Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 april 2016

Astrologin och personens aura-projektion

Jag tror säkert inte den visa kvinnan Barbara Pijan misstycker om jag översätter och återger hennes introduktionstext till den hinduisk-tibetanska astrologins begrepp arudha pada (arudha=upplyft, pada=portion, område, dvs. den upphöjda/projicerade portionen av en själv).
 

Den här texten hade varit en bra allmän introduktion till två inlägg nyligen om hinduisk astrologi och partnerfrågan:

Inte bara sjunde partnerhuset utan alla hus har sin arudha pada.

Barbara Pijan:

Vad är en arudha pada?

Allmänt talat visar samtliga (tolv) arudha padas de illusoriska projektioner en person begagnar för att skydda sig mot psykisk invasion (i samband med ett eller annat av de tolv husen/livsområdena). Arudha pada representerar också det allmänna intryck som offentligheten får i sitt "första intryck" av en människa. (Nu verkar Pijan plötsligt tala om förstahusets arudha pada, dvs. arudha lagna, ascendentens "projektion"!)

Till följd av det offentliga livets stress och den påtvingade narcissistiska oro som går hand i hand med sociala interaktioner, uppstår ofta ett faktaglapp mellan arudha lagnas illusoriska projektion av ett enskilt hus signifikationer (husen 1-12) - de goda och de dåliga - i kontrast till verkligheten bakom den materiella och sociala manifestationen.

Alla projicerar runt sitt materiella jag en "aura" (gyllene bubbla) av förhoppningar, drömmar, önskningar, förväntningar och behov. Projektionen av denna aura är vanligen omedveten och representerar den psykiska sanningen om människan.

Varje hus har sin egen arudha ("upplyfta projektion") och de identifieras genom att man först noterar var husets ägare befinner sig. Genom att från husägaren räkna lika många tecken/hus framåt som husägaren står framför sitt hus hittar man husets arudha pada. (Obs. Planetens befintliga ställe räknas som 1 och inte 0.)

(Missa inte "Undantaget" Pijans klipp-och-klistra-artade sida. Arudha lagna-härskaren kan inte ligga i sitt eget tecken/hus eller i sjunde från huset i fråga. Lägg i dessa fall på tio tecken/hus till!)

Även om auran vanligen är omedveten, finns det klipska människor som medvetet eller omedvetet projicerar illusionen av att vara en ganska så annorlunda själ än han/hon egentligen är. Auran är i grunden tämligen ren och oskyldig men hanterad av en förfaren individ blir den en kombination av sociala attribut, subtila suggestioner, karismatisk char och marknadens "spinn". Vissa vältränade medier vet till och med hur de gör sin aura osynlig, vilket får personen att förfalla ha gått upp i rök även om kroppens materiella partiklar förblir närvarande i rummet.

Auran är en mycket kraftfull entitet om man korrekt förstår och styr den. Alla har en astral sköld fylld av budskap om en själv som kanske, kanske inte, är materiellt med sanningen är överensstämmande, men icke desto mindre är det detta "drömstoff" som allmänheten använder för att bestämma sig för vad som gäller i fråga om en person.

Arudha pada kan ge ett positivt eller negativt intryck men sällan matchar den helt perfekt den materiella sanningen. Arudha pada visar det håll åt vilket personen går eller vill gå.

Det kan hända att personen är blockerad från att ta sitt nästa steg. De flesta av oss är ännu inte Förverkligade Varelser som är exakt de vi vill vara. Auran visar ens nästa steg, det man verkligen vill och behöver, men inte nödvändigtvis vad man gör eller är kapabel till vid just detta ögonblick i sin livshistoria. Auran rapporterar den andliga sanningen men inte nödvändigtvis den materiella sanningen.

Arudha pada är normalt inte relaterad till materiella sanningar eftersom den är ett astralt fenomen, inte ett materiellt.

Icke desto mindre tror allmänheten att de är insatta in den materiella sanningen baserad på denna astrala projektion. Folk säger sig ha "intrycket att..." och det är just allt de har. Det intuitiva intryck de har mottagig är den psykiska produkten från arudha pada.

Psykiska projektioner gör vanligen ett stort intryck och i avsaknad av fakta (eller t.o.m. när fakta finns för hand) väljer folk ofta att klänga fast vid sitt "första intryck", vilket inte baserades på en rationell slutsats utan snarare en förnimmelse som helt och håller baserades på en första och intuitiv sammandrabbning med arudha pada.



*****



Det finns en liten oklarhet i texten där Pijan glider från ascendentens projektion till uppgiften att vart hus har sin egen arudha. Men man får väl betrakta det hon säger som att egots projektion i det offentliga är basen för övriga 11 "bubblor" eller projektioner som uppstår som husens "astrala" fantasier. Vi talar helt enkelt om ett inbilskhetens publika jag som astrar "illusioner" (Maya) i samband med alla dess engagemang i olika livsområden (hus).

Inför alla dessa mer eller mindre sanna fantasibilder som människans mytiska självrepresentation alstrar, kommer jag att tänka på neo-Jungianen James Hillmans käpphäst: "Hämta hem dina projektioner!"

Det kan vara svårt om första husets arudha lagna visar sig vara ett problem. Förslagna bedragare och sol-och-vårare har troligen sin ascendenthärskare placerad så att den projicerade ascendenten (myten) blir väldigt övertygande.

Eftersom konceptet arudha pada är en nyhet för den här bloggen måste det testas. T.ex. genom före detta statsminister Fredrik Reinfeldt som hade mycket goda opinionssiffror innan han sade "öppna era hjärtan" för att släppa på massinvandring som hävstång för lönesänkningar för det svenska folket  (han hade redan lyckats söndra folket att bli sårbara och ranka vasstrån genom att chockhöja a-kasseavgifterna). 

Hans popularitet (via mediespinnet = "publika intrycket" = "aura-projektionen") tyder på en väl fungerande arudha lagna, och eftersom klockslaget är känt blir det meningsfullt att pröva metoden på hans karta:



Jungfrun stiger i öster men ascendenthärskaren Merkurius ligger tolv steg bort, i 12e huset för förluster. Detta är emellertid den materiella verklighet som inte svenskarna uppfattade eftersom hans "aura-projektion" duperade dem att de hade en vinnare framför sig! 

Räkna nu tolv steg från Merkurius så får vi den publika illusion Reinfeldt spred: Solen i Kräftan, den stora ledaren (dessutom i det 11e huset för ideologi). Närighetens Vatten (Kräftan) och tecknets fixering vid det egna hem-nära stämmer perfekt med hur Reinfeldt populistiskt tilltalade det minsta och ynkligaste och mest självtjänande (min plånbok och trygghet) den svenska folksjälen. Så fort han yttrade orden "öppna era hjärtan" gick han emot sin egen "aura-projektion" av att vara folkets ledare: Solen i Kräftan. (Kräftans härskare Måne representerar den ansiktslösa massan, nationens folkmängd.)

Reinfeldts "aura-projektion" är helt fantastisk och förklarar hur en sådan humbug, en så inskränkt Täby-ekonom kunde övertyga svenska folket om hans ledarduglighet. I själva verket växt korruptionen enormt under hans åtta år och en hustru och hennes koppling till skandalprojektet Nya Karolinska är bara ett ovanligt graverande exempel på hur Fredrik Reinfeldts ÄKTA eller materiella verkligheten är Merkurius som en bringare av förluster till svenska folket (12e huset) och inte den uppblåsta myten om en "idealistisk Sol"!

Lite oroligt bestämmer sig bloggaren nu för att granska sin egen arudha lagna... Men det är lugnt bäste läsare, du blir inte blåst om du läser den här bloggen! Inte så farligt i alla fall. Också bloggaren har likt Reinfeldt fakta- och intellektsplaneten Merkurius som ascendenthärskare (Tvillingarna) men lyckligare placerad i femte huset. 

Femte från femte är arudha lagna och det nionde är känt som horoskopets "bästa hus", huset som tecknar filosofi och universell dharma. Bloggen handlar (i offentlighetens ögon) mycket riktigt om astrologi, ämnet som söker synliggöra det rätta och det felaktiga på den kosmiska (trans-personella) nivån. 

Bloggarens materiellt sanna personlighet (ascendenten) är således inte alls lika komplicerad som den före detta statsministerns. Istället för "What you see is what you get" gäller istället: "Det du ser är också vad som materiellt gäller". Bloggen är genuin och inte ett "spinn". Någonstans är alla dess inlägg förankrade i bloggarens verkliga uppfattning, och 9e husets/arudha lagnas härskare Saturnus står dessutom digbala (planetens världsligt starkaste placering), dvs. en mycket tydlig officiell framtoning. 

Men arudha lagna-signifikatorns placering opposit ascendenten betyder faktiskt paradoxalt nog att bloggaren (om han ville) skulle kunna skapa "spinn" som inte alls motsvarar hans egna/personliga åsikt, och spinnet/projektionen är, som sagt, den dominanta av de två vågräta positionerna (Månen i öster, Saturnus i väster). 


Här är det viktigt att tänka sig en personlighets utveckling genom livet. I ungdomen var bloggaren väldigt känslig och dålig på att hålla masken, det är typiskt den sensitiva Månen i öster. Men ju längre livet tillåts fortgå, desto mer dominant blir Saturnus i väster. En överdrivet grimaserande ansiktsmimik drar mer och mer mot uttryckslösheten hos den stoiska Saturnus. Exemplet gäller förstås bara ett fåtal med exakt samma födelsekonfiguration, men alla hörnhusplacerade Saturnus tenderar att leda till ett liv som "tajtar till sig" dess längre det pågår.

Saturnus i sjunde hörnet i opposition till det personliga jaget skapar troligen ändå spänning och osäkerhet om vem bloggaren bakom den "offentliga projektionen" är. Men här tror jag den primära effekten är att bloggen (primärt uttryck för aura-projektionen) återverkar negativt på bloggarens egen person eftersom Sverige är ett så primitivt land (när man skalat av folk deras tekniska konsumtionsprylar). 

Det som sägs på dessa sidor vinner inte bloggaren många vänner (inte om de identifierar sig som svenskar i vilket fall), och ämnesvalen lär heller inte underlätta framtida jobbsökande. För nivån på arbetsgivare, vilket bloggen konstaterat utifrån horoskopet för Svenskt Näringsliv, är skrämmande låg!

Idag minns väl ingen ens management-böckerna som skrevs på 80-talet om att den chef som fruktar anställda folk med högre kompetens än honom eller hennes själv, sysslar med att ta död på sitt företag. Diktatorsmentaliteten (akut eller lindrig) eller ett rent mekaniskt sätt att tänka eller räkna (Saturnus) har aldrig rönt framgång mer än en kort stund... 

Inga kommentarer: