Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)



onsdag 3 februari 2016

Teaterkritikern pekar ut Hydran för DN:s läsare




Ingen som läser den här bloggen någotsånär regelbundet kan ha undgått notera att månhoroskop inte når hela vägen. DN:s teaterkritiker Lars Linder har t.ex. just ett sådant horoskop som många gånger kritiserats sedan det dykt upp bland främlingsfientliga. 

Men uppenbarligen har med årens gång hans medfödda fullmånespänning lyft honom till nya insikter (om han nu inte föddes med dem), och han berättar i DN om den globala rovkapitalismen utifrån, vad det ser ut som, en insikt i sitt eget horoskops dunklare vrår! Även Shakespeare snodde ju ett gammalt filosofiskt talesätt om att människan inte förmår förstå det hon inre redan har inom sig, som en potential. Bara en skurk, men som valt den goda sidan, är kapabel att berätta för borgarna - och avhoppade sossar - varför de beter sig så paniskt i sina politiska val. 

Eftersom det i själva verket är väldigt lätt att se vari världen av idag brister, säger han inget nytt. T.o.m. den här politiskt indifferenta bloggaren behövde bara några månader runt valet 2010 för att vakna upp till insikt om vilket i grunden sjukt samhället Kapitalismen framverkar. Linder har förstått och Fiskascendenten (här bara en månascendent) signalerar en av visselblåsarna, en av förlorarna. Samhällets olycksbarn, de som försnillas av de andras girighet har bara sinnelaget som sin hjälpare (Månen går bort här eftersom psyket är platshållaren för ett Chandra lagna-horoskop) och Mars, samt dess egen härskare Jupiter som en neutral (men i grunden god) influens. 

Utifrån månascendenten sker nu det maximalt oturliga att båda hjälparna är i fångenskap i åttonde huset för "andras pengar" ("synd", "korruption" och "död"), så att den revolution (Mars) som skulle sätta världen i rörelse mot ökat jämlikhet (Vågen), ja faktiskt Fiskarnas "allt gott åt alla" (Jupiter) - den revolutionen är, som Linder skriver, infrusen.


PS. Apropå hans arbete som teaterkritiker ger Månen i Fiskarna ett passande omen som återigen presenterar den onda stjärnan Algol som den bibliske Åklagaren (Satan), fast i en mild och närmast värdeneutral version: notera att det är konstarternas Venus som Algol här opponerar från tredje huset för "sång och dans" (en hinduisk underart till "kommunikation")!

PS2. "Hydra" är den här bloggens benämning på den globala rovkapitalism som Linder kallar "elefanten i rummet" (som ingen i Sverige vill tala om). F.n. 11 taggade inlägg lägger ut texten om den Vegetativa Själen i dess monstruösa uttryck.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.