Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 mars 2016

Vem är zodiakens lustigkurre?



Ytterligare ett test som man får ta med en nypa salt. Jag gick igenom mina horoskop taggade "skådisar" eller "artister" och valde ut dem som i huvudsak är kända för humor, det kan vara allt från folkkära svenskar som Ulla Skoog eller Soran Ismail till internationella storheter som Eddie Murphy och Steve Carell. 

Jag ser dock Nicholas Cage i urvalet och halvt ångrar det. Jag tror jag tänkte (den här sökningen har legat orörd en längre tid) att han utöver billig skitaction för tonårsgrabbar också har en påfallande komisk talang som man ibland kan se glimta till, inte minst förmågan till en torr, "understated" humor. 

(Engelskans "understated" säger åtminstone mig mer vad det handlar om än svenskans "lågmäld". Det senare för i alltför hög grad tankarna till röststyrkan och fångar inte den komiskt absurda effekt som ligger i att beskriva något i diminutiva ordalag när det i själva verket förhåller sig precis tvärtom.) 

Jag har säkert missat massor av folk som platsar och ser också att radarparet Hasse å Tage inte finns med bland de 121 horoskopen, helt obegripligt eftersom Cage finns med. Men så är det alltid, det skulle alltid gå att leta lite mer och lite noggrannare. Här finns också t.ex. musiker som är rena pajaser som Weird Al Jankovich. En och annan författare känd för sin humor finns också med. Men jag har naturligtvis undvikit att sortera efter egen smak, och således ingår både svenska och internationella artister som jag personligen inte har något ut av men som många andra uppenbarligen uppskattar. 

Det är uppenbart att taggen "humor" användes flitigt under bloggens cirka två första år, innan bloggaren började intressera sig för det vanvettiga och omoraliska styre Sverige lider av och övergick till att (i vissa inlägg) använda astrologin för satir/kritik. Det blir allt glesare mellan humorinläggen efter att missödet Fredrik Reinfeldt vinner sitt andra val. Bloggaren började nu inse i vilken skamlig, borgerlig världsbild han startat ut med, trots att ämnet var "andligt" och "stort"

Dock gallrade jag hösten 2014 fram 100 komiker och ståuppare ur horoskopsamlingen, så det här är i princip samma test en gång till, men med andra reflektioner tillfogade. De första 15 namnen av samlingens 121 är representativa, det är lokala svenska underhållare och allsköns internationella namn av hög dignitet:

  1. Adde Malmberg;6.11.1955;12:00
  2. Al Franken;21.5.1951;12:00
  3. Allison Janney;19.11.1959;12:00
  4. Anders Martinsson;29.10.1966;12:00
  5. Anders Morgenthaler;5.12.1972;12:00
  6. Andy Dick;21.12.1965;12:00
  7. Anna Faris;29.11.1976;12:00
  8. Anna-Lena Brundin;12.4.1959;20:22
  9. Anthony Burgess;25.02.1917;12:01
  10. Benny Hill;21.1.1924; 8:15
  11. Bill Cosby;12.7.1937; 0:30
  12. Bill Finger;8.2.1914;12:00
  13. Bill Maher;20.1.1956;12:00
  14. Björn Gustafsson;20.12.1964; 8:05
  15. Björn Gustafsson;19.2.1986;12:00


Eftersom humor eller komik är en fråga om intelligens föreslår jag att man tillmäter Solen mer betydelse här än Månen (sinnelaget, hur man reagerar på det aktiva livets tilltal). Ett vurpat sinnelag kan visserligen svara "snett" på livets tilltal, men bara ibland resulterar oavsiktlig humor. (Se också föregående inlägg om den intelligenta koreanska strategispelaren.)

Jag har förr försvarat den "fallna" Merkurius i Fiskarna med att en av de roligaste kvinnor jag känner har denna, Albert Einsteins placering. Men efter att nyligen ha granskat nätsidor om det hinduiska begreppet purva punya, inser jag nu att den här kvinnans humor kanske snarare borde kopplas till hennes Sol i Fiskarna i just det femte huset för "bra kredd" medhavd från tidigare liv. 

