Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 5 april 2016

DN och desinformationsprojektet

Den fula tidningen har sedan några månader en ny "redaktionell utvecklingschef" i Martin Jönsson och han har förstås redan hunnit glädja sig åt att extremhögerns "alternativa medier" åtnjuter ett extremt lågt förtroende hos svenska folket och etablissemangets ett mycket högt. Det säger förstås ingenting om högerextremismens anklagelser om mörkanden av brottslingars etnicitet (i syfte att upprätthålla myten om att invandring är lönsamt för Sverige). Tvärtom har etablissemanget redan medgivit, vid flera tillfällen känns det som, att avidentifiering ÄR ett publicistiskt ställningsstagande som man gör.

När nu högerjournalisten Jönsson tar till orda kring den OERHÖRDA nyhet som Panamadokumenten är, så är det på just det sätt som man kunde förvänta sig. Nyhetens kärna är naturligtvis den orättfärdiga kapitalismens inherenta oduglighet och dess tendens att skapa skit av människorna. 

Men DN står ju på ondskans sida så vad kan man då säga som en jöns son? Jo detta - blänkaren på Ettan behöver inte kommenteras, så fadd och usel är den! 

Det är inte ens en kommentar utan en tautologi. Det journalistiska grävandet är ett givet, så varför vågar DN inte diskutera resultaten av grävandet? När en tidning fylls av sån här pseudotext, det är då man förstår att den ägnar sig åt desinformation och mörkläggning. Folk har bara tid att läsa så mycket dag och genom att skriva om perifera ting fördummar DN sina läsare!

*****

Jönssons horoskop går verkligen i "utvecklingens anda" och att det är en enkel Vädur av typen linslus förstår man av celebritetens Jupiter och Månen - mannen sitter med och bestämmer vem som ska få Stora Journalistpriset (Jupiter = lagerkransar och utmärkelser).


Men Vädurens normala fria framfart och ystra stångande saknas ju helt! Och det är sant, jag har liten grupp horoskop med känd födelsetid där Saturnus på samma sätt som här ovan befinner sig i 11e huset för ideal eller ideologier (eller sociala samhällsskikt eller t.o.m. samhället som helhet). Gemensamt för alla dessa horoskop har varit att individerna är totalt kontrollerade av sina freudianska Överjag, de är hjärntvättade från dag 1 av sina föräldrar som säkert i sin tur övertog den "officiella linjen" från sina. 

Saturnus dödar således Vädurens rebelliska sida och bildar istället en kall karriärist som aktivt söker sig mot dagliga (Månen) arbetssituationer som har med Jupiter - de rika och mäktiga att göra. Självklart kan inte Jönsson hantera den implicita (minst sagt!) kritiken som Panama-scoopet riktar mot hela hans världsbild (Saturnus i Vattumannen), en värld där han ingår som en energisk (Mars) pådrivare av nya koncept (Vattumannen) i syfte att maximera rikedomen (Jupiter) för sig själv och sina branschvänner (11e huset: vänner/människor som delar ens egen ideologi). 

Därför vågar sig inte Jönsson ut på något som helst vattendjup utan ägnar sin förödande tråkiga krönika åt det FORMELLA (Saturnus) arbete som föregick publiceringen. Han låter lika tråkig som den där Thomas Mattsson på Expressen som bara sitter och navelskådar kring sin egen bransch och sina egna beslut. 

Man hade kunnat förvänta sig mer eld och gnistor av Jönssons koncentration på Eld och Luft, men här ser man verkligen vilken blöt filt Saturnus lägger över skeendena. Maktens stoiska lugn är åtminstone det ideal som driver Jönsson. Resultatet blir ett lakoniskt och knastertorrt tonläge som inte skiljer sig nämnvärt från Mattsson vars brist på livfullhet kan härledas till en överdrift av Jord och Vatten men framför allt Månen i makthungriga och introverta Stenbocken. 

Nå, det finns väl en plats för alla kynnen och som författare till kylskåpsmanualer skulle dessa herrar tveklöst excellera.

Inga kommentarer: