tiderna var onda folket blev likadana i sina sinnen och valde ledare efter det lilla vett de nu hade."

2 kommentarer:

impronerad sa...

Vad är skillnaden mot att vara konsult och anställd i ett storföretag? För många socialdemokratiska väljare på Erlanders tid var anställda i storföretagen. Är det storleken på ersättningen som sticker i dina ögon?
Det står var och en fritt att starta ett bolag och skapa en unik och social företagskultur som innehåller allt det goda man kan tänka sig. Ett företag där allting delas lika i kommunistisk anda, helt i enlighet med stjärnorna. Använd zodiaken till att finna precis rätt tid att konstituera bolaget, likt Roms kejsare en gång i tiden använde stjärnornas uttydare att säga när ett fälttåg skulle starta. Då kan vi andra, vetenskapligt, studera om det astrologen sade stämde överens med resultatet eller om det egentligen var kvacksalveri. För inte kan stjärnorna ljuga? Idéer som fungerar måste väl bära frukt i maya.

Att efterhandskonstruera kändisars horoskop är en sak, att kunna ta ett godtyckligt horoskop och på förhand säga vad resultatet skall bli det är en helt annan skola. Det förra är Mello, det senare är Mozart.

Seaward sa...

Du har missförstått inläggets adress och jag går därför inte i svaromål. Inlägget kommenterar Guillous spelade oförstående inför orsakerna till ett partis förlust av sitt väsen, och påminner om att den hinduiska dasha-läran vid bloggarens avsmakande av detta system (som han väl aldrig kommer att hinna lära sig i djupet i detta liv) väl koinciderar med pampen Perssons period.

Inläggets ärende är således inte huruvida socialdemokratin redan tidigare påminde om...vad du nu fikar efter.

Du får gärna använda ditt eget namn eller bara "anonym". Tankestilen i detta inlägg är identisk med den i det inlägget, signerat "ostenfriesensachsen".

http://sidereal.hall-of-man.com/2016/05/eu-rikemansklubben-vardefull-lank-fran.html

Det går dock inte att belägga samma avsändare eftersom båda kommentarerna skickats på något anonymiserat vis så att statistiken inget visar.

Detta, som i sig är ett sammanträffande, öppnar i sig för frågor om vilken agenda som ligger bakom de båda kommentarerna. AB:s Guillou är hatad bland högerextremister, så mycket har jag förstått, och nu har de indignerade som ser Rovkapitalismen förstöra deras liv utan att förstå den verkliga spelplanen hittat även denna blogg.

Fixeringen vid prognoser och exemplet som antyder företagarfixering påminner dock mer om att ateistsekten Humanisterna fick sig en släng häromdagen i ett inlägg, och därför kan inte heller den vanartiga Teknokraten uteslutas.

Lyckligtvis är det väldigt få blogginlägg som helt saknar astrologisk vinkling och därmed tydliggör vad som kan räknas som ovidkommande kommentarer (vilka raderas).

Här valde jag välvilligt att uppfatta kommentaren som en följd av sviktande läsförståelse, vilket inte är någon synd utan där tvärtom inläggets avsikt (ärende) kan upprepas.

Det tomma fäktandet om att enbart prognoser duger åt kommentatören, bortser jag helt från. Bloggen har redan så många gånger beskrivit sin inställning till bruket av astrologin för banal spådomskonst. Konstens budskap är djupare än att göda inbilska teknokraters fantasi om att behärska världen.