Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 april 2016

Patricia Hedelius (SvD) - skatteplanerarnas plågoande

OBS. Läses enbart efter just föregående inlägg om DN:s ledarskribent Lena Anderssons skattehatarsmörja. I detta inlägg upptäcks diametralt motsatta egenskaper å huvudets (intelligensens) vägnar hos en kvinnlig ekonomijournalist i konkurrenttidningen SvD.

Vid två tillfällen har jag noterat Patricia Hedelius i SvD. Hon går i samma fina tradition som tidningens Andreas Cervenka och representerar en idag "radikal" men egentligen bara gammaldags borgerlighet som ännu vet att det existerar sånt som slemmiga och ryggradslösa gangsters vilka fördärvar den modell Sverige tidigt utvecklade mellan stat och verksamt folk (företagare och deras anställda). 

Vid båda tillfällena har Hedelius legat på svenska skattesmitare som en blåslampa, och upptäckten att hon med all säkerhet har sinnelagets Måne i pengarnas Oxen och tillsammans med Åklagaren Satan (fixstjärnan Algol) tycks vara den direkta förklaringen till detta.

Men eftersom föregående blogginlägg såg Algol som en del av det som fördärvade Lena Anderssons intelligens och gjorde hanne till en satanist (dvs. inte i den bibliska bemärkelsen), en som presenterar mörkret som om det vore det goda, blir det nu höggradigt intressant om Hedelius solära horoskop (med fokus på Solen/intelligensen) också intar motsatt perspektiv. De två kvinnorna har ju diametralt motsatt syn på legitimiteten i Spotify-grundarnas hot i veckan om att dra utomlands.

Således ett Surya chandra-horoskop med Solen som inhoppare för den okända ascendenten även här:



För den som lydde min rekommendation och först tog in hela föregående inlägg blir det här enkelt. Ja! Patricia Hedenius intelligens befinner sig "ljusår" högre än Lena Anderssons, trots att de händelsevis båda är födda i Väduren, tecknet för Solens upphöjelse.

Som hinduisk astrologi så korrekt betonar, hänger allt på disponenten. Det var här det skar sig för Andersson med Mars direkt infiltrerad av Satans stjärna och dessutom i osund "double bind" till en jagisk form av den naturligt hedonistiska Venus.

Se vilken skillnad i tankehöjd med Hedenius horoskop: Här hittar vi samma perfekta kombination av Solen och dess lika brinnande disponent Mars som hos Edward de Vere, den 17 greven av Oxford som enligt samtida, servila dedikationer kallades Englands bästa astrolog. (Då ska man minnas att drottning Elisabet höll sig med den alls icke oävne John Dee som sin hovastrolog). Jag har ägnat greven ett kapitel i min summering på engelska av den här bloggens fem första år, men bloggen innehåller mer material, utstrött här och där.

Mars i Vattumannen förstår precis allt det som Lena Anderssons och svenska folkets plumpa Mars-i-Oxen har så svårt att ta in: KONCEPTET VATTUMANNEN, tanken om att alla sitter i samma båt! En födelse till ego-principen Väduren gynnas därför storligen av att vila i den största intelligens av dem alla - bloggen har till och med liknat Vattumannen vid den grekiska filosofins Nous, det den bildade kyrkofadern Augustus tolkade som "Guds intellekt" och i vilket alla vi människor är som enskilda små tankegnistor. Det mänskliga samhället (Vattumannen på en lägre nivå) är således inget annat än en avbild av Guds tänkande kring de levande varelserna, och det är naturligtvis när överheten tar sina medfödda privilegier och sedan missbrukar dem, som folket tröttnar på religionen. 

Mars i Vattumannen är annars en mycket bra placering eftersom horoskopet bekräftar den tankens klarhet som bloggaren upplevt båda gångerna han läst hennes texter. Solen i passionerad Eld och en mörk Mars i likaledes mörka Luftens Vattuman leder till något av en rebell i samhället, men inte på ett dåligt sätt utan en slags provokativ konservatism som vänder sig mot nymodiga och nyrika äckel utan moral.

Tamas guna eller Mörkrets kvalitet - neutralt läst - drar alltid mot konservatism och hävdvunna perspektiv, och här är första och elfte idealhuset bra hus vilka gör att vi kan läsa ut ett så gynnsamt budskap som möjligt. Hedelius är "gammaldags" på det sättet att hon faktiskt tror på heder i samhället i en tid när globaliseringen och snabbt rörliga pengar gjort världen till en tjuvarnas lekplats, en sådan kloak som Lena Andersson utan att själv verka förstå det, applåderar.

Men vi måste gå lika långt som i fallet Andersson och granska även soldisponentens disponent. Också nu slipper Patricia Hedelius de degraderande budskap som sågs hos tokliberalen. På samma sätt som Eld disponerad från Luft onekligen är ett kreativt och förfinat sinne, en perfekt intelligens, så bildar Mars-i-Vattumannen en närmast perfekt synergi med sin disponent Saturnus då den senare befinner sig i ett annat Luft-tecken, Tvillingarna. Och i tredje huset för skriftlig kommunikation och knivskarp logik kommer Saturnus, den organiserade, väl till sin rätt! Saturnus är ju till sin essens Luft och passar här, även om dess långsamhet kanske inte skulle göra Hedelius till någon bra skjutjärnsjournalist. Förnuftet och den Rationella Själen kontroller dock horoskopet på ett föredömligt sätt och notera hur hon slipper Anderssons direkta konflikt mellan Solen och Saturnus - de ömsesidiga fienderna - inträngda i samma zodiaktecken. 

Missa inte hur fördelaktig Hedelius väldigt enkla tudelning av solär / lunär halva är: på solsidan gäller Eld/Luft = kreativ klarsyn. På månsidan Månen med Venus i negativt härskarläge i Jord-Oxen. Det senare är en rätt passiv konfiguration och i grund och botten ett bejakande av livets materiella (och monetära) sida. Varför skulle hon annars ha blivit ekonomijournalist?

Det intressanta är dock solsidan i horoskopet. Vad den levande anden som rör sig över Djupen erfar. Det finns inga direkta konflikter mellan dessa två nivåer eller världar och då Sol-Väduren vilar på "två lager Luft" medan månsidan är "hårt packad Jord" kan man urskilja det bloggen kallat det "rationalistiska syndromet", en torr och saklig inspektion från den fria luften, ett skannande av den materiella topografin. I sig kan detta tyda på en andefattig människas begränsningar, anden arbetar enbart genom det intellektuella och dess föremål är enbart materialistiska eller uppenbara frågor. 

(Jag utelämnar avsiktligt frågan om det pågår en andlig befrielseprocess i Hedelius liv, men verksamheten i 12e huset, befrielsens hus, skulle kunna antyda något sådant. Då försvagas "rationalismen" som är ett uttryck som denoterar tankens begränsning vad gäller ämnen och vi får istället vad antikens människor menade med rationalitet och den Rationella Själen.)

Kineserna har talesättet om luften att den tar sig in i minsta spricka i det materiella (vindens vinande i otäta hus) och något liknande skulle man kunna säga om Hedelius som undersökande journalist. Se upp för kraftfulla vindar om man har orent mjöl i påsen! 

Den judiska Ben Sirachs Vishet (2a årh. fvt): "Det finns andar (gr: pneumata) som skapats [av Gud] för vedergällning (39:28, svenska översättningen här.) Vissa översättningar har "vindar" för pneumata men det är korrekt att läsa "straffänglar" på detta ställe. (Jfr. de häxliknande halvt genomskinliga saker som blåser upp ur Förbundsarken i första Indiana Jones-filmens final - där är de, hämndens änglar!)  

Och ja, Sirach skrivs Syrak på svenska, och på svenskt sätt förstör man det gamla sättet att respektfullt nämna faderns namn istället för sitt eget egocentriska förnamn. Boken hette alltså något i stil med "visheten" som sonen till Syrak fick sig till livs. På svenska blir det Jesus Syraks vishet medan bokens fulla namn på engelska är "Ecclesiasticus or the Wisdom of Jeshua son of Sirach". (Välkommen till Fattig-Sverige är allt är så dyrt att man snålar in i varje hörn. Hur länge har ekonomins och lönsamhetens demon förstört folkets sinnen?)

Eftersom Hedelius visserligen har en sträv Sol (inte ett spår av Väduren som det unga, skrikiga och egocentrerade barnet, utan en gammal själ som verkar via en fördjupad vädursprincip) så kan man nästan vara säker på att Solens sunda konfiguration också hjälper det mottagande sinnet (Månen) att vara medveten om Djävulens taskspel! Hedelius skulle i princip kunna ha en exakt konjunktion mellan Månen och den onda stjärnan utan att den korrumperade hennes sinne. 

Givet hur många "algoliserade" horoskop (nästan alla tyvärr utan klockslag) som bloggen kommenterat, vore det en värdig uppgift att någon dag gå igenom dem alla och undersöka hur långt tanken håller streck, att en stark Sol hjälper till att hålla en "algoliserad" Måne (det svaga och mot begäret lagda sinnelaget) på rätt bana! Omvänt, går det att se VILKA Solar på rät linje med Algol som tack vare sekundära faktorer blir starka och inte blir aktiva språkrör för Djävulen? 

Ett sånt test känns angeläget eftersom tillräckligt många enskilda fall av Algol nu samlats och det är dags att få en mer systematisk överblick. För går det inte att hitta någon princip för när en människa säljer sin själ till Djävulen och när Den Onde bara frestar utan att nå sitt syfte, då är faktiskt fixstjärnan Algol kanske inte så värdefull som de judiska munkarna i Dödahavsklostret tycks ha föreställt sig.

Ett är i vilket fall tydligt i fallet Hedelius. Här får vi en människa som i sinnet är en djävul på det viset att hon önskar sätta åt samhällssvikarna - de som Mars/skadar Vattumannen och förorsakar samhället stora förluster: 12e huset nu som "Förlust" - Jupiter/rikedomar som går i exil? Hon förefaller vara en moralpolis och visselblåsare (12e som martyrium) förklädd till ekonomisk journalist. Och gudarna vet att Sverige behöver många sådana!

Inga kommentarer: