Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 12 februari 2016

Vargen Wolf och dålig opportunism (taskig Jupiter)
Irriterande nog föds nyligen sparkade och nu också brottsmisstänkte (AB) Swedbank-direktören Michael Wolf med en Måne (ett sinnelag) som mycket väl kan ha nått in i statusfixerade Stenbocken. 


Eftersom jag första gången jag såg den lömska ulven på foto tyckte mig känna igen skådespelaren Greg Kinnear - fråga mig inte varför, de är inte alls påfallande lika varandra - beräknade jag skådisens karta för att ev. få upp någon ledtråd till bankbedragarens månplacering. Till all lycka hade AstroDatabank ett födelsecertifikat och en bergsäker ascendent för Kinnear. 

Kinnear, nominerad till en Oscar redan efter sin fjärde
filmroll någonsin - kungamakaren Regulus exakt i öster!

Och har man sett, både den bedräglige civilekonomen och Kinnear är födda i Tvillingarnas tecken och dessutom samma år. Var det soltecknet bloggaren kunde förnimma under de onekliga särdrag som troligen skulle få de flesta att underkänna all utseendelikhet? Eller var den en vag men generell "ton" som båda männen delar eftersom ett antal planeter ligger i samma tecken, inte minst de två grundläggande målarpenslarna Jupiter och Saturnus?

Frågan uppstår återigen: hur djupt skådar den som söker svaret på utseendets hemliga budskap? En ytlig människa, en räknenisse som frenologiskt tar fram linjalen är troligen helt ute ur leken direkt. Astrologin verkar djupt under ytan, precis som Platon påminde om att Idéerna värld (den eviga världen) resulterar i sämre och diffusa avbilder här nere i det materiella. Den som stirrar på människans kött kommer att leva och dö som den idiot hon är. Den som vaknat i anden ser istället Principerna eller Idéerna som driver världen. 

Tyvärr är inte skådisens horoskop till någon större nytta. Han har visserligen Månen i Väduren, vilket passar perfekt med hans lätta och lätt barnsliga minspel i många roller. Han kan som få andra konsten att se ut som ett besviket barn som någon lurat godiset av! 

Tvärtom blir det bara mer problem av att dra in Kinnears fullständiga horoskop, för här saknas minsann inte dåliga placeringar i sjätte olyckshuset och åttonde onda huset för korruption och död. Hade man valt en sen eftermiddagsfödelse för Wolf, hade förvisso den omoraliska Mars hamnat i åttonde huset och relativt till psykascendenten tecknat en slags blindfläck... 

För Greg Kinnear är istället den förstahusplacerade Mars en definitiv tillgång. Mars är planetär vän med ascendenthärskaren Solen och dessutom en verksam välgörare i första huset. Här kan vi (troligen) helt tänka bort Mars omoraliska, splittrande/krigiska sida och istället läsa planeten som "ren energi" vilken nu det fasta Lejonet väl håller i för en fin förmåga till rollgestaltning. 

Så bra gjorde Kinnear Jack Nicholsons böggranne i "As Good As It Gets" att jag kom att avsky skådisen för den koketta och ytliga natur han gestaltade. Det tog flera filmer och mer av hans spektrum innan jag insåg hur jag låtit mig övertygas av den där tidiga rollen som gav honom en Oscars-nominering. I andra roller har han visserligen återkommit till en fåfäng självmedvetenhet men nu med en komisk skruv.

Aftonbladet visar i sin nyhet också någon slags social statusuppdatering från skandaldirektörens föredetting, den diffusa kändiskvinnan Kristin Kaspersen där hon efter avslutat förhållande höjer sitt ex till skyarna för vilken duktig bank-vd han är. Undrar hur den här löskokta hjärnan tänker kring den uppdateringen nu... Frågan är dock om hennes horoskop (återigen utan klockslag) kan ge någon ledtråd till Wolfs månplacering...En extremt lam stjärnhimmel där exakt den principfasthetens Saturnus som borde ha räddat Kaspersen undan en besynnerligt konfliktfylld och materialistisk girighet går och gömmer sig så att horoskopet - åtminstone utifrån sinnelagsperspektivet - måste tolkas som att hon är en fullständigt substanslös lycksökerska. 

Minns att inte ens det egna psyket (Månen) är bra när Oxen intar första huset. Denna indiska tradition är mycket svår att förena med den tradition som säger att Månen är "upphöjd" i Oxen. Men det kanske är dags att växa ifrån det naiva antagandet att detta skulle betyda att Månen är "bättre" i Oxen än i andra tecken. Jag skulle tvärtom säga att det är till följd av att det lunära "upphöjs" i förhållande att det materiella status quo (se Luna och Terra som ett sammanhängande system), som sinnelaget är så vresigt i detta tecken. Oxen hatar förändringar men Månen är i sig en obeständig rackare och när Oxen placerar sig i första huset blir t.o.m. dess egen härskare Venus en problemkälla, en "verksam illgörare". Jag kan inte annat förstå det som att antikens insiktsfulla systembyggare formligen skriker ut sin varning via astrologin att inte sälja ut själen till Djävulen eller denna världens herre!

Men Kristin Kaspersen gick gladeligen till en bank-vd! Väl värt att notera att också stora pengars Jupiter är en ond planet för Oxen-i-första och här ligger den precis som i Sverigehoroskopet: tillsammans med lilla klicken eller eliten av ledare (Solen=ledare, Månen=folkmassan). Kaspersen ser ut att vara mer än hälsosamt attraherad av rika män. Obs! Inte nödvändigtvis mäktiga, men väl materiellt täta eller celebra ("någon"). Det är placeringar i Jord-elementet och det svårt skadade Eld-elementet som tyder på detta skeva perspektiv.

Men här finns ju slutligen en ledtråd till Michael Wolfs månplacering! Se hur de båda kom samman i en vettlös passion: hans Mars i Lejonet mötte hennes Venus. Den här kombinationen brukar ge förhastade äktenskap om inte Saturnus hindrar. 

Men det är Kaspersens energiplanet Mars i Skytten som fäller avgörandet, åtminstone för mig. Tveklöst skulle den utgöra en trigger för en Måne i Skytten hos Wolf. Men Mars är nu vad den är, och påsikt kan aggression eller småirritation komma att nöta ned glädjen i det privata (Månen). Tur har de som lyckas para ihop sig utan att någon av de två illgörarna (Mars, Saturnus) skapar alltför mycket problem med Månen (i någotdera horoskopen). Skulle Mars eller Saturnus vara inblandade vill det till att de är verksamt goda figurer i bådas horoskop.

Och Månen i Skytten för Wolf passar faktiskt väldigt bra, för då ligger den invid halshuggningseffekten (södra månnoden)! Dessförinnan har han dock hunnit utveckla mindre trevliga sidor i den "kreativa axel" som jag efter den fejkande finansministern Anders Borg och moderaten Ulf Kristersson (som lurade till sig en lägenhet i centrala Stockholm) börjar tro lider av vissa problem. Tvillingarna är naturligt amoralisk (inte som Mars omoralisk). Tvillingarnas Merkurius kan inte ta sida som budbärare, de bara levererar de data som uppdragsgivaren lämnar. Skytten/Jupiter å andra sidan borde representera det gudomliga samvetet som så att säga är upprinnelsen till mänsklig moral. 

Men så långt som kan kommer med Wolfs månascendent är han av samma skrot och korn som fd flickvännen Kaspersen. Fastän vi har en jupiterisk Skyttascendent (av måntypen) så blir Jupiter, trots att den befinner sig i sitt andra härskarläge i Fiskarna, en verksam illgärningsman och detta eftersom naturliga välgörare byter ansikte när de hamnar i världsliga hörnhus! Wolf och Kaspersen har båda skiva perspektiv på celebritet (Jupiter) och/eller stora pengar (Jupiter)!

Låt oss nu återvända till Kinnear en sista gång. Hans Jupiter stod i åttonde onda korruptionshuset - borde inte han vara en rackarns bedragare? Sanningen är att han verkligen har förmågan att gestalta falska typer i filmens värld, men hans Jupiter är bara "olyckligt" placerad idet onda åttonde huset. När Lejonet stiger i öster förmår denna djurens konung att samla alla eldiga planeter i sitt entourage, som sina "verksamma välgörare". Och det innebär att hans Jupiter i grunden är god och att åttonde huset t.o.m. kan innebära att Greg Kinnear upplever celebriteten som något prövosamt, något som stänger in honom (åttonde huset har en lätt klaustrofobisk touch över sig).Vargen Wolf menar att Anders Sundström smutskastar honom och vad bloggen noterat i samband med den sistnämndes horoskop, kan du läsa i det här inlägget från 2014. Rötägg är de alla som dras till de stora pengarna och jubelåsnan medelsvensson låter dem göra det eftersom han själv innerst inne inte har en suck om vad livet är menat för. Det är inte bara KI som saknar "akademisk kultur" utan Sverige som helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.