Dessutom var hennes Sol belägen i samma femte hus, den i särklass tydligaste indikationen på hög intelligens. Att det är fullmåne mellan två medvetna (sattviska) tecken kan också bidra till förmågan till blixtsnabba och vassa repliker även om fullmånen tenderar mot viss instabilitet...



"Anklagaren" Algol infekterar partnerhuset åtskilligt (och även den egna personen/kroppen/ascendenten) och kvinnan "satte" i tonåren tid sin far för incestuösa närmanden och hon placerades i fosterhem. Den korrupta medelklassens "inre problem". Men Algol fungerar uppenbarligen också (när det passar kvinnan) som "åklagare" på ett mer skämtsamt sätt. Undertecknad har kallats många mindre smickrande saker (fast kärleksfullt) eftersom humorn skjuter från höften. Grundläggande godhet kan ses av den välvilliga och varma men lite diffusa upphettningen av Solen i normalt kalla och hungrande Vatten genom disponenten Jupiter i hemmaläge i Eld-tecknet Skytten. 

Kvinnan är ett yrväder av projekt och gåpåaranda och allsköns upptåg och idéer, och detta är helt klart en följd av Jupiter som bas för en Sol i kreativa/intelligenta femte. För komik som bygger mer på logik än på drömlikt associativa kommentarer skulle man kanske önska sig lite mer Luft...

En rolig scen från tio år tillbaka utspelar sig när hon och jag båda var utan arbete - för min del hade IT-bubblan spruckit och jag hittade inget sätt att övertyga den undermåliga svenska arbetsmarknaden att en systemarkitekt innebar ett så strukturerat intellekt att det ledigt kunde i fylla ett antal andra stolar. Nej, i Sverige sitter hjärndöda rekryterar och checkar av punktlistor!

Det var redan en känd källa till leenden mellan oss att jag oengagerat stoppat i mig sex-sju torftiga Mamma Scan köttbullar som lunch det senaste kvartsseklet. (Är i princip mumifierad av allt konserveringsmedel.) När hon så bjuder hem på lunch och jag klentroget stirrar på min tallrik och kommenterar, "nej men titta, köttbullar!", uppstår en absurd scen som vi båda förstår och skrattar länge och väl åt. Livets torftighet. Så roligt har inte den rike onde mannen, för han saknar ograverad intelligens!

Den som slappt glor på livet och tingen och inte redan på denna nivå kognitivt bearbetar intrycken och "förädlar" dem, kommer aldrig att producera någon intressant eller en underhållande vinkling. Humor och femte husets kända indikation om kreativitet, barn (sätta barn till världen är en slags skapande verksamhet) och lekfullhet, visar aktiviteternas nära släktskap. (Jag beklagar dock spekulationen - kanske i syfte att nå lätta och stora pengar - som också är en av femte husets innebörder.)

Men likväl gör Solen i härskarläge i Lejonet dåligt ifrån sig i följande undersökning! Man skulle annars kunna mena att detta soltecken nära följer dess "naturliga" femte hus. Efter att ha listat resultaten - således INTE robusta pga. den begränsade datamängden - ska jag fundera lite över de avvikelser från genomsnittsvärdet 10 födelser per tecken.

    so  mo
ari  7  14
tau  9  11
gem 14  12
can 10  10
leo  7   8
vir  5   8
lib 12  11
sco 15   8
sag 11  13
cap 11   6
aqu 10   9   
pis 10  11

Solen i perversionens och dödens Skorpion når en 50% överrepresentation jämfört med medelvärdet och åtminstone jag, som älskar svart och skruvad humor kan inte annat än le åt resultatet. Skorpionen borde vara fullt sysselsatt att humorlöst och sammanbitet kämpa mot döden eller risk för försämrad lön (att ha livets Sol i dödens tecken är lite av en självmotsägelse).

Men Skorpionen kanske har en annan sida, många kanske kämpar den fruktlösa kampen mot det svekfulla och undermåliga livet genom att bli absurdister! Se väninnans karta här ovan, och dess Skorpionascendent stimulerad av "häcklaren" Algol - spefulle och ironiske Bob Dylan har samma konfiguration. 

Att hitta Solen i Tvillingarna med 14 placeringar är mer förväntat. Detta är en merkurisk och snabbtänkt figur med kommunikationens gåva. Lufttecknet av den Ljusa kvalitetens typ är extremt mentala och givet engelsmännens fantastiska humor (ALLA verkar vara roliga i det landet!) är det lätt att utifrån denna lilla undersökning förstå Månen i Tvillingarna i Storbritanniens horoskop.

Jumbopositionen kniper Jungfrun, tecknet vars koppling till Jord-elementet tycks göra dem helt oemottagliga för underfundig och flerskiktad humor. Är det för att jordbundenheten (SAK-ligheten) får dem att höra själva orden men stanna där?

Det är påfallande hur olika Merkurius fungerar i sina två härskarlägen, Tvillingarna och Jungfrun: i det ena fallet en lustigkurre som flyger ringar runt alla (utom Skorpionerna) och i det andra fallet en torr bokmal som rabblar fakta och tågtidtabeller.

Att Eld-tecknen Väduren och Lejonet inte heller når upp till medelvärde ser jag som signifikativt. Väduren är inte speciellt rolig, det kan man inte vara som bärare av ego-principen. Humor kräver absolut att fokus flyttat från första ego-huset, till t.ex. femte huset för själen/Solen och intelligensen. Den som är fast på ego-nivån har ingen distans till den egna personen och innan man är klar med sitt "presentationsskikt" är inte heller den komiska gåvan självklart given. 

Till en början förvånar det att Solen i härskarläge i Lejonet inte lever upp till det femte intelligenshuset - som är ett underhållningshus där man har roligt medan man leker. Samtidigt är inte de 12 husen identiska i innebörd med tecknen och om tecknen - Lejonet eller något annat - finns t.ex. ingen tradition om "god karma" som purva punya-läran i Indien. Den är strikt kopplad till det femte underhållningshuset OCH det hus där femmans tillfälliga ägare råkar befinna sig. Även aspekter till denna husägare är av intresse.

Det finns också ett annat skäl till att Solen i Lejonet inte excellerar i den här studien. Lejonet må älska att slå an en imposant eller dramatisk ton, men den är likt Väduren alltför uppblåst och humorbefriad när det kommer till sig själv. Självdistansen saknas ofta hos de utagerande. Skorpion-Solen som innebär en "självmotsägelse" kanske föder just den reflektion (i vattnet) som Solen behöver för att kunna blir självironisk. 

För Lejonet är det inte som i fallet Väduren personen/egot som står i vägen utan honnörsordet "integritet". Lejonet är ett stolt tecken och har egentligen ingen väg framåt eftersom de redan upplever sig som kungar. De kan bara bli putta och besvikna på att livet inte känner igen dem och hyllar dem för vad (de dock) är. Men verklig intelligens föds först när människan befriat sig från alla självbilder och ser klart, och det är därför Solen i femte (oavsett tecken) förefaller befordra en talang för det komiska eller en stark uppskattning av det. Jag skrattar hela dagarna åt små saker i tillvaron, men hade nyligen en negativt laddad fikastund med en kvinna med Månen i olyckans 6e hus och Saturnus hämmande Solen) som inte skrattade åt något och inte formulerade några egna visioner alls.

***** 
  
Månens eller sinnelagets placeringar är säkert fel i några av dessa 121 fall (pga. saknad födelsetid), men det är talande att Månen i Väduren gör mycket bättre ifrån sig än den jagmedvetna Solen. Månen i Väduren excellerade i även i gruppen yrkesfilosofer. Tydligen är REFLEKTIONEN av Solens ljus t.o.m. bättre än den Sol som kallas "upphöjd" i Väduren. I reflektionen kan saker fördjupas och skruvas för komisk effekt. Varför Solen är "upphöjd" i Väduren har troligen att göra med kardinaldygden mannamod; Solen i Väduren är stridbar (härskare: Mars), även om den tenderar att bli kanonmat pga. sin impulsivitet. Impuls kan inte producera humor, impulsivitet är bara spastisk.

Att Månen i Stenbocken anmäler sig som zodiakens sinnelag minst ämnat humor bekymrar troligen inte dem som är födda med denna placering. De värdesätter "det verkliga" och skattar humor lågt. Stenbocken har sällan roligt i livet och sinnelaget ger sig inte "råd" att jobba dubbelt genom att först uppleva och i nästa nanosekund skapa en kul vinkling av det objektivt givna. Jord-elementet är så negativt att själen fjättras i det "objektivt givna". Stenbocks-Månens klena representation ligger helt i linje med detta gravitationens saturniska tecken. 

Varför inte Solen i Saturnus får ett bottenvärde kan man bara spekulera i, kan det vara Solens och härskaren Saturnus antitetiska natur (t.o.m. direkt fiendskap) som sätter mer sprätt på den här Solen än Månen som inte har något emot att ta sedan dit den kommer i Stenbockens tecken? Månen är vän med alla! Saturnus, intressant nog, ogillar den fantasifulla Månen och det är kanske det vi ser här. "Tråkiga" faktaplaneten Saturnus tar mer kontroll när man studerar månplaceringen än vid Solen i Stenbocken.

Det enda jag har emot resultaten är att inte Solen i jupiteriska (joviala) Skytten utmärkte sig på samma sätt som man ser en antydan hos det reflekterande sinnet i samma tecken att göra. Skytten är ett glatt tecken som man spontant associerar till medryckande saker. Men det kan bero på undersökningen skulle ha behövt några hundra kartor ytterligare för ett mer stabilt resultat att utkristallisera sig.

Eller också var dessa preliminära utslag falsklarm så att 1000 kartor skulle ha givit en jämntjock gröt utan någon särskild disposition för humor när Solen passerar något tecken. Nobelpristagarna i fysik t.ex., hade en helt jämn fördelning på sina soltecken, medan mördare alltjämt vid 300 mätpunkter framhärdade i att hålla fram det "fallna" psyket i Skorpionen som det där man "ruttnar helt" och går för långt.

Jag är fortfarande osäker på vilka slutsatser man kan dra av dessa försök till kvantitativa studier, och inte lika entusiastisk som när bloggen var ny. Det är istället den kompletta hinduiska astrologin med dessa omfattande analyser av kompletta horoskop som tycks ge mer och tydligare resultat. Den västerländska människan som jagar "statistiskt signifikanta" resultat är en lat människa som fallit för frestelsen att använda "löpande band"-principen för att få ett svår med så liten nedlagd möda som helst. 

Att astrologin ibland ändå röjer tydliga mönster på dess mest primitiva nivå, planeten i det enskilda tecknet, är därför fascinerande. Den tråkiga fikastunden jag nämnde var med en person som dessutom hade den "fallna" Mars i Kräftan i tionde huset för social prestige. Kvinnan överreagerade så snabbt och fel att hon började försvara gemensamma bekanta två gånger när hon trodde att jag sagt något ofördelaktigt. Hon hade inte ens lyssnat till vad jag sade! (Mars i tionde = alla alarmsystem påkopplade ute i det offentliga, särskilt i klanprotektionismens Kräftan.) 

Denna fallna Mars är en av de placeringar där bloggen faktiskt hittat har en lätt men signifikant förhöjning bland homosexuella och det är slående att denna kvinna knutit två kvinnliga bästisar till sig från omkringliggande årgångar som båda hade den fallna Mars. Jag fick känslan att jag tillbringat en kopp kaffe med en latent lesbian som hemligen hatade män och att det var därför det var så tunnsått med skratten. Jag var i djupet en "artsfiende" då Saturnus i 4e tyder på svåra problem med alla som ens luktar av auktoritet. Saturnus är så maktlös i 4e att även kontakten in mot själen blir haltande. Inte en bra position för humor eller självdistans, helt enkelt.

Inga kommentarer: