Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 2 februari 2016

Seriös skolpolitiker och amerikansk trailer trash




Socialdemokratiska skolpolitikern Aida Hadziliac ser Moderaterna närma sig svensk fascism genom ouvertyrerna från Sverigedemokraterna (AB), men trots ämnets allvar blir det här till del istället ett dubbelgångar-inlägg. 

Jag hade aldrig hört talats om Hadziliac förrän nu och fastän Bosnien ligger några mil från Grekland var porträttlikheten mellan henne och Demi Moore (Demetria Gene Guynes) ovedersäglig. Jag plockade fyra foton på måfå på nätet och gallrade inte alls bort dussintals för att framtvinga ett forcerat "look-alike"-par. Så vad är det då (om något) som harmonierar mellan de båda kvinnornas födelsehimlar?

För att krångla till det lite extra färgar jag den minst sagt problemfyllda Demi Moores horoskop utifrån den övervikt på Rajas guna, passionens kvalitet, och "missfärgar" dessutom tre av tecknen som påminnelse om att de ligger i den indiska astrologins onda (dussthana) hus. Hadziliac, utan födelsetid, får istället en månascendent och de fyra elementen förtydligade:


Demi Moore
Aida Hadziliac

För andra gången på kort tid ett dubbelgångar-fall där det verkar som om Jupiters tolvårscykel svagt kan skönjas. Precis som vid förra paret har här Jupiter gått ett fullt varv från Demi Moores födelse tills dess att politikern ser dagens ljus. Demi Moore har den Stora Välgöraren i sitt första ascendenthus och har förutsägbart blivit en attraktiv kvinna och det är möjligt att också serbiskan föddes med sin Vattuman-Jupiter i första eller något av de övriga tre hörnhusen. Men även femte huset påverkar utseendet.

Ett är säkert, Hadziliacs Jungfruascendent (månascendent) kan inte jämföras med Fredrik Reinfeldts genuina sådana. I båda fallen ger den självtjänande Jungfrun folkkollektivets Vattuman som sin fiende och en källa till olyckor - Jungfrun är känd för att iaktta en misstänksam distans till grupper, ibland t.o.m. sina egna bandmedlemmar (se bara nyligen avlidna sångerskan Signe Anderson). Men där jag såg Reinfeldts Stora Illgöraren i Vattumannen i fiendehuset som förklaringen till hans hat mot välfärdsstaten (allmänt beundrad i övriga världen men inte i huvudet på en självisk liten materialist), där har Hadzliliac istället den Stora Välgöraren i detta hus. 

Och då kanske man bör vrida perspektiven lite och se Månen-i-Jungfrun som den lilla människan, trälen och arbetstagaren, och sjätte huset som de olyckor den lilla människan möter. Lyckans Jupiter stängs här inne i ett av de dåliga husen men Hadziliac visar att hon tillhör en god sorts människa som valde att engagera sig för den sociala demokratin (hur urvattnad och infiltrerad av högern den än blivit på senare år).

Ska sanningen fram räcker inte ett månhoroskop hela vägen, och bloggen har nu så många kartor att det inte längre är möjligt att lägga in brasklappar och reservationer. Här och var finns säkerligen en självisk moderat med en karta liknande den s-märkta skolpolitikern!  Vad man kan säga här är bara att Stenbocken är ett mycket samhällstillvänt, principfast och på många sätt bra zodiaktecken och när dess härskare Saturnus står i Skorpionen, är det visserligen en iskall placering och en där Saturnus aspekterar sitt eget tecken och introducerar något hämmat och legalistiskt i naturen, men det är alltjämt en god kombination om man bara talar om de som händer nere i gyttjan - i den lägre verklighetens Vatten och Jord-mix. Här är allt praktiskt och realistiskt och det är fördelning och resurser som är livets mening. 

Den enda planet som kan andas sann intellektualitet är faktiskt Jupiter i Lufttecknet Vattumannen så det vore turligt om den här planeten nu har ett bra hörnhus. Det skulle förklara varför hon valde en god politisk vision (vad lite som högersosseriet har kvar av den varan) och inte den moderata livslögnen.

Utöver Jupiter-i-Vattumannen ser jag bara en enda mer komplex faktor som skulle kunna tjäna som astrologisk look-alike-faktor: båda kvinnorna har Mars i det sensitiva Vatten-elementet och dessutom är båda född ett år då Mars blåses upp av "zoom-faktorn" Rahu (Drakhuvudet). Samtidigt är också detta en faktor som ligger kvar på himmelen lika länge som Mars behöver att passera genom tecknet, så det kommer att ha fötts mängder med människor under den tiden i alla färger och former. Så frågan är då, om både Demi Moore och Aida Hadziliac har Mars/Rahu placerade på ett sätt som framhävder det krigiska draget. 

Att Demi Moore har det är bara allt för uppenbart. Hon har ett sätt att låsa käkarna och bita ihop munnen.... Med indiska 210-gradersaspekten är hennes Mars faktiskt en av planeterna som aspekterar ascendenten och ger därför ett bidrag till utseendet. Politikerns månascendent är absolut ingenting att diskutera dubbelgångar-fenomenet utifrån, men det kan naturligtvis inte skada att också hon har den förstärkta krigaren Mars och i opposition till sitt psyke. Eftersom Månen också står för barndomshemmet och formativa (emotionella) upplevelser, förvånar det inte att läsa att familjen flydde inbördeskriget i forna Jugoslavien 1992, när hon var fem år gammal. 

I termer av mognad har Månen redan spelat ut sin roll och intellektets Merkurius tar över från femårsåldern men ska man vara lika intolerant som dessa trakter i Europa och applicera den petighet man ser i horoskopet så är faktiskt Merkurius påverkad av Saturnus aspekt för terrortecknet Skorpionen och gränsdragaren och rasisten Stenbocken. De kalla elementen Vatten och Jord är de mest destruktiva och det är också därför de verkar dominera näringslivet och högerfolk. 

Tillägg. Just efter att jag publicerat detta läser jag följande häpnadsväckande bekräftelse på föregående styckes beslöjade ord: "lika intolerande som dessa trakter": "Nästan 80 procent av invånarna i Sverige och Danmark anser att man i allmänhet kan lita på andra människor. I länder som Frankrike och Ungern anser bara 20 procent det. I Serbien är det bara 8 procent." (AB)

Att den här kvinnan funnit sin plats bland socialdemokraterna kan antingen bero på att hon är en sjujädrans karriärist (Rahu med Mars tyder på det) och fann socialdemokratin det lättaste stället som en absolut nykomling till Sverige att klättra inom. Stenbocken älskar organisation och att klättra i densamma och stiga i graderna, och då Saturnus är underklassens planet och en invandrare definitivt inte är nånting i den fördomsfulla svenskens ögon, måste (s) ha fallit sig mer naturligt än (m). 

Men det troligare argumentet har redan nämnts och det är att Jupiter-i-Vattumannen står så väl till på himlen att den humanistiska Vattumannen dominerar hennes öde på något sätt. Vattumannen behärskar både individualitet och förmågan till kollektivitet och är alltså en mycket större varelse än en självisk och individualistisk högerborgare någonsin kan bli. Alla är inte födda jämlika till denna jord, en del - fastan utsidan ser fullt mänsklig ut - verkar mer tillhöra någon efterbliven art som på nåder tillåts återfödas till jorden (än så länge!) för att lära sig det som den verkliga mänskligheten tränar sig i.

*****

Apropå första generationens kvinnliga invandrare kan man jämföra den sannolikt eminent rättrådiga serbiskan med uppkastningen Alice Teodorescu från Rumänien som snabbt etablerat sig som en fursteslickare och som försöker hålla sig väl med överheten som bara ser individen som något att utnyttja och vinstmaximera och därför inte kan gå med på att landet lider svårt av en strukturell rasism. En hårdnackad materialism även där, men annars en betydligt större grad av de supralunära Eld- och Luft-elementen vilket ger den där typiska bristen på empati, en "ta dig i kragen"-mentalitet som ser möjligheter där realistiska Jord/Vatten-typer vet att hindren är närmast överstigliga. 

Eld/Luft utmärker "go-getters" och "overachievers" - här saknas bra svenska ord för viktiga karaktärsbrister som Kapitalismen försöker lura i folk att det skulle vara dygder. Jag kommer bara på "streber" i svenskan, som väl är tyskans streben, att sträva envetet. Men denna egenskap hör inte till Eld/Luft utan är i allra högsta grad en envishet hos den fallna själen där den vadar genom den trögflytande leran besluten att ta sig upp på Stenbockens klippa - en parnass och en plats där bergsklättraren kan inspektera sin lyckade karriärklättring. 

Eld/Luft har så pass mycket talang med sig in i livet att man ofta hittar dem hos de som trixar och fifflar sig förbi den tröga Stenbockens (statens) regleringar. Till den fifflartypen hör definitivt Alice Teodorescu. Se även moderaternas Ulf Kristersson, en ren mytoman. Idealet är vanligt ett horoskop som fungerar bra både i den supra- och den sublunära sfären. För en bättre moral än den genomsnittliga borgaren krävs en stark Merkurius och