Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 24 mars 2016

Saturnus och maktmänniskans order om massmord

Det serbiska monstret Radovan Karadzic döms nu för folkmord (AB) och det passar bra att snabbt skjuta in horoskopet i en diskussion av Saturnus som korkad diktator utan förmåga till självdistans. Den här DN-journalisten samt den här visade sig lida av samma åkomma, och när en artikel i SvD gjorde mig nyfiken på Saudiarabiens horoskop hittade jag samma signatur för tredje gången i följd.

Men även Karadzic lider av samma problem för även om hans Saturnus inte ligger i något av sina två härskarlägen kan problemet med medvetandets distans till de egna gränserna uppstår på åtminstone ytterligare ett sätt, det som visas i det här horoskopet:


Det jag tänker på är när Saturnus visserligen står i ett annat än sina egna tecken och därmed har en "extern" disponent som ger planeten potential att utvecklas i någon riktning men där - tyvärr - denna planet ligger i samma tecken som Saturnus och binds upp av den store anhängaren av tvång och maktens våldsprivilegium! 

Vi får därför återigen samma typ av korkade maktpompösa idiot som inte hör hur dum han/hon låter eftersom själens form - dyrkandet av den yttre formen tagit kontroll över människans intelligens och reducerat den till typen man brukar kalla den "ränksmidande brottslingens typ av begåvning". Slug och beräknande men obegripligt dum för alla som har åtminstone en knivsudd ograverad ande med sig in i detta liv. 

I Karadzics fall är tragiken total eftersom även intelligensplaneten Solen sugs in i Saturnus ofria sfär och även psyket/sinnelaget i Jungfrun gör så pga. dess disponent Merkurius. När sedan de två välgörarna Jupiter och Venus båda är "fängslade" i onda hus (vilket ur sinnelagets/Månens perspektiv kunna betyda "blindfläckar", då börjar bilden av en riktig usling framtona...

2 kommentarer:

Susanne sa...

Karadzics ascendent är enl Astrotheme i sideriska lejonet, men hur säker uppgiften om födelsetiden är vet man inte, källan uppges ej. Upptäckte på den sajten att Burmas Aung Sann Suu Kyi också är född 19 juni 1945. En folkmordsdömd och en fredspristagare på samma dag! I hennes fall är det tvärtom - ingen asc på Astrotheme, däremot en jungfruascendent på Astro.com. RR är dock C, så födelsetiden är väl inte helt säker.

Seaward sa...

Ja, det är synd att man får ge upp frustrerande många spännande fall pga. alla dessa osäkra klockslag. Barbara Pijans tibetansk/hinduiska sajt naggas en del i kanten av att hon har felaktiga klockslag på många kändisar (förvisso bara korta inpass i långa citatsamlingar, men ändå olyckliga).

Jag vill minnas att någon östeuropeisk folkmördare varit aspirerande poet i sin ungdom (liksom Hitler försökte bli konstnär). Kan det vara så enkelt att vissa dagar bär på både en massmördares och en fredsväns potential men att "omständigheterna" gör att den ene väljer att aktivera en väg och den andre en annan...?

Den hinduiska läran om planetära cykler (dashas) ger en annan möjlighet att förstå varför individer födda samma dag slutar med så olika meritlistor. Vimshottari dasha-metoden utgår från månpalatsen och introducerar en helt ny dimension av psykologiska sub-typer vilka byts ut åtskilliga gånger under ett dygn (och ger alla födslar helt egna vägar genom den gemensamma cykeln). En kanske missar en fantastiskt god Venus-cykel eftersom den inträffar för sent i livet (eller efter döden) men istället råkar ut för en gräslig Mars-cykel under känsliga och formativa år...