Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 mars 2016

Moderaten Ulf Adelsohn - ett atypiskt rasisthoroskop?



DN drar så många växlar de kan på deras söndagsreportage om den föga förvånande smygrasismen i burgna Stockholmsstadsdelen Östermalm. (Det var ju här nazisympatisörerna höll till förr och förmögenhet går som bekant i arv, så varför ens höja ögonbrynen?) 

Moderaterna Ulf och Lena Adelsohn inledde den (alltför) långa texten och att fokus hamnat på deras uttalanden beror säkert på att en del vänsterskribenter, som Anders Lindberg i Aftonbölden, är usla populister som i värsta fall redan vet vad de vill säga och bara orkar läsa de första styckena. (Jag hoppade också över de två, tre sista intervjuerna.)

Ulf Adelsohn, på sin tid en reaktionär högerman som vägrade hjälpa Sydafrikanerna att befria sig från den vita utsugande rasistregimen, har av någon anledning aldrig blivit taggad "moderat" i min horoskopsamling och ingick aldrig i den lilla studien från 2012 av 107 medlemmar av detta skammens parti. Ett hundratal kan innehålla hållbara trender men de zodiaktecken som stod ut från mängden skulle lika gärna kunna falla tillbaka vid en tredubbling av underlaget. Framför allt var det löjeväckande lågt att sätta gränsen för signifikanta avvikelser vid ±40% relativt medelvärdet. Bloggen backar alltså (och har egentligen gjort det under några år): det finns inga säkra tecken på att politiska preferenser går hand i hand med vissa zodiaktecken.

Med främlingsfientlighet (som kan gå hela vägen till biologiserande former av rasism) är det en annan sak. Här har bloggen gjort flera uppföljningar i takt med att dataunderlaget växte, och i september 2014 var antalet horoskop uppe i respektabla 277 stycken. I de tidiga små testerna nådde flera tecken signifikant avvikelse men vid 277 och ±50% återstod bara månplaceringen Jungfrun som "benägen" till en främlingsfientlig attityd. Hur väl stämde inte detta med mytologins Kore (ungmön) som våldtogs av Underjordens herre. Symbolen har en fluktuation mellan aningslös självgodhet (och naivitet) och misstro och rädsla så att säga genetiskt hårdkodad.

Detta är tecknet där Venus "faller" och individen fryser i steget i frågan om social kooperation och t.o.m. frågan om äktenskapet är något att satsa på. Mången Venus-Jungfrun har varken själ och hjärta med i relationen men spelar med därför att samhällskonventionen kräver det. Detta är egentligen skogseremitens emotionella position, eller en som ser relationen som ett samarbetsavtal där man håller ihop av rent praktiska skäl. 

Att det var Månen och inte Solen i Jungfrun som tenderade till diskriminerande negativitet var talande. Solen är dock intelligensen och den pådrivande viljans himlakropp, Månen har inte alls samma önskan att gå närmare, undersöka och vidga sitt vetande, Månen är reaktiv så allt som händer här är att den uppfattar något och sedan reagerar på apartheid-viset, genom att själv gå en omväg eller formulera en "usch!"-känsla. Och gruppen om 277 representerar också i huvudsak individer och deras reaktion på fenomenet "invandrare".

I denna datagrupp ingick inte Ulf eller Lena. Ulf är från och med nu inkluderad, Lena är lite av ett frågetecken eftersom man inte kan stämpla någon bara för att av nyfikenhet besöka rasist- och hatsajten Avpixlat. 

(Bloggaren har för övrigt aldrig hedrat Avpixlat med ett enda besök, på samma sätt som jag undviker att klicka infama tidningslänkar som bygger på skithögen som i någon mån bor inom varje människan - den onda, kommersiella pressen ska inte få göda drägget inom mig och sedan skylla ifrån sig och säga att det är läsarens val och att medierna bara bjuder ett spektrum av material - i den förbannade "yttrandefrihetens" namn.)

Ulf Adelsohns Chandra lagna, horoskop uppritat med sinnelagets Måne som ersättning för den okända kroppsliga ascendenten:





Politikern har varit nog så fryntlig, frispråkig och lättsam som person och detta är faktiskt helt i linje med den här fullmånen mellan Solen i Jungfrun och Månen i Fiskarna - notera dock Månen med ettriga Mars i Vatten och Adelsohns korta humör! Både Jungfrun och Fiskarna är sattviska tecken, "lätthetens kvalitet", som söker förståelse, gör ofta ett sympatiskt intryck.

Och Vågens tecken, här representerad via Merkurius och Venus, är nästan besvärande sociala. (Har särskilt noterat hur kvinnor i Vågen tenderat att söka kroppslig beröring, ta på den andres arm och liknande, som för att markera att Vågen är den som bryggar särlingskapet och skapar en förening mellan två individer.) Frågan är nu hår Adelsohn förhåller sig till denna ultrasociala instinkt i Vågen när den inte är åtkomlig för ett sinnelag som sjunkit nedåt och orienterar sig mot Vattnets värld som är en lägre värld än Luft-elementet (andens värld) representerar. 

Indisk astrologi innehåller, har jag insett, mängder av rent numerologiska betraktelser och här ser vi hur den sociala Vågen är det åttonde från sinnet i Fiskarna - åtta anknyter till åttonde dödshuset. Och ur Vågens perspektiv är Fiskarna det sjätte steget så att kombinationen av Våg och Fisk i ett horoskop, tyvärr, innehållet ett moment av det sjätte horoskophuset för fiender och olyckor. Ulf Adelsohns öde (på den psykisk-emotionella nivån) innehåller alltså ett moment av just Kores möte med fienden Hades och "främlingens" våldtäkt av den inhemska jordens dotter. 

Här har vi således xenofobin gestaltad på två ställen: dels genom att Solen i Jungfrun AKTIVT söker utforska SKILLNADERNA mellan ting (snarare än det som förbinder dem), samt via de två onda 8- och 6-förhållandena en främlingsskräck som förmodligen går långt över gränsen och är en (av Ulf Adelsohn nogsamt hemlighållen) biologiserande rasism. Här har vi Hitlersk "old school"-rasism baserad på tankar om vissa folkslags medfödda underlägsenhet.

Nu har jag haft tillfälle att studera några horoskop med Vågen och Fiskarna samtidigt aktiverad och i samtliga fall hittat främlingsskräck men inte alltid av typen inhemska/invandrare. I något fall tillhörde individen själv en grupp som regelbundet utsätts för rasistiska hatbrott och i ett annat fall ett fascinerande exempel av "whigger" - en vit nigger - en svensk kvinna som (troligen påmanad av ett tidigare afrikanskt liv) valde att bo i en färgad familj under ett år som amerikansk utbytesstudent och därefter ohjälpligt lade sig till med diskreta tecken på afroamerikanska kulturella uttryck. 

Fiskarna är som en svamp och de BLIR den miljö de vistas i, och detta utan att Vågen har något med saken att göra. Jag har noterat en Sol-Fisk i omgångar försvinna i total identifikation med lesbiska, med romer, och jag vet inte allt. Det är som om Solen i Fiskarna helt saknar egen väsenskärna och istället lever via de "fiskstim" de simmar med! Ett fascinerande tecken men inte enkelt för dem som ännu i huvudsak befinner sig i zodiakens första akt, där man groomar sin personlighet, eller i den andra akten, där den djupare individualiteten träder fram. Fiskarna är som bekant det sista tecknet i den avslutande universella akten och för dessa varelser tycks Platons Idéer vara det primära.

Ulf Adelsohn har förvisso ett vitalt och rätt ilsket psyke - men här ska man minnas att Mars faktiskt är Fiskarnas vän och i 1a huset är den en verksam välgörare. När han fräser och spottar är detta goda urladdningar (men aldrig så hotfulla eller buffliga som vissa andra Mars-positioner). Problemet är inte att han ventilerar sina känslor (och med viss skärpa, för fullmånen till den precisa Jungfrun ger honom bett). Nej, problemet är att sinnelagets disponent Jupiter befinner sig i ett primitivt läge, i materialistiska Oxen och därifrån faktiskt fungerar som horoskopets atma karaka - själens åtrå. Dessa fiskar simmar gladeligen nedför det astrala vattenfallet med begär till Moder Jord och den materialistiska livsstilen. 

När man nystar i ett horoskop kommer man förr eller senare till ett problem. Här är det sinnelagets disponents disponent som går in i väggen. Den materialistiska välviljans Jupiter-i-Oxen disponeras från den lilla välgöraren Venus, men denna står blockerad i Vågen i onda åttonde huset och Vågen intar som vi redan sett ett olycks- eller fiendeperspektiv till sinnelaget i Vågen. Genom att därför beakta en hel kedja (som tar slut med Venus hemma i härskarläge i Vågen) inser vi plötsligt hur kufiskt Ulf Adelsohns sinnelag är. 

Det finns mycket godhet i ett sinne som har välgöraren Jupiter som sin bas och denna Jupiter sedan har en annan välgörare som sin. Men vid sidan av denna observation har vi alltså en ännu större kosmisk signatur som inte är lika trevlig, och den stavas: fientligheten mot flyktingar och gränslösa människor (Fiskarna). Den här Vågen har ingen lust att mingla med "dom där" och än mindre som några av mina forna Våg-väninnor ständigt sträcka ut händerna för att beröra och betyga att samhörighetens evangelium är det som gäller. Ulf Adelsohn är till syvende och sist Jungfruns klassiska beröringsskräck. Men det är lustigt nog inte via Solen i Jungfrun som det här avböjande beteendet avslöjas utan genom kryptiska, närmast numerologiska betraktelser. 

Man skulle kunna säga att det är ett rejält idiosynkratiskt horoskop, detta, och då har vi inte ens diskuterat hus Djävulens eller Anklagarens stjärna Algol påverkar ras- och formplaneten Saturnus! Min gissning är att Saturnus i Oxen är väldigt inflexibel och enkel i sin utblick till att börja med, och att Satans stjärna lätt kan skapa problem med den formala sidan av det kroppsliga. Kort sagt: en ytlighet som stannar vid kroppen och säger "kropp som bereder mitt öga njutning/behag", "kropp som bereder mitt öga obehag". Minns att Oxen representerar ett spädbarns rudiment till en urskillning som sedan Jungfrun (nästa Jord-tecken) driver alltför långt (innan Stenbocken, det tredje Jord-tecknet, skapar en rasistisk hackordning som berättar vad som är för lite och vad som är för mycket).
 

Bonusspaning.

Bara ett fåtal horoskop har tillkommit sedan förra studien av främlingsfientliga och rasister (inkl. nazister från Andra världskriget). 

Med 314 mätpunkter är ±50% ett rimligt intervall och alltjämt ställer sig sinnelaget i Jungfrun med 39 förekomster exakt där signifikant överrepresentation börjar.

Sol & Måne hos 314 rasister
28 25
28 20
25 20
22 27
19 24
25 39
27 25
35 25
19 29
27 33
27 23
32 24
Snitt:
26
Signifik.
rel. snitt
(±50%):
<=13 e.
>=39

Inom det man kan avfärda som normal slumpvariation ser jag dock en intressant minitrend som en äkta statistiker skulle tvingas blunda för. Bortsett från den egocentriska "ariern" (Väduren/Väduren) som köper vilket fjäsk som helst som får egot att växa, omvittnar Solen i ELD en föredömlig måttfullhet (19 förekomster). Både Lejon-Solen och Skytt-Solen förefaller hålla sig för god för att enkelt falla in i gruppen av rasister. Detta stämmer perfekt med astrologins allmänna symbolik.

Varför inte det "humanistiska" Luft-elementet producerar något intressant på solsidan kanske kan tillskrivas Luftens tendens att skapa sig luftslott, fabricera tankar om vad som är och inte är "mänskligt" eller tillhörigt den egna gruppen.

På sinnelagets sida hittar man två bottennoteringar (20). Månen, som anses "upphöjd" i Oxen tycks också ta det här med rasistiska utfall med ro liksom (och det är ännu mer logiskt), "den intellektuella resenären" Tvillingarna. Detta psyke är läraktig och nyfiket och själva definitionen på främlingsfientlighet är ju en fadd materialism som inte går på djupet och studerar den andre längre än till dess hudfärg och kläder. De är verkligen annorlunda denna Måne i Tvillingarna och Måne i Jungfrun, trots att båda har intellektets Merkurius som sin härskare. Ska man tro att skillnaden beror på att Tvillingarna har en stor och välgörande vän i Venus (kärleken till människan) medan samma Venus "faller" platt till marken i den instrumentaliserande och själviska Jungfrun (som vill behålla åkerfältets hela skörd för sig själv)?

Men allt löser sig inte snyggt. Även om Tvillingarna tillhör medvetenhetens kvalitet (Sattva guna) och därtill är disponerat till abstrakt tänkande (Luft), ett tänkande som går under tingens yttre sken, kan man fråga sig varför inte Solen i Tvillingarna producerar samma fördomsfria natur som Månen i samma tecken? 

Kanske för att Solen i Tvillingarna är en "tidningsläsare" - snabba fakta - till skillnad från Solen i opposita Skytten, vars Eld och härskare Jupiter representerar en djupare insikt i livet. Men allt detta är spekulativt.

Vi kan dock inte sluta utan att ha kommenterat andraplatsen - Solen i Skorpionen med 35 förekomster. Här kan jag bara anföra samma tanke som mött många gånger i olika blogginlägg: att ha livets Sol i dödens tecken är något av en paradox. Om man betänker att Skorpionen representerar Kräftans ständiga farhågor förstelnade i en kronisk terror, klarar kanske saken. Solen kämpar som besatt i Skorpionen för att avvärja vad den uppfattar som ett dödshot. Och när individen är obildad eller helt enkelt ointelligent nog, då triggas denna "heroiska kamp" mot faran redan inför åsynen av en utlänning på den egna orten eller egna gatan.

I verkligheten, med horoskop av alla färger och former skulle en dominant placerad Saturnus i horoskopet kunna leda till en mer rationell eller argumenterade linje för begränsad invandring. Bloggaren har t.ex. Saturnus exakt i väster och är helt enig med den gamla grekiska filosofen Platon som ansåg att tiggeri var en styggelse för ett land. 

EU-medlemskapets legitimering av lycksökarresor genom Europa är till stor skada, bland de kastlösa, inom under- eller arbetarklassen, såväl som för den medelklass som favoriserar "fri rörlighet" men inte förstår hur deras själar töms på substans i naiviteten inför det faktum att de - också -  är förlorare i den onde rike mannens pyramidspel, den så kallade kapitalismen. 

Fri rörlighet skulle inte vara något problem i en annan och bättre värld som lämnat kapitalismen och girigheten bakom sig. Men inte i en civilisation som göder lycksökare på alla ekonomiska nivåer. Se bara de superrika - så sjuka de är! Tiggaren lider av precis samma åkomma, fast på en långt lägre nivå. Och den föraktansvärda medelklassen försöker imitera de superrika så gott det går (eller drömmer sig bort genom att läsa om dem).

Främlingsfientligheten är i själva verket symptom på den sjuka kapitalistiska grundplanen och därför har den här bloggen svårt att anamma någon riktig ilska - likt den posören Aftonbladet ägnar sig åt - mot fenomenet. De som drabbas är ofta nog själva duperade av den västerländska kapitalistiska mardrömmen - det är ju därför de är här. De har med andra ord givit sig in i leken och blir nu mer varse än den passivt medskyldiga västmedborgaren vilket eländes civilisationssystem detta egentligen är. 

Systemet kommer att störtas en dag eftersom de superrika aldrig kommer att bli friska från sin sjukdom. Att världen sakta glider in i en ny TANKE och TID - Vattumannens tidsålder - märks dock tydligt redan nu. Det är invändningarna mot gamla ordningar som avslöjar att fler och fler börjar föreställa sig en annan värld... Fader Tid har sina sätt att vända blad, kanske helt enkelt genom att växla in en ny generation själar på jorden som helt enkelt vänder penningen ryggen. Och finns det ingen efterfrågan då finns inget värde... De forna maktstrukturerna kommer att falla som korthus. Se bara svenska mediers panik i dessa dagar och försök att smutskasta "alternativen". Den onde rike mannens "död mans grepp" som folkens tänkande håller på att vittra sönder.




2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Jan Guillou är skakad över främlingsfientligheten bland gammelmoderaterna i reportaget:

"Oscar och Hedvig Eleonora är invandrartäta stadsdelar. Bara i mitt hus: Ungern, Ryssland, Tyskland, Finland, Frankrike."

LOL

Seaward sa...

Förstår inte riktigt fnisset, men har en kontext:

Guillou har (utan att vara taggad "främlingsfientlig" i min kartsamling) också han den Månen-i-Jungfrun för en markant tendens i sinne och på hemmaplan (Månen=hemmet) att diskriminera och urskilja atomiska och egentligen ointressanta detaljer. Fast här var väl syftet att säga något gott om multikulturalismen i ”rikemanshuset”.

Jag läste Guillous partsinlaga lite slarvigt så jag kanske missade något som kunde uppfattas som en paradox...