Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 april 2016

Dagens Nyheter: Shakespeare, nu som quiz




Av någon anledning vill DN verkligen uppmärksamma 400-årsjubiléet av den giriga teaterdirektören i Stratford-on-Avon, han som i sitt testamente lät hustrun ärva "nästbästa sängen" och undertecknade med i princip ett tumavtryck - en skitstövel som möjligen också var analfabet och världshistoriens mest uppenbara frontman för den verkliga författare som av någon anledning inte i eget namn ville framträda (med alla sina kunskaper om hovlivet). 

Det ligger avsevärda kommersiella intressen bakom
önskan att bevara den falska bilden av "den vanliga
och ändå så begåvade mannen från Stratford".
Det är den sången DN lyssnar till, inte vetenskapens röst.



Jag har tidigare nämnt den månghövdade och djupt bildade oppositionen till den kommersiellt motiverade mainstreamförklaringen till fenomenet Shakespeare. 
Se: Bondfångeriet Shakespeare i Stratford (juli 2013)
Se: Shakespeare - tvetydig eller dissociativ? (aug 2013)
Se: SvD kränger sanktionerad kulturmyt (dec 2013)
Ett argument som ofta viftas bort av de som vill knyta texterna till buffeln i Stratford, är verkligen värt att ta på allvar:
Some say that the Stratford grammar school would have provided all the formal education Mr. Shakspere would have needed to launch him on a trajectory consistent with the author’s literary output. We disagree. The works show extensive knowledge of law, philosophy, classical literature, ancient and modem history, mathematics, astronomy, art, music, medicine, horticulture, heraldry, military and naval terminology and tactics; etiquette and manners of the nobility; English, French and Italian court life; Italy; and aristocratic pastimes such as falconry, equestrian sports and royal tennis.

Nothing we know about Shakspere accounts for this. Much of the knowledge [found] in the works was the exclusive province of the upper classes, yet no record places Mr. Shakspere among them for any length of time The works are based on myriad ancient and modern sources, including works in French Italian Spanish Latin and Greek not translated into English How Shakspere acquired knowledge of these sources is a mystery.”
— Shakespeare Authorship Coalition, Declaration of Reasonable Doubt


Citatet hämtat från "Shakespeare Beyond Doubt?" - ett svar i bokform på den senaste större kampanjen för att smutskasta alla andra teorier än den lönsamma Stratford-fantasin. Boken har en rejäl avdelning med Frågor & Svar för nykomlingen till detta fascinerande ämne, men bjuder också på några mer inträngande essäer om egendomligheterna kring det första samlingsverket med pjäser.



Sveriges borgerliga flockdjur vill väl känna att de också kan det här med kultur genom ett quiz, som dessvärre verkligen visar hur illa det är ställt. Inte ett ont ord om Håkan Hellström, eller ung popkultur, men här visar DN vilka klena intellekt de knyter till sin tidning och därmed hur de fungerar som de facto styr landet via sina jobba-hemifrån i mediaborgerlighetens lummiga villaträdgårdar i Stockholms västerorter. Det är inte Nobelpris-kandidater om man säger så... 

Nå, de som lever privilegierat och i sin fantasi upplever att reklamens "för det är jag värd" gäller dem själva, har förstås insupit DN:s beklagliga profanering av ett författarskap - som i grund och botten var religiöst motiverat. Och inte att förglömma den bleka kulturchefens "halleluja" samma dag till Shakespeare som de små hjärnornas falska Gud. Märkligt hur människan tycks programmerad att genast jaga upp en ny Gud så fort hon i hybris och inbilskhet tror sig ha tagit kål på Den Ende!

DN:s knep-och-knåpare Johan Hilton, som satt ihop frågesporten (som numera officiellt i svenska tidningar verkar vara utbytt mot det engelska "quiz") är inte själv skyldig utan bara del i den kollektiva skuld Sverige håller på att arbeta upp och som kommer att skicka den här generationen som helhet till en usel återfödelse. Tänk hela denna mediaelit om hundra år som analfabetiska fåraherdar i Afghanistans knaggliga och karga trakter! De som vägrade de afghanska tolkarna uppehållstillstånd i Sverige som tack för deras tjänster är garanterade en snarlik återfödelse.

Likväl är jag nyfiken på hur det ser ut i himmelen för en som likställer en popsångare med den enormt bildade aristokrat som var Shakespeare-pjäsernas verkliga författare. De tycks finnas två Johan Hilton på acceptabelt avstånd från DN-skrapan i Stockholm, men något säger mig att den som bor i Vallentuna (mer kontakt till det lantliga) är en bättre människa än den som bor i Farsta, så jag väljer den senare för en ytterst hypotetisk snabbkoll:




Jo då. Är det PERSPEKTIVLÖSHET som står på tapeten är detta precis det horoskop man kunde förvänta sig. Månen i AVVÄGNINGENS tecken Vågen ger en önskan om att jämföra (Shakespeare/Hellström) men disponenten Venus befinner sig i det fullständigt måttlösa Vädurens tecken - det subjektiva ego-perspektivet - och är illa skadad av den groteskt subjektivistiska illgöraren Mars. Väduren står för livfull ungdom, så det stämmer i och för sig väl att denna snart fyrtioåriga man fungerar som en småunge i trotsåldern och säkert själv diggar Hellström, en artist som i stora stycken vänder sig till ungdom på lågstadienivå. Leklysten och glad i allt som går fort att utföra eller är "fartigt", men ingen man behöver vända sig till för annan kunskap än den man lätt kan googla fram själv (typ: några kända Shakespeare-citat).

Speciellt talande är Saturnus i 10e - individen inbillar sig verkligen syssla med auktoritativ (direktiv) utbildning! I själva verket ser vi att hela horoskop sjuder av passion (Rajas guna) men det är en passion för dårskapen, mörkret och okunskapen - Tamas guna. Mannen älskar ogrundade bländverk. 

Några av de drygaste och ibland också obegåvade människor jag har mött har haft intelligensens Sol i Oxen i åttonde huset. Ovanstående karta rör nu bara sinnelaget, men utifrån Mån-Vågens passion för att korttänkt jämföra allt mellan himmel och jord är intelligensens Sol och religionens/filosofins Jupiter i princip icke-existerande faktorer. Det är ointresset för det intelligenta solögat som gör quizet så pinsamt haltande, till en jämförelse mellan äpplen och apelsiner...


2 kommentarer:

Lena Holfve sa...

Kolla in ditt länkade ord HILTON, det är bloggprogrammet som drar länk - reklamlänkar.

Seaward sa...

Det ordet länkas inte i texten och jag ser ingen ovanlig besökstopp i min statistik. Du kanske tittade på något annat inlägg?