Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 april 2016

Efter japanska schimpansen: jordbävningen i Ecuador

Det var ingen synskhet som fick mig att "förutspå" än värre ting dagen då Japan skakade och en schimpans symboliskt rymde från hotande strukturer uppförda av människohand. Efter det obligatoriska efterskalvet följde sedan en ny och ännu starkare jordbävning (men i havet) och nu då den massiva i en kuststad i Ecuador.

Jag har åtskilliga gånger noterat hur en jordbävning på ena sidan av jordklotet snart följs av en på motsatta sidan, men de få vetenskapsnyheter genom åren som fört detta på tal har alla svävat på målet. Det finns tydligen inga teorier och modeller när det inte längre är så enkelt som att jordplattor direkt skaver mot varandra.

I det här fallet kan man konstatera att det skiljer cirka 150 grader eller 6 zodiaktecken mellan platsen i Japan och kuststaden i Ecuador, och sjätte huset (räknat från ascendenten) är förstås 6e olyckshuset. Ser man mundant på en karta, representerar sjätte huset istället Mars 210-aspekt (Mars ÄR bhava karaka eller hussignifikator för 6e) och detta hus, just under dödens inträde vid solnedgången i väster, är det första huset i underjorden eller dödsriket (som själen lämnar via Hades port/2a huset i samband med soluppgången / sin nästa återfödelse.

Med detta sammanträffande vill jag inte påstå att alla "dubbla jordbävningsorter" måste stå i den västerländska astrologins "inkonjuktförhållande" (150°) till varandra, tanken råkade bara segla genom den här egenheten.



Också jordbävningen i Ecuador ser ett Luft-tecken stiga i öster - Luft är det element som är det unikt mänskliga och representerar det intellekt och förmåga till abstrakt tänkande som typiskt skiljer människorna från andra djurarter. Djuret kanske känner när döden är akut förestående och får ångest, men bara människan kan hantera Döden som ett givet i livet och bygga luftslott/planera för att i så långt det är möjligt lura Liemannen/Saturnus på konfekten.

Likt Japanskalvets horoskop är ascendenthärskaren återigen skadad men nu redan på första nivån. Här är det Venus som står direkt illa i 6e olyckshuset. Venus i Fiskarnas disponeras av verksamma illgöraren Jupiter som, återigen, angrips hårt av hämmande och stressande planeten Saturnus.

För Vågen i öster, som älskar mänsklig jämvikt och en, om man så vill, "platt jord", är den expansiva och oroliga Jupiter ingen vän alls. Den rubbar Vågens jämvikt. Jupiters vill bara frihet och är en välgörare, så det är lite olyckligt för Vågen att den inte har någon glädje av denna planet! Den hinduiska astrologin är fylld av märkliga små avvikelser som blir begripliga om man bara tänker kring zodiaken och regelsamlingen.

Det finns sajter på nätet som ägnat jordbävningar större intressen än den här bloggen, men i samband med de här två måste man fatta misstankar kring månnoderna Rahu och Ketu, där särskild den "girigt expansiva" Rahu står med likaledes expansiva och frihetstörstande Jupiter. Är denna kombination de som får "stresslösningen" att "vinna" över det hämmande och stresskapande järngreppet från Saturnus? Jag har tidigt på bloggen undrat om det inte blir "lite väl mycket av det goda" när två expansiva planeter slår sig samman på detta sätt. Åtminstone symboliskt ligger det en tydlig poäng här, men frågan är hur ofta månnoderna ska visa sig inblandade vid jordbävningar som föröder den mänskliga civilisationen...

I det här horoskopet för ett "event" skadas faktiskt eventplaneten Solen, som här ligger i sjunde huset som världsligt tecknar döden (solnedgången). Och i Vädurens tecken ägs Solen av Mars, som är såväl en naturlig illgörare som för Vågascendenten en verksamt ond kraft. Och Mars, som noterades i inlägget om Japanskalvet, står tillsammans med den krampskapande Saturnus, två väldigt omaka parhästar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Eldringen Den s.k. "Eldringen" anger att det är någorlunda vetenskapligt och hänger ihop med plattektoniken.Allt behöver inte bara astrologi... ;)

Seaward sa...

Om Eldringen innefattar en jordplatta som sträcker sig från Japan till Sydamerikas sydkust (vilket jag inte kollat) finns förstås en modell som täcker in just de här två (tre) jordbävningarna. Men det är fel att sätta det jag säger i kontradistinktion till astrologin, vilken denna blogg (för den som läser den ofta och med eftertanke) är helt enig med romerske filosofen Plotinus att den erbjuder "omen" och inte påstår sig vara en kausal förklaring.

Den senare tanken har överhuvudtaget ingen begåvad människa någonsin framfört utom moderna och okunniga vetenskapsdyrkare (”scientister”) som för att odla sin ”religion” framför falska påståenden om äldre tiders tankar och utsagor om verklighetens beskaffenhet. För att förstå astrologin måste man förstå en religions verklighetsuppfattning som i dess filosofiska gestalt oftast benämns som "filosofisk idealism". Från det man är inne på att allt som händer ytterst är av medvetandenatur, blir astrologin som omen mer begripliga.