Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 mars 2016

Superrika bröderna Koch - den amerikanska mardrömmens ansikten



Det är intressant att läsa Karin Pettersons referat av en bok som skildrar hur oljemiljardärerna och marknadsliberalerna Charles och David Koch med sitt hat mot skatter och stat undergrävt den amerikanska politiken till den grad att vi nu står på randen till ett tredje världskrig (min åsikt) om Donald Trump blir USA:s nästa president. Varför Pettersson nämner den yngre före den äldre och viktigare av bröderna - inte ens alfabetiskt rätt följd - kanske illustrerar svenskarnas omedvetna men djupt ingrodda åldersdiskriminering. Det är dock en bisak, texten är viktig.

Men den blir än mer intressant om man som jämförelse läser sammanfattningen på Wikipedia av den senaste boken författad av Koch Industries vd, den äldre Charles Koch. Titeln Good Profit innehåller förstås en dubbelmening, dels "fet förtjänst" men också en indikation om att profiten förtjänats på ett etiskt försvarbart och därför gott sätt. 

Det intressanta är att "det goda" här definieras enbart i termer av marknadstänk, som att både kund och tillhandahållare känner att de vinner på transaktionen. Koch senior ger inte mycket för klippare och oseriösa marknadsaktörer som blåser kunderna med skitprodukter. Så långt ska man vara helt puckad om man inte håller med. 

Men superkapitalisten innefattar i "det goda" också att inget av förtjänsten "onödigt" läcker iväg till en tung statsapparat och det är här man inser att dessa falska djävlar representerar den amerikanska drömmen som egentligen är en mardröm för merparten av mänskligheten. 

Naturligtvis finns det en del som är födda klipska och driftiga men merparten är det inte. Staten finns för att se till att dessa smartskallar inte flyger iväg som bröderna Koch gjort på mänsklighetens kostnad. Vad kunderna på marknaden tycker om Koch-produkterna är nämligen inte hela verkligheten även om dessa sorgliga marknadsliberaler inte förstår det.

Brödernas horoskop är verkligen passande för den minoritet av genuina entreprenörer och eldsjälar som finns inom mänskligheten. Båda är tydligt drivna av den "supralunära" eller kreativa domänen (den himmelska kupolen tänktes i antiken ibland vara en legering av Eld och Luft).



I brist på födelsetimma bara en knapphändig diskussionen av himlarna. Vill dock gärna påminna om hur bloggen tidigt ställde sig skeptisk till huruvida bara zodiaktecknen eller elementen ger några pekfingrar om politisk färg. Och detta trots att vissa tecken stod ut i genomgångarna av några svenska partistyrelser. 

Här passar det särskilt väl att påminna om stickprovet på Vänsterpartiet vars två dominanta soltecken var Skytten (Jupiter) "allt gott åt alla"-tecknet, samt rättvisetecknet Vågen (Venus). Notera hur den äldre broder Koch har just dessa två som sol- och måntecken. Och bland Wikipedias urval av omdömen till Good Profit (alla naturligtvis positiva, den där artikeln är knappast allsidig), nämns just Charles Koch som närapå en näringslivets "filosof": "Koch is a business icon with the soul and inclination of a philosopher."

Hade det inte varit för att hans rikedomsplanet Jupiter (Mån-Skyttens disponent) påverkas av den Store Satan (den onda stjärnan Algol), skulle man kanske kunna hålla med. Han ser sympatisk ut till skillnad från lillebrodern med den lägre typen av Väduren skrivet över hela ansiktet, en närmast kriminell typ som man ser av kombinationen Solen, Jupiter och Saturnus i detta tecken och allt fastkört i Oxens materialistiska och monetära begränsning eftersom det är där Vädurens härskare Mars ställt sig (väldigt likt den folkliga delen av Sverigehoroskopet för övrigt - samma oförlösta materialistiska vansinne som hindrar svenska folket för att tänka bortom vardagsliv och konsumtion).

Att storebrodern Koch har förmögenhetsskaparen Jupiter i 12e huset för materiella förluster är inte så motsägelsefullt som det först kan tyckas. Dels är detta inte det fysiska horoskopet, vi vet inte i vilket hus Jupiter faktiskt ligger i den världsliga kartan, och t.o.m. i detta psykiska eller emotionella horoskop hävs det distinkta ominat om materiell nöd genom att Jupiters disponent tvärtom står i ett av de goda husen, låt vara bara det första ego-huset. Men där kombineras krigarinstinkten med äregiriga Rahu så att vi får just ett sådant psyke (Månen) som man kan räkna med hos psykopater och vettlöst ambitiösa människor, störda psyken faktiskt. 

Vi hittar dessa särlingar inom idrotten, alla dessa som absolut verkar behöva "bevisa sig" inför andra, samt inom näringslivet. I en mer intelligent civilisation fångar man upp dessa själar redan som små barn och hjälper dem att tagga ned. Men den världen har vi inte nått än, den kommer med Vattumannens tidsålder som kan vara här om 100 eller 300 år, definitionerna går isär.

PS. Man skulle kunna förklara den äldre broderns oförmåga att tänka verkligt stort med att sinnelagshoroskopet faktiskt eliminerat filosofins Jupiter genom positionen i försakelsens tolfte. (Filosofin är den högre rikedomens uttryck, bortom de små pengamänniskornas förståelse.) Det är därför recensenten insiktsfullt bara tillerkänner Charles Koch en "inklination", en böjelse mot filosofi.

Inga kommentarer: