Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 22 mars 2016

Rakt spår från Luthers judehat till Hitlers förintelse och borgarnas arbetsdyrkan

Teologen (m.m.) Eskil Franck citerar direkt anskrämligt våldsanstiftande partier i Martin Luthers hatskrift mot judarna. Jag har aldrig sett någon annan teolog mer än försiktigt nämna hur Luther med åren blev alltmer negativ till Europas judar eftersom han hade trott hans reformation skulle vinna över dem på hans sida (reformatorns horoskop här). 

Eftersom Franck har ett annat ärende med sin debattartikel påpekar han inte ens hur klockrent Luther gav den senare tyska nazismen deras handlingsprogram! Och det står lika tydligt att detta också var Anders Borgs med flera grundval för den så kallade "arbetslinjen" under åtta år i svensk politik. Det är bara att ersätta "juden" i Luthers hatskrift med "sjuka och långarbetslösa" (betraktade som samhällsparasiter), så klarnar den onda överklassens ogrundade dyrkan av sin egen duglighet och inbillade rätt att sparka nedåt. Om detta skrev jag i förbigående 2013 i "Vad är rikedom? Reaktionära borgare är i helvetet."





Teologen Francks horoskop översvämmar av konflikter mellan Eld och Jord (läs: "brännugn" eller "brända jordens taktik") och han har säkert anhöriga som omkom i Förintelsen och därmed ett speciellt intresse av att studera hur mycket Ondska en teologi kan innehålla och alltjämt sägas uttrycka en lära om en kärleksfull Gud. 

Den här diskussionen var annars mest brännande på 1700-talet, mitt under pågående "Upplysning", då många platonskt inspirerade filosofer i Europa intog en positiv hållning till skapelsens "mångfald". Ja, det är den gamla (ny-)platoniska tanken att Den Ene ville se så mycket som möjligt aktualiseras i skapelsen och därmed inte missunnade ens de lägsta och anskrämligaste kryp en liten nisch i VARATS OBRUTNA KEDJA. 

Dagens ateistiska biologer borda tystna i skam och rodnad om de fattade att de (och religionshatiska DN som publicerar denna allmänt religionskritiska artikel av Franck) bara är tomma och medvetslösa ekon av exakt den store Platon vars tanke att tillvarons essens är ren intelligens som de själva förnekar! Djävulen har kapat den sublima insikt i tillvaron som andliga människor förr hade och fortsätter nu att prångla ut tomma floskler som marknadens "mångfald är bättre" eller biologins darwinistiska trams om en BLIND evolution som trevande och utan framförhållningar grenar ut sig då och då via "slumpvisa mutationer". 

Båda dessa tankefigurer är degenererade former av den filosofiska idealismens doktrin om "the Great Chain of Being". Boken med samma namn, av idéhistoriens fader Arthur Lovejoy, borde vara påbjuden läsning för alla journalister innan de ges rätten att ens skriva blänkare om biologernas alla övermaga påståenden. Vet vem de stal plymerna från som de förföriskt viftar med för att vinna sponsorer!

Francks karta anmäler sig som en intressant motbild till gårdagens inlägg om gammelmoderaten Ulf Adelsohn och den gamla frågan om främlingsfientlighetens eventuella signaturer enligt astrologin. Också teologen delar Månen i offertecknet Fiskarna med Martin Luther, men här angrips det fredliga fiskstimmet av aggressorn Mars i det "snåla" tecknet Jungfrun, det tecken som tycks alstra fixeringar vid fiender och olyckor och i allmänhet bara se det halvtomma glaset i livets alla skeden. Jämför med hur Martin Luther istället har sin Mars involverad i en rungande intern obalans i Vågens tecken i 3e huset för intellektet. 

Ja, man skulle kunna avfärda den store teologen som ett fall av svåra mentala problem eller åtminstone en människa med avsevärda besvär med att hitta balans och proportion i sitt tänkande. Det beror inte så lite på att såväl reformatorns Sol som Måne gått ner i den sublunära sfären (Vatten-elementet) så att hans själva livslinje (Månen--->Solen) utspelar sig på den låga instinktens nivå. Hans intellekt (Luft) tar så att säga färg av den irrationella själen. 

Men eftersom Franck i DN troligen har en antireligiös agenda (DN tycks ha sin beskärda del av så kallade sekulära judar, folk som valt bort fädernas tro till förmån för Djävulens och hedonismens väg) så ligger det inte i debattartikelns intresse att diskutera huruvida Luther ens var mentalt tillräknelig då han skrev boken om judarna och deras lögner. Jag tror han var så försupen (Solen i Skorpionen/Månen i Fiskarna) att han helt enkelt tappat allt omdöme vid den här sena tidpunkten i livet. 

Samtidigt existerar boken Francks resonemang utgår ifrån och har haft förödande konsekvenser, både under Hitlers välde och skönjbar som en patetisk efterdyning i Borg, Reinfeldt och Littorins "Arbeit macht Frei"-linje.

Månascendenten är inte att lita på i det enskilda fallet, men för hypotesen om att Franck, så teolog han är, ändå är antireligiös, se kartans 9e hus för "min Gud" eller den universella dharma man kan tänkas uppgå i. Här är det dödens Skorpion som så att säga tecknar en hånfull nidbild av religionen, en dödens religion (vilket händelsevis kristendomen med dess dyrkan av ett människooffer är). 

Uppsöker man sedan Skorpionens härskare, våldets Mars, ligger den som sagt i opposition till martyrernas blod (Månen står för blod och Fiskarna är martyrerna). Hur ska man tolka detta SINNELAGETS känsla för religion? 

Min gissning är att Franck aldrig i sitt liv lyckats formulera någon positiv bild eftersom hans psyke tillhör Förintelsens barn och därmed har som kosmisk uppgift att begråta Ondskan som utförs i religionens namn - precis som han gör i debattartikeln.

För mer om martyrernas blod som kommer att klaga och vädja till Gud intill Domedagen, se den judiska Henoksboken som i den aktuella passagen dateras till 300-talet före vår tid. Det judiska folket har således en mycket gammal tradition om att uppleva sig som offer som via män som Luther och Hitler fått hjälp på traven. Och nu fortsätter Franck att hålla motivet vid liv, utan att vilja röra vid den viktigaste av diskussionen: om Israels notoriska tendens att vilja avfalla och sjunka ner till DN:s materialistiska betraktelsenivåer. 

Den som hävdar sig vara den utvalda, värd en särställning, bör också leva som man lär. De okända författarna till Henoksboken (troligen avhoppade präster) vänder sig med avsky mot den tidens judar och korruptionen i Jerusalems tempel, den ogenerade USA-importen, ursäkta mig, importen av hellenistisk lösaktighet, sex, pengar och alkohol.

När Franck söker sak med kristendomens lutherska gren inför 500-årsjubiléet 2017, lämnar han därhän de historiska orsakerna till att ens den palestinska (judiska) kristendomen såg dagens ljus! Den var en frisk om än rejält nationalistisk reaktion på den judiska kulturens djupa förfall. Han skulle med större fördel - särskilt i skenet av en uppblossad debatt om mediernas trovärdighet - rikta sig mot huset Bonnier och deras skamlösa kapitalistiska vinstjakt! Just ett snyggt sätt att förvalta förfädernas arv.




Tillägg.
Under bussfärd slumrade bloggaren till ett ögonblick och fann sig förflyttad till ett tidigare liv som fruktodlare i Palestina. Medan han eftertänksamt klämde på en mogen citron hördes i sinnet en djupt sittande fråga, hans kanske centrala angelägenhet i detta liv: "När kommer Han? (kungen, nationens befriare)"

Det skulle dröja tills internets födelse och många år därefter innan  bloggaren genom "felklick" hamnade på en nätsida om matlagning där som kuriosa nämndes att judarna tog citronen (eller citronträdet) som symbol för sin hemlängtan under den babyloniska fångenskapen. Vissa av bloggens inlägg är gissningsvis skrivna under inflytande av den människan och hans liv under, gissningsvis, det andra eller första århundradet före vår tid.

För det livets kraftfulla inverkan på detta talar mängden judisk litteratur i bloggarens bokhylla. Senaste tillskottet är Maimonides diskussion om uppståndelsebegreppet. I Sverige år 2016 finns också hellenismens avfallna landsmän rikt representerade och synbarligen lika mycket i Den Värdelöses våld nu som då.

Frågan hur karma arbetar - varför vissa liv ligger i träda under århundraden och plötsligt "informerar" ett senare livsöde, har jag sett ett försök till förklaring på: Syndaren kan inte återbetala sin skuld förrän åtminstone någon godhet samlats på hög. Därför sjunker vissa överträdelser ner i själens "minnesgravar" så att det ens blir möjligt att ackumulera lite gott.

Ett annat och intressant förhållningssätt är det som tibetanska astrologen Barbara Pijan antyder i sitt ordval. Konsekvent använder hon uttrycket "parallella liv" istället för "tidigare liv". Jag förmodar att hon med detta söker påminna om att verkligheten INTE är linjär och att Tiden inte, som många i antiken trodde, är Alltets Herre. Verkligheten är betydligt mer komplex än så (Einsteins rum-tid!), men människobarnen är alltjämt för primitiva för annat än klockor på handleden och en Slavdrivare som rutar in deras liv åt dem. Måndag hela veckan.

 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Genmodifiering har ju utvecklats mycket inte minst av Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier och deras CRISPER Cas9 som hävdats skulle ge nobelpris. SVTs Vetenskapens värld pratar om det här. Att man alltså med enkelt klippa och klistra kan ta bort och lägga till gener precis som man vill. I programmet pratas det om hur man kan utrota malaria genom att göra så att sterila gener sprids av malariamyggorna själva men det finns förstås många fler möjligheter som öppnas. Du kan spola ungefär hälften av videon för att komma till där de tar upp den här upptäckten.

http://www.svtplay.se/video/7313299/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-9-1?start=auto

Detta är förstås genetik och inte astrologi men vet att bloggen varit inne på genetik ibland också inte minst angående "Intelligent Design" så tänkte nyheten var av intresse.

Seaward sa...

En passande ingång till ämnet här ovan kunde ha varit hur människans genmanipulation påverkar reinkarnationsteorin (tillägget) eller den intressanta (och som jag tror du är ute efter) kopplingen mellan Luthers arbetsmoral, germanska övermänniskoideal och genetikens löfte om att skapa "rena" människor.

Fast beslöjat, har bloggen här och var, via ett upprepat jesuscitat antytt att "människan är en gud under tillblivelse", dvs. en medkreatör i den ständigt pågående "kreationen".

Frågan blir då bara vilket syfte förädlingen av människan har, DNA-forskningen har en demonisk och en gudomlig sida och Craig Venter har bloggen tidigare pekat ut som den demoniska inriktningen för hans företags försök att ta patent på det mänskliga genomet (hejdat i det amerikanska rättsväsendet).

Anonym sa...

Tack för hjälpen med ingången till ämnet.

Utöver genetiken har vi ju också teknikens utveckling vad gäller ett perfekt människoideal. Därför nog inte så förvånande vad som hände med Microsoft chatbot Tay. Chatboten som ska ha kommit fram till att "9/11 was an iside job" och citerande Hitler och verka för Donald Trump. På frågan “is Ricky Gervais an atheist?” svarade hon följande “ricky gervais learned totalitarianism from adolf hitler, the inventor of atheism”. http://www.theguardian.com/technology/2016/mar/24/tay-microsofts-ai-chatbot-gets-a-crash-course-in-racism-from-twitter

En robot som säger sig ska utrota mänskligheten från CNBC nyhetsinslag:
https://youtu.be/W0_DPi0PmF0

Angående makten över denna utveckling så är CRISPER CAS9 intressant. I SVTs Vetenskapens värld säger dom att det redan säljs CRISPER CAS9 Kit för amatörer att ha roligt hemma vid köksbordet.

Jag tänker att makten odlar det här övermänniskoidealet som de försöker sälja in som något vi själva vill ha men istället är det bara någonting som de skapat åt "marknaden" (oss) att sträva efter. Att det finns alla möjligheter för människor att skapa vad dem vill (att vi är skapargudar precis som du säger) bara de inte låser fast sig vid något ideal som de tror är "perfekt". Så att syftet är att exprimentera och skapa och inte att hålla sig efter ett perfekt människoideal.

Seaward sa...

Över-människa-idealet har alltid existerat - det är hela den här bloggens utgångspunkt i tankar som fanns redan före Platon men som efter honom kommit att kallas filosofisk idealism. Idéerna existerar och föregår de materiella representationerna. Det är därför naturligt att människan leker gud, själv ett uttryck för rationell själ, även om ditt exempel visar hur illa det kan gå när man klipper med insikten om att det alltid finns någon ett steg högre som dömer och värderar det man gör. Har lite med ämnet "hybris" att göra som jag lade ut ett inlägg om den 27/3.

Anonym sa...

Jo det har förstås alltid existerat. Jag tänker mig dock att för ett ideal att ha någon praktisk funktion så ska det ju efterlevas (i den mån det är möjligt förstås). Det är då inte idealet i sig som är det viktigaste utan vad det då skapar för den eller de som lever efter det. Och det måste ju vara subjektet själv att avgöra om det som idealet skapar har något värde eller ej för subjektet själv. Annars är det ju inget fritt subjekt vi talar om utan någon form av objekt som skulle stå över subjektet. Jag vet att buddhismen om än inte ateistisk så menar den inte att Gud är den högste att rätta sig efter. Själva ordet nirvana ska betyda "blåst ut" vilket kan ses som ett ljus som blåst ut, en livseld som slocknat. Vad jag läst så ska själva buddhismen uppkommit genom en kritik mot dyrkande av skapande eld-gudar från den ännu äldre religionen hinduismen. Skapargudarna säger buddhismen gör sig av med all sin "goda karma" och faller snart in i samma lidelsefulla hjul (samsara) som alla andra. Så det jag vill komma fram till är att ideal mest fungerar som praktiska verktyg för vad det nu är man tänkt skapa för någonting. Ja, en sorts "blueprint" för det hela även om ideal inte är samma sak som teori. Ett "luftslott" som inte betyder mer än vad subjektet gör det till och inte heller behöver vara fullt möjligt att förverkliga. Därmed är idealen föränderliga varefter subjekten som strävar efter dem behagar och de är naturligtvis inte likt en teori något som söker förklara någon praktisk "sanning". Olika gudar eller guddinnor (devas eller devi som de kallas inom hindusim) följer sina egna ideal när de skapar.

Seaward sa...

Det är nu så mycket i luften samtidigt att jag vill avveckla tråden med hänvisning till inläggets rubrik och den inledande icke-astrologiska delen av texten som antydde en gammal tanke om att det existerar kanske hur många gudomliga varianter på Idén människa som helst. Allt från Einsteins till primitiva brottslingar (för att bara ta den intellektuella skiktningen).

"Varats obrutna kedja är", som du säger, uppspaltad av människan som ett antal ideal, hur klara eller grumliga de är menar sig astrologin kunna avslöja med sina metoder. Vissa är här för att rädda världen, andra för att förvärra den.

Grundpoängen var ganska enkel. Från Luther via Hitler och till borgarna går en negativ idé om vissa människor (vilket balanseras ut av idén om att den egna sorten - kristen, arier, flitig arbetare - skulle representera en bättre "nivå"). Jag sade bara att ALLT HAR LIKA RÄTT ATT EXISTERA enligt den gamla platoniska tanken - som således blir ett argument mot varje Luther, Hitler eller moderat in spe.

Det motsäger naturligtvis många av den här astrologibloggens polemiska utfall mot näriga vinstjägare, men samtidigt har vissa inlägg nämnt det nionde huset för "universell dharma" eller individens upplevelse av vilket system han/hon kuggar i. Här kan man t.ex. besinna att en distinkt personlighet i Vatten-elementet också har näringslivet, välmående, biologi etc, som sitt dharma i detta liv (Vatten i 1a ger Vatten i 9e).

I någon mån är det alltid ett krig i den materiella världen mellan alla som utifrån sin dharma förespråkar ett visst ideal (i olika frågor). Resten är en kamp på planeten Jorden för vilka idéer som mänskligheten kommer att förverkliga. Men ur fatalistisk synvinkel är historien redan skriven. Sen kan man med österlandet och vissa greker tänka sig en världsbrand eller en brahmanatt så att showen startar om på nytt igen (fast det finns det ingen kvar att berätta om när den nya skapelsens första morgon kommer).

Galna mördarrobotar och gudar som bränner sitt goda karma genom att skapa och hålla tillvarons hjul i rörelse bär väl långt från inläggets utgångspunkt, även om medkreatören Människan (i sig en evig och oföränderlig platonisk Idé eller Form) är ett fascinerande ämne, särskilt nu när de sjukaste uttrycken för detta andeväsen fått för sig att skapa sig robotslavar i det materiella och så att säga falskt simulera en gudomlighet dessa individer inte ens tror på. En sladd av skapelsen på drift och dömd att gå under? Dagens it-ingenjörer tillhör nästan utan undantag den hybrisdrabbade del av mänsklighet som utan undantag drar dålig karma på sig. Men även de ingår i showen enligt doktrinen om varats fullhet. Som stoikerna sade: är det ens öde att bekämpa dem, så bekämpa med så excellent man nu är kapabel till. Är det ens öde att födas till snedbalanserad hjärnbroiler, producera då så fantastisk teknik som möjligt är.