Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 25 mars 2016

Föga förvånande att folk överger medierna när nivån är som i DN

 Väl medveten om hur genant lågt det är att grunda sitt argument på en människas utseende - var det inte så nazisterna formade sin retorik? - tror jag inte ens den ivrigaste felfinnare ska lokalisera mer än halvdussinet sådana gliringar - obs gliringar och inte grund för argumentation - på denna blogg. Men vad sysslar stockholmstidningen DN egentligen med? De har en hel kader av landets sämsta tänkare, grumliga, förvirrade (och säkert välavlönade) och, som i fallet Erik Helmerson helt renons på några som helst förlösande kvaliteter. 

Jag uppmärksammade honom första gången då han hängde ut sin egen dotter i en nedsättande jämförelse med Håkan Juholt och nu gör han just det allra lägsta: använder sitt synintryck av annan människa som grunden för en nedlåtande åsikt!




Men när jag klickar mig in för att hämta länken till åsiktsstycket i fråga (blänkarna försvinner fort) ser jag att det är värre än så! Människan är verkligen den sämsta av författartyper, nämligen den som är så kär i en formulering som verkar ha schvung i sig att han inte ens penetrerar innebörden i sin kreation för att se om den överhuvudtaget utsäger något. 

Se här Helmersons senaste av många kalkoner, ingressen till en text som får mig att uppgivet slå ut med armarna framför datorn och avstå från att höra vad mer den här "tänkaren" kan tänkas ha på hjärtat:

På onsdagen deltog först Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind i en debatt i Sveriges Radios ”Studio ett”. Därefter munhöggs Liberalernas Roger Haddad med SD:aren Kent Ekeroth i ”Aktuellt” om terrorhotet mot Sverige. Det var alltså, inom parentes sagt, en mörk dag för dem som anklagar medierna för mörkning.

I vilken värld - som dessa schablonälskande tidningsskribenter brukar säga - är det en mörk dag för extremhögern att lyckas skaffa sig viktigt medieutrymme två gånger samma dag? Helmerson verkar inte ha alla hästar hemma. Är det sån här pseudointellektualitet Huset Bonnier anser motsvarar stockholmarnas nivå? Då är mediehuset en arrogant skitstövel som helt tappat sikte på kvaliteten.

Helmerson har taggats vid tre tidigare inlägg men låt oss den här gången prova Solen som ställföreträdande ascendent. Metoden är lika spekulativ som Månen men Surya är ju källan till rå intelligens enligt hinduisk astrologi och det kan alltid vara intressant att se om horoskopet antyder samma dimma utifrån en solascendent som man upplever vid läsningen. 

OBS. Använd aldrig något annat än en känd födelsetid för viktiga bedömningar. Det här är mest gjort i förhoppningen om att hitta något lika offensivt omen som hela Helmersons skriftliga uppenbarelse är för bloggaren!

*****



Så mycket impressionistisk färgläggning av kartan enbart för de sektorer som tycks anknyta till frågan om intelligens vara eller inte vara på denna himmel!

Eftersom första huset här är ett givet - det är intelligensen eller Solen själv vi placerat här, kan man bara notera disponenten Merkurius placering i andra huset relativt det första. Detta är ett sällsynt primitivt hus som har med den egna familjen, egna ekonomin och rudimenten till formuleringsförmåga att göra. Tänk modern som med modersmjölken ger barnet tidiga ord som sedermera växer till fraser och oralitet. 

Men märk också att den språkliga förmågan i andra huset är an en typ som föregår det tredje merkuriska husets förmåga att fatta logik. Och det är just den kapitala avsaknaden av logik i citatet här ovan som är det intressanta. Hade Helmerson beskrivit två högerextrema töntar som totalt gjort bort sig i medierna samma dag, hade det funnits någon logik i det han säger. Men som texten står är det bara tomma och korkade fraser. Bebis jollrar men vad bebis säger är det ännu inte så noga med.

Således en preliminär intelligenssänkare i den solära disponentens placering (och minns, apropå, andra "Ox-aktiga" husets koppling till de nära och kära, att Helmerson alltså lämnade ut sin egen dotter för att tjäna lite pengar på en krönika).

Solens "naturliga" hus är oerhört viktigt i studier av fattningsförmåga - antingen fattningen av ett problem som föreläggs en eller förmågan att höra hur man själv låter - om det man säger inte bara låter utan också är vettigt. I DN lyckades häromdagen en annan skribent låta som en ren nazist och det är inte utan att också Helmersons vibbar pekar åt samma håll - han tror han är liberal men hans själ är missfärgad från tidigare och illa utförda liv som sipprar igenom i de värderingar han ständigt undslipper sig i liberalismens namn!

Det femte huset ägs här av Saturnus vilket i sig är ett omen i konflikt med intelligens. Lycka den människa som i det här läget inte har alltför goda möjligheter att inför alla och envar exponera sina oslipade verktyg. Tyvärr står Saturnus maximalt stark i sjunde huset ("världslig styrka", digbala). Eftersom vi här resonerar SOM OM Jungfrun vore Helmersons ascendent kan vi begagna den här tolkningsparametern och då konstatera att hans femte hus kraftfullt uttrycker intelligensens raka motsats! Det dunkelt tänkta blir här med generande tydlighet också det dunkelt sagda. 

Saturnus är en floskelskapare av rang och den känner sig på säkra sidan när den använder invanda schabloner och klichéer - se sångaren Bryan Ferrys "genuint" tiondehusplacerade Saturnus i irrationella Vatten i föregående inlägg. Ferrys Saturnus har i tionde huset sin näststarkaste placering - och den mannen är en kliché hela han. Det fungerade bra eftersom han backades upp av så starka musiker i Roxy Music att resultatet blev spännande och lätt avantgardistisk rockmusik. (Roxys andra andning gick helt i Ferrys riktning, mondän och slickad närmast discobetonad pop utan karaktär eller någon känsla av äventyr.)

Överför insikterna från den texten på Helmersons än starkare men pga. den näriga Vattennivån samtidigt svagare Saturnus i sjunde. (Och missa inte hur svag Saturnus disponent är världsligt. I Solens eget tecken Lejonet men i offrets tolfte hus har vi återigen ett negativt omen som relaterar till intelligens.)

Dessutom opponerar denna Solens (och intelligensens) fiende själva den planet som hela utläggningen kretsar kring. Det är i ett sådant här läge man varsamt skulle rekommendera någon att kanske söka sig ett lite enklare yrke som inte belastar hjärnan så hårt. Kanske packa ICA-kassor på något storköp i närheten av de lummiga villaträdgårdar där alla dessa överavlönade borgare sitter och knåpar ihop en medioker tidning för de likasinnade.

Inga kommentarer: