Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 mars 2016

Look-alike via minspelet - t.o.m. här bekräftar stjärnorna

Skrattar ofrivilligt till inför den fenomenala min av Ingvar Oldsberg Marija Sjarapova lägger an på ett foto på förstasidan hos The Guardian. Snabb nätkoll visar att mina bildminnen av Oldsberg ligger många, många år bak i tiden - han har blivit en gammal man, han med. Men det här några år gamla fotot ger en antydan om vad jag tyckte mig se:





Det är svårt att fånga i ord den "blänga under lugg" som bådas mimik uttrycker. Rena formmässigt finns också paralleller, en aqualin näsa och vad jag tidigare kallas "inka-indian"-munnen.

Trots att jag bara häromdagen räknade ut Sjarapovas horoskop minns jag idag inte mer än att hon var född Vädur. Oldsberg hade jag helt glömt hur hans himmel såg ut, men att lägga dem sida vid sida ger en oanad bekräftelse som återigen tycks peka på att t.o.m. zodiakens enskilda gradtal skulle kunna ha sin "form" och karaktär.



Oldsberg i innersta kretsen är Sol-Fisk men har under det svala och skygga Vattendjuret en värme som ges av Fiskarnas härskare Jupiter i Eld-Lejonet.

Sjarapova, noterades häromdagen har exakt motsatt fenomen men på känslosidan: Månen i Skytten tenderar att skygga från beröringen som dess disponent Jupiter i kalla Vattnets Fiskar (hälsoneurotiker och rädd för att dö, skulle kunna förklara obehövlig medicinering).

Men det verkligt intressanta händer i Fiskarnas 18 grad, där Oldsberg har sin Sol. Den möter gradexakt ett enormt kraftfullt stellium i ryskans karta, bestående av måndisponenten Jupiter, förstärkaren Rahu samt, i 17e graden, Merkurius.

Här skulle man verkligen kunna tala om att kvinnans Måne har en bas som ger fog för att tala om att Månen är som en skugga eller avbild av originalet, Solen. Och det var denna vaga skugglika likhet bloggaren plockade upp i sitt sinne och på detta vis finner "hårdkodad" även på himlavalvet.

Se föregående två inlägg om satansorganisationen Humanisterna som nu lobbat sig in i maktens centrum och som - satanister de är - förnekar att det skulle existera en högre formal lag som genomsyrar universum. Här kan den vakne själv se att en sådan lag finns och att astrologin är ett åtminstone halvlyckat antikt försök att fånga och synliggöra denna gudomliga ordning - eller åtminstone ett subset för vårt solsystem. 

Det är pur intelligens som skapade världen. De mörklagda famlar runt och mäter förstås alla andra efter sitt eget mått. Men vägen gick från första början från Ljus och total insikt till Mörker och ateismens och materialismens dårskap. I begynnelsen hade människan ännu inte kroppar av kött, "koaguleringen" kom senare. Vad är det man ser i ett mänskliga ansikte? Spår av den inneboende anden. Saturnus, själens form, är enligt hinduisk tanke ren Luft, ren pneuma, en obetvinglig rörare.

6 kommentarer:

Susanne sa...

Det här med Oldsberg fick mig att minnas en som jag tyckte var löjligt lik honom när han förekom ofta i pressen: f d fotbollsspelaren Martin Dahlin. När jag nu kollar upp hans födelsedata (16/4 1968) visar det sig att hans horoskop uppvisar tre tecken som även är viktiga i Oldsbergs horoskop: Fiskarna, Väduren och Lejonet. Men den verkligt remarkabla likheten mellan horoskopen ligger mellan hans och Shaparovas, ser jag. Båda solvädurar, och bådas Venus, Merkurius och Rahu i fiskarna (där han även har Saturnus), och dessutom hans måne och hennes Saturnus i Skorpionen. Och visst kan man säga att de är lika (kolla t ex fotot i Wikipeidia), fr a tycker jag de är mer lika på ögonen än vad Dahlin och Oldsberg är, där är det mer munnen som är lika.

Seaward sa...

Definitivt. Dahlin behöver jag inte ens googla fram, minnet säger mig att det är oerhört snarlikt!

Detta gäckande dubbelgångar-fenomen tycks ha flera ingångar, för det du beskriver är ju den samlade effekten av ett flertal överlappningar.

Så jag önskar framtida forskning kommer att mata in sådana här fall i en superdator och hitta modellen och spelreglerna för denna osynliga formgivning.

Det verkar som om det skulle kunna vara något som låter sig beskrivas genom en formel (särskilt väldigt komplex, likt cellbiologins komplexa insida. Skillnaden här är att planeter och tecken bildar "andliga" förlagor enligt tanken om makro och mikro som ett och samma skeende men på två olika nivåer.

Susanne sa...

I väntan på den framtida forskningen i superdator kan man ju roa sig med ett exempel till:
Jag kom senare att tänka på journalisten Pamela Andersson som jag tycker också påminner om Oldsberg (hon sysslar lustigt nog även hon med bl a sportjournalistik). Likheten är väl inte lika stor som Dahlins, men det finns viss likhet vid näsan och munnen, tycker jag: http://blogg.topphalsa.se/pamelaandersson/2013/08/01/jag-raknar-bonusdagarna/#comments
Hon är född 13/3 1965, och har Vattumannen, Fiskarna, Väduren och Lejonet gemensamt med Oldsberg.

Seaward sa...

Där tänker jag länspolismästaren Hans Holmér redan innan jag hunnit läsa din kommentar till slut, Det är översta bilden i länken, Andersson i rosa sportkläder och där munform och ögonfattning som ger associationen.

Läste lustigt nog igår kväll att John Locke förnekade biologins artindelning med hänvisning till att detta bara var gränsdragningar som människor gjorde i sina hjärnor, inget som existerar "ute" i naturen (nominalism). Då tänkte jag på det gäckande dubbelgångarfenomenet och detta astrologiska "overlay" påminner om biologin. (Det är Lockes kritik som givit oss dagens kapsejsade sekulära kultur där ingenting utom den enskilda individen anses existera...)

Holmér återknyter dock gradexakt till där inlägget började Oldsberg: Holmér har själens form Saturnus i Skyttens 21 grad (också soltecknet) och Oldsberg hade södra månnoden i 21 graden, om man nu törs tillmäta noderna en "formativ" inverkan. Det har de enligt en remarkabelt "rasbiologisk" och smått olustig bok om månnoderna från 1927, skriven av George White, en av grundarna till London Astrological Research Society. Där diskuteras särskilt nodernas positioner och kroppslängd, något som en bekant också verkar fixerad vid, själv av normallängd men med Rahu i 10e och synbarligen närmast rasbiologiskt kritisk mot sin egen avkomma som hon kallar "kort" men... (och så något kompenserande gott).

Holmér har dock också en koppling till din föreslagna Anderson och det här hans Måne/Rahu i Fiskarna och vem vet, kanske hans Måne överlappar med Anderssons Merkurius-Fisk.

Hon liknar med sin Måne i Kräftan i sin tur också en gammal kvinnobekant till mig född i soluppgången i Kräftan, så här börjar det rinna ut i allmän förvirring åtminstone för min del... Associationer finns det hur många som helst av och det är när dessa inte ens når en strukturerad form (Lockes nominalism) vi har den sämsta sortens astrologi, den som bara är löst tyckande! :-) (Den sorten förekommer i dessa inlägg, särskilt när det raljeras över någon misshaglig överhetsperson eller celebritet)

Susanne sa...

Jaha, där ser man, jag associerade inte alls Anderssons utseende till Holmér... och nu när jag kollar kan jag fortfarande inte se någon. Det är naturligtvis som du skriver, att associationer finns det många, och olika människor ser väl olika typer av likheter el hur man ska säga. I vilket fall finns det en likhet till i deras resp horoskop, och det är att Holmér hade mars i Anderssons måntecken Kräftan.

Det här påminner lite om när du associerade Magdalena Andersson till Lennart Swahn medan jag alltid tyckt hon är så lika Lasse Lönndahl :-) Hennes utseende karakteriserades av dig sen som så vanligt att det är lätt att associera till andra personer.

Seaward sa...

John Locke igen. "Biologernas struktur sitter i deras huvud och inte i naturen". Biologin av Linnés typ som rena fantasifoster. Astrologi av vissa slag (look-alikes) också fantasifoster?

Innan inmatningen i superdatorn skulle man kunna tänka sig en mänsklig panel med sju medlemmar kända för höh estetisk sensibilitet. Ett snarlikt par matas bara in om en majoritet befinner att det råder tydlig snarlikhet. På så sätt skulle man kunna eliminera obalanserade människor med olika organfixeringar (mun, näsa, ögon) vilka, likt de blinda männen fingrade på bara en del var av elefanten och därför beskrev något de andra upplevde som ett fullständigt mysterium. Ämnet "look-alike" kräver kort och gott en förmåga släppa in helhetsbilden i ”3D” och inte försöka mentalisera över det man ser, bara låta den inre artisten avge sitt utlåtande. Att jaga associationer är en helt annan lek…
"Minspelet" (i kombination med en frusen pose) som startade det här inlägget är förstås en annan och mindre "frenologisk" ingång, en som handlar om att i psyket levandegöra en liten filmsekvens av hur personerna betedde sig kring ögonblicket då bilden fryste dem. Och då är man direkt inne på vad Platon sade: Formerna är levande väsen, de måste också studeras i deras ”koreografi”.