Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 april 2016

SvD fumlar i artikeln om Tjernobyl-olyckan

Jag ser direkt att något inte stämmer med SvD:s tidsangivelse och dubbelkollar min anteckning om Tjernobylolyckan. Men det är SvD som klantat sig. Wikipedia uppger att tidpunkten 1.23.40 kommer från kärnkraftverkets inre kontrollsystem och då Ukraina den 26/4 1986 har +4 timmar relativt Greenwich och Sverige har +2 (sommartid) skulle SvD inte ha uppgivit 00.24 svensk tid utan ett inträffande före midnatt dygnet innan. Om man nu ska envisas med oskicket att översätta händelser världen till "svenska förhållanden" (av noll intresse!).

2011 lade jag ut horoskopet utan nämnvärd tolkning. Den vediska tolkning jag länkade till finns inte längre, det ser dött och trasigt och "betala mig så får du en analys" som tydligt intryck.

Att SvD skriver om händelsen beror förstå på "30-årsjubileet" och naturligtvis hittar man den problematiska Saturnus i Skorpionen som just nu förpestar världen även då. Och det var just Liemannen stigande i öster med lokala bygdens Måne och i opposition till harmonins Venus i Oxen ("den sataniska axeln") som fångade mitt öga då. Samma sataniska axel som var involverad när en biltunnel kollapsade (fullmåne längs denna axel) och vilket fått mig att fundera om just denna axel kan teckna "materialsvaghet" av olika slag.


Här är en omritad karta för kärnkraftskatastrofen. Det är notabelt att inte bara den sataniska axeln ligger världsligt aktiv (prominent) mellan öster och väster (som vid polislarmet att Anders Breivik höll på med massmord på unga socialdemokrater). Dessutom sträcker sig en annan axel över de två onda husen 6 och 12. Systemhaveriet skulle mycket väl kunna beskrivas som Solen (kärnkraft) i kombination med måttlösa demonen Rahu i olyckans sjätte hus. 

Men framför allt är det en eländig opposition som bildas mellan Döden (Saturnus) och jämviktens Venus, vilka BÅDA är VERKSAMMA ILLGÖRARE när Skorpionen stiger i öster och således i hörnlägen helt ohejdade att utföra sitt kollapstrick. Den för Skorpionen välgörande Månen (i 1a) har absolut inget att sätta emot den villkorslösa ondska som den både naturligt och även verksamt onda Saturnus betecknar när den stiger i öster. Inte heller den för Skorpionen välgörande beskyddaren Jupiter kan sätta emot något, då den står i det svagaste av de fyra hörnhusen. (Första och tionde är betydligt starkare än fjärde.) Det faktum att Saturnus har SIN sämsta placering i första påverkar inte det faktum att första har en oerhörd kraft! Istället får vi ytterligare ett negativt omen kopplat till Saturnus, urstark i huspositionen men vidrig på alla andra sätt. 

Att Dödens disponent är Skorpionascendentens egen härskare Mars och därmed naturligt en verksam välgörare skapar ett typiskt huvudbry. Borde inte denna Mars (som står utanför katastrofens förstahuscentrum) mildra olycksominat? Problemet är att doktrinen om "verksam natur" inte verkar vara så viktig som jag trott och som man kan tro genom ett studium av den här bloggen. I det nu raderade inlägget från den vediska astrologen, påpekade han att första huset står "belägrat" mellan två naturligt onda faktorer, Mars (i 2a) och Ketu (i 12e), och ser man det så tycks inte ens frågan om planetens "verksamma natur" vara något som den astrologin använda sig av.

Även om man accepterar att läran om en god "verksam natur" kan "tweaka" eller justera en naturlig illgörare, låter ju inte Mars hellenistiska husplacering alltför lustig: Dödsrikets port! Ytterst är det bara tolkarens egen intuition som kan teckna att man är någon slags trend på spåren. Här är det bra många negativa ingredienser som samverkar...

Den onda stjärnan Algol ser naturligtvis ut att ha ett finger med i spelet, men denna faktor är inte officiell astrologi. Bloggen har roat sig med att söka förstå vad antikens judar kan ha tänkt sig här (Dödahavsrullarna tycks alludera till något ont just i början av Oxens tecken). 

En ledtråd fick jag via ett horoskop med Skorpionascendent men inte bara Venus i 7e utan även olyckans Mars och den förbistrade Saturnus - allihop sammangrötat med den onda stjärnan. Vederbörande kallar sig själv "bitter" och om man bara avkodar detta med hjälp av den antika tanken att Satan drevs av AVUND, då klarar en del. Kvinnan (som inte lyckats med mycket i livet) är egentligen inte primärt bitter utan avundas andra som fått bättre styrning på sina livs- och karriärvägar. Och med avund följer gärna Satan i rollen som Åklagare (eller t.o.m. terrorist).

Det är väl att minnas var någonstans Satans stjärna befinner sig i den naturliga zodiaken: i andra huset som under hellenismen gick under namnet Hades dörr. Detta är alltså en fixstjärna som framkallar idén om Lucifer som störtade ned längst ner i Dödsriket (Helvetet) och nu sitter fast där. Att befinna sig så långt ner på "minusskalan" måste förstås alstra en enorm avund gentemot andra. Samtidigt är inte Oxens tecken som sådant särskilt missunnsamt, så detta är helt klart en tradition som knutits till en liten region just i tecknets början.

Inga kommentarer: