Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 april 2016

Narcissister saknar per definition öra för humor




Bloggrubrikens tes måste den svenska schlagergeneralen Christer Björkman sägas ha bevisat genom sin alltigenom oförstående kommentar om en död brittisk kommentator till euroschlagerjippot. Se Aftonbölden för detaljer.

Att Lejonets tecken ofta kollapsar och blir föga mer än uppblåsta och snarstuckna divor, det ser snart den som granskar horoskop i hundratal. På den här bloggen har t.ex. nyhetsreportern Elisabet "håret" Höglund som mest fick rubriker för sitt surande efter att SVT - public service som blev ett rent skitföretag efter borgarnas maktövertagande. Höglund hade dock många fina kvaliteter, men horoskopanalysen slutade ändå med "uppblåst som den lägre sortens Lejon".

Det fanns en tid då bloggen frenetiskt samlade in homohoroskop till följd av en ledtråd från framlidne mästerastrologen Charles Carter: för att hitta astrologiska effekter duger det inte att titta på svenssonhoroskop, de mest extrema yrkena och kategorierna av folk är där man kan räkna med att se de astrologiska "effekterna" som tydligast. Bloggen hittade också några intressanta avvikelser i HBT-träsket, inte minst att libido-planeten Mars var överrepresenterad hos dessa i dess "fallna" läge i den Irrationella Själens eller det blinda instinktslivets passioner.

Christer Björkman är född dygnet efter den supergay britten Stephen Fry och det var i det inlägget - ända från 2010 - som jag först kommenterade Lejonets tendens till övermaga arrogans. Fry har Månen i Kräftan medan Björkman föds när nymånen satt in med full kraft i Lejonet så det är uppenbarligen inte månplaceringen som tecknar bådas gayighet.

Utan att läsa om det gamla inlägget är jag är övertygad om det pekades på den groteska störning libidoplaneten Mars drabbats av även i dessa två horoskop. Nu står sex-Mars i självförhärligande Lejonet och attackerar sin egen sexualitets hemmaplan (Skorpionen) SAMTIDIGT som männen föddes ett år när "själens form" Saturnus trakasserade sextecknet Skorpionen (precis som just nu!) och därifrån angrep Lejonets jag-identitet via den långa 270-gradersaspekten. 

Detta verkar vara sju resor värre än att bara födas under en "fallen" Mars i Kräftan! Märk att Björkmans narcissistiska Sol "bränner" bort Månen ur åsyn medan Stephen Frys Måne i Kräftan saknar förmåga att annat än återge vad Solen lämnar till den att "mysa över". 

Denna Saturnus-störning i kombination med Mars störning av Saturnus måste tolkas som en DJUP PERVERSION AV INDIVIDENS UPPLEVELSE AV SIN EGEN INDIVIDUALITET. Störningen slår mot den lägre naturen (Vatten, den naturliga världen som tvingas reproducera sig för att föra arterna vidare ännu en generation).

Det är uppenbart att narcissister inte har någon distans till sig själva och därför inte distans heller till andra människor. Ännu sämre med humorn blir det om Solen (den glädjefulla och sprittiga själen) känner sig klämd av den trånga kostymens Saturnus! Dessa kan därför inte uppleva det humoristiska i t.ex. sin egen (sannolikt avsevärda) inkongruens. För detta krävs det nästan "brittisk humor" som bloggaren älskar hämningslöst och som, minsann, visar sig genom att han delar det brittiska nationalhoroskopets sinnelag i det distanserade Luft-tecknet Tvillingarna. Månen i Tvillingarna är en "frisjäl" som har svårt att ta sin egen fysiska existens på allvar. Bloggaren har aldrig slutat drömma om att han är ute och flyger i sin själ i olika drömmar. Det sägs folk sluta med när de växer upp och blir tråkiga och "verklighetsanpassade".

Nu har naturligtvis inte de merkuriska och tungvrickande Tvillingarna monopol på humor. Den mer fysiska varianten - som levt och haft hälsan sedan Charlie Chaplins dagar och som de senaste åren representerats (på ett grovt och smått osmakligt sätt eftersom tiderna är korrupta och jargongen rå och könsfixerad) av Will Ferrell - anknyter snarare till Vatten-elementet och den "slabbiga delen" av människan. 

Ung Charlie Chaplin
men utan smink, hatt och käpp

Vid mitt första öppnande någonsin av Chaplins horoskop enligt den sideriska zodiaken blir jag helt paff - jag mindes kartan med en rejäl dos Skorpion och var nu nyfiken på varför han inte var så plump som Skorpionerna brukar kunna vara. Men naturligtvis har Månen backat till sideriska Vågen och nu får vi istället en artistisk och estetisk sensibilitet som via fullmånen med en Sol i Väduren ger en oerhörd kreativ förmåga att teckna OBALANSER MELLAN MÄNNISKOR! Just denna spänning - mellan Väduren och Vågen - har ofta slagit mig att den ger humor och blick för det dråpliga! (Se t.ex. John Cleese.)





Att sedan Chaplin visar sig ha exakt Björnmans Sol/Mars så att Mars attackerar Kräftan som rymmer Saturnus-i-Vatten och denna Saturnus attackerar soltecknet, det är visserligen fascinerande men blockerar inte Chaplins kreativa geni. (Titta bara på Chaplins intellektuella tredje hus och den fenomenalt röjiga Jupiter-i-Skytten, här med en hel del "bieffekter" eftersom den rör om i grytan för Vågen som bara vill ha jämvikt och därför klassas som "verksamt ond" .)


Däremot beskriver Saturnus attack mot Solen perfekt hur Chaplin utvisas från USA som en icke önskvärd kommunist! Jupiter i sitt universalistiska härskarläge i Skytten i tredje propagandahuset: "Allt gott åt alla"! Fatta hur "ond" sådana åsikter måste vara utifrån USA:s nationalhoroskop och dess märkliga ojämnhet. Vidsynta Vattumannen korsas med idel trångsynta indikationer för ett land som tycker sig själv vara storslaget och inkluderande (Vattumannen) men som i själva verket är en värre hycklare och bigott än t.o.m. Sverige. I det svenska nationalhoroskopet finns dock en allmän välståndsökning även om de rika snor lejonparten. I USA-horoskopet väntar sedan länge bara utebliven klassresa och fortsatt armod för de hoppfulla ditresta som trodde på den amerikanska drömmen.

En sista sak om Chaplins horoskop: att det slår gnistor om detta geni ser man faktiskt redan av planeternas fördelning på de tre kvaliteterna. I huvudsak verkade Chaplin på passionens eller lidelsens plan (Rajas guna, orange), men han var också höggradigt medveten (Sattva guna) om den lilla och olycksdrabbade människans lott (fallen Merkurius i sjätte olyckshuset). Och inte minst firar hans Jupiter-hemma-i-härskarläge i tredje sattviska intellektshuset enorma stilpoäng för dess knivskarpa medvetenhet. 

Man får inte ta planetens verksamma natur alltför hårt, Jupiter är och förblir en av "de goda" men USA tog anstöt av hans önskan att nacka de onda rika (Jupiter + halshuggna Ketu) i t.ex. den sarkastiska filmen om arbetarna som drevs till vansinne i kapitalismens löpande band-fabriker ("Moderna tider"). Och se bara hur perfekt Chaplin är lämpad att driva med dåliga arbetsgivare med sin Saturnus i "återspeglande Vatten" i tionde huset för makthavare. Det visade han i sin Hitler-parodi ("Diktatorn").

Ett fascinerande horoskop och där jag närmast hånar en död man genom att inkludera det under ett inlägg om den alltigenom mediokra Christer Björkman! Men allt har något gott med sig och inlägget som helhet bör ha kastat lite "sattviskt ljus" över vad som gör humor. Den tamasiska Saturnus har inget med saken att göra, och om det inte finns sattviska faktorer med världslig kraft, så tenderar personen mot typen förre finansministern Björk, ineffektiva domedagsprofeter som manar och manar och sedan ändå låter de onda rika komma undan.

Se även "Vem är zodiakens lustigkurre?" från i mars. Testet är litet men kanske ändå kan ge en vink om vartåt det lutar.





Inga kommentarer: