Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 februari 2016

Sjukdom: bröstcancer

Så typiskt en dag då Månen passerar sitt eget tecken Kräftan, att notera hur AB kör en text om Shannen Doherty, som fått bröstcancer.


Barnskådespelerskan och sedermera skandalkändisen Shannen Doherty associerar genast vidare till ungefär jämngamla Christina Applegate, den första jag erinrar mig som råkat ut för samma sjukdom. När jag upptäcker att kvinnorna båda var födda 1971, då den organiska vävnandens Jupiter passerade genom korruptionens och dödens Skorpion, då är intresset väckt. 

Men bara därför att AstroDatabank har AA-rankade födelseklockslag för båda. Ett absolut korrekt klockslag är nödvändigt för att ens kunna börja studera hälsofrågor. I det här fallet kvinnobröst vilka sorterar under det fjärde huset. Ett fjärdehus under svåra attacker bör därför vara en anledning så god som någon för en kvinna att regelbundet undersöka sig, men avsaknaden av attacker mot fjärde är förstås ingen garanti att undslippa. Astrologin har flera lömska sätt att släppa in Olyckan i livet och motsvarande fjärde huset bland planeterna är förstås Månen, dessutom fjärde husets karaka (signifikator). Dessutom verkar, tyvärr, tecknet Cancer (krabban, kräftan) ha med sjukdomen att göra.




Det första man kan konstatera är att båda kvinnorna faktiskt har Olyckan (Mars) i aspekt till fjärde huset (Applegate) eller i fjärde (Doherty). Applegate har dessutom Mars och Månen konjunkt och i attack mot fjärde och Mars är en verksam illgörare för Ox-kroppar (Oxen i öster). Och det är välgöraren Jupiter också, som här dessutom befinner sig i sitt världsligt svagaste läge att beskydda - i dödens väderstreck väster (7e huset).

Doherty föddes också med en fysisk kropp i just det mest kroppsliga av de fyra elementen, Jord. Jungfrun i öster innebär också den att Mars är en såväl naturlig illgörare som en verksam sådan. Dessutom är också Dohertys Jupiter en verksam illgörare, står i ett av de onda husen (3e) och den äger eller disponerar här över Mars i fjärde huset för brösten.

Som synes har båda kvinnorna de sämsta tänkbara omen för sina bröst, beskyddaren Jupiter ger inte fullt beskydd utan celldelningens planet står i ett suspekt tecken (Skorpionen) och är en verksam illgörare. Och så olyckans Mars då, som berör bådas fjärde hus.

Dessa båda fall är så snarlika att jag tror den har en bergfast grund att utgå från om man nu känner för att studera vad indisk astrologi har att säga om avvikelser från vad människan uppfattar som ett friskt normaltillstånd. Det som slår mig är något jag varit inne på förr, men då mest som en teori. Dålig karma sipprar neråt, det som inte den intellektuella människan vill lyssna till (Luft-elementet) sipprar ner till det emotionella Vatten-elementet och blir till emotionella sjukdomstillstånd. Den som inte ens reagerar på osundhet på denna nivå får storsmockan som är somatisk sjukdom.

Båda kvinnorna är i mina ögon rätt frånstötande som personligheter, Applegate är sannolikt bara sig själv i alla sina hårdnackade och kantigt sturska kvinnoroller som man skrattar åt som komiska prestationer eftersom man inte anar att hon troligen bara framhäver en mycket närvarande del av sin egen natur. Likt en hora har hon också använt sina bröst som dragplåster i olika framträdanden (före hon fick sjukdomen). Om Doherty gjorde detsamma vet jag inte, men det förefaller sannolikt. Hon hade en mycket missanpassad och turbulent ungdom efter barnrollen i "Lilla huset på prärien" och kan mycket väl ha vikt ut sig i herrtidningar. 

Den brittiske astrologen Charles Carter studerade åttonde dödshuset och kom fram till att individer med innehållsrika åttonde hus tenderade att ha dåligt humör eller en dålig attityd (helt i linje med den toxiska Skorpionen). Och Applegate med tredubbla lager skinn på näsan har faktiskt både kommunikationens Merkurius och vänhetens Venus i det förgiftade åttonde huset! Och hon är alltså dessutom Sol-Skorpion och har den sträva och iskalla Saturnus stigande i öster. Fatta...

Doherty har lustigt nog också Merkurius i åttonde degenerationshuset och notabelt är att båda kvinnorna - naturligtvis - har sina dekadensbudskap disponerade av två verksamma illgörare, Mars för Doherty och Jupiter för Applegate.

Men ska man säga något gott så kulminerar ju Mars i sin aktivitet vid 28 enligt hinduisk astrologi, och åtminstone Doherty verkar vid 44 som lugnet och välanpassningen själv, enligt AB:s citerade ord. AstroDatabanks ord om Applegate är intressanta: en dåvarande make fick nog och begärde skilsmässa efter fyra år med kvinnan, och hon drar på sig cancer 2008, inom ett år efter att separationen fullbordats. 

Applegate har Oxen i öster och inte ens ascendenthärskaren Venus fungerar väl för detta tecken - Oxen är så statisk och ovillig att "flexa" att relationer blir ett problem om sinnelaget är av den rigida typ som Applegates Måne+Mars i tamasiska Vattumannen antyder. Av denna mängd tamasiska eller oböjliga indikationer får man känslan att kvinnan inte kunde hantera nederlaget av att ha alienerat sin make och i oförmågan (så tydlig i de "fixerad" eller mer korrekt mörklagda tecken) att hantera det faktum att hon förkastats vandrade "bölden" nedåt genom verklighetsnivåerna och blev somatisk. 

Detta är nu bara spekulation och ett större antal fall (plus biografisk data om kringhändelser) skulle behövas för att ens föreslå detta som en arbetshypotes.


Extra spaning

Eftersom jag råkar ha ytterligare några kvinnliga horoskop med anteckningen om bröstcancer kan följande kort redovisas, medveten om att det är ett snabbt hoprafsat tillägg:


  • Peter Criss;20.12.1947;13:30 - medlem i rockbandet Kiss, ett manligt fall. Naturliga och verksamma illgöraren Saturnus i Kräftan i 4e och Månen i onda 12e förlusthuset. Jupiter och Merkurius i onda åttonde. En väldig massa placeringar i de tre hus som motsvarar Vatten-elementet eller den biologiska naturen. Criss har Vädursascendent.
  • Olivia Newton-John;26.9.1948; 6:00 - sångerska och halvdan aktris, brutalt osäker ascendent i 29:54 Lejonet, skulle kunna vara en Jungfruascendent och därmed en Sol-Jungfru i första huset (mycket passande!) Men med Lejonet i öster tillfaller Skorpionen brösten och Mars ligger i det onda 3e med halshuggningens Ketu. Månen på väg mot nymåne är en verksam illgörare och ligger i Tvillingarna och disponeras av Merkurius som är en illgörare när den är följer i släptåg på Ketu och Mars i tredje. Visserligen en naturligt och verksamt välgörande Jupiter i fjärde huset...
  • Rita Wilson;26.10.1958; 9:03 - aktris och Tom Hanks hustru, opererade bort brösten efter att ha fått cancer. Skorpionen i öster gör fjärdehusägaren Saturnus till en både naturlig och verksam illgörare. Saturnus i första huset och disponerad av Mars i Oxen (sjunkande i väster). Indisk astrologi menar att planeter som aspekterar sitt eget tecken är bra, men jag har sett så många exempel där de snarare verkar skada, att jag inte längre vet vad jag ska tro. Här attackerar alltså Mars det tecken som huserar bröstens signifikator (Saturnus). Mars som knivar och skalpeller i attack mot den egna kroppen är en uppenbar läsart, men det lämnar fortfarande frågan öppen om det var Olyckan (Mars) som till att börja med korrelerar med sjukdomens insättande.
  • Sheryl Crow;11.2.1962; 9:58 - sångerska, fd. flickvän till dopade cyklisten Lance Armstrong som övervann cancer. Fick själv bröstcancer och även en hjärntumör. Jag föreslår att den som är intresserad ritar upp detta vansinnigt obalanserade horoskop och funderar själv. Det går knappt att tyda pga. den besatta överbetoningen på officiell yta av styrka och osårbarhet! En sociopatisk ytlig kvinna som väljer en fejkad hälsoman.
  • Kylie Minogue;28.5.1968;11:00 - Här är sångerskan Kylie som om någon gjort pengar på att spela lite oskyldigt mjukporrig - tills sjukdomen väckte henne till medvetande! Ascendenten i Kräftan och bröstens Måne med olyckans Mars OCH Venus, kvinnoplaneten som här också är bröstens och fjärde husets ägare. Den Stora Illgöraren (Saturnus) kastar sin 60-gradersaspekt mot hela detta paket i Oxen, ett venusianskt tecken! Horoskopet stavas hora från början till slut, i filosofen Plotinus mening om en själ som tappat orienteringen mot det högre. Men västkulturen är så dekadent att ingen längre reagerar. Kylie kallas för en "klipsk affärskvinna".
  • Christina Aguilera;18.12.1980;10:46 - en sångerska till (det är tydligen dessa som sjunger ut om sin sjukdom, kanske nödvändig del i terapin eftersom de tidigare kapitaliserat så på sex och utseende...) Vattumannen i öster lägger Oxen i 4e och Venus opponerar sig mot fjärde från Skorpionen/10e. Från onda 8e riktar Saturnus en 60-vinkel mot Venus. Viktigt här är att Mars både är en naturligt ond och också verksamt ont planet för Vattumannen i öster, så man ska inte underskatta den oppositionsaspekt Venus-i-Skorpionen kastar mot sitt eget "brösthus". Ännu ett exempel som falsifierar den indiska tradition som menar att Tecknets härskare gör gott som aspekterar sitt eget tecken. Notabelt är att Venus annars är både essentiellt och verksamt god för Vattumannen i öster, men att denna gynnsamhet tycks underminerad av att Mars äger den plus att Saturnus aspekterar Venus, TROTS att Saturnus och Venus sägs vara vänner och att Saturnus är en verksam välgörare för Vattumanascendenten. Här är ytterligare en karta så komplex att jag saknar erfarenhet att avgöra hur fjärde huset egentligen far fram. Ascendenthärskaren Saturnus i Jungfrun i onda åttonde har t.ex. en exakt konjunktion med celldelningens Jupiter som är verksamt ond planet för Vattumannen och - som sagt - konjunktionen står i korruptions- och dödshuset och aspekterar (via Saturnus) bröstens ägare Venus.

Sammantaget såg ämnet enklare ut efter bara Doherty och Applegate! Tydliga och märkvärdigt snarlika omen hos båda två. 

Men det föder samtidigt frågan om sjukdomssignaturerna "morfar" eller ändrar skepnad från år till år. För årgång 1971 finns kanske vissa tecken att vara vaksam på, men 9 år tidigare, då Sheryl Crow föddes till den remarkabla årgång av Stenbockar med 6 av de 9 planeterna (inkl. noderna) inklämda i samma tecken, då måste rimligen andra faktorer dominera. Eller?


Jag noterar nu hennes märkliga konjunktion av båda illgörarna Mars och Saturnus i opposition mot fjärde brösthuset till exempel? Och även om Vädursascendenten har Mars på sin sida är dess konjunktion med den naturligt onda och även verksamt onda Saturnus skadlig! 

Och detta redan innan man konstaterar att månnoderna är inblandade och att Sheryl Crow har bröstens Måne i första huset i Väduren och därför dras in i Saturnus onda angrepp från mäktigt 10e-husläge mot ascendenthärskaren (som i sin tur är värd för hennes förstahusplacerade tuttar). 

När man börjar syna den här komplexa himmelen inser man också att hjärntumören också står som en möjlig cancerform. Vädursascendenten representerar ju skalle och hjärna.

Vad man kan säga är att ämnet som jag råkade öppna här, är stort och svårt! Jag kan tänka mig att medicinsk astrologi måste vara det svåraste av alla astrologins deldiscipliner och jag har ingen önskan att framstå som den charlatan Karolinska Institutet anställde och som visade sig vara rena dödskirurgen i sin illa underbyggda praktik!

 

Inga kommentarer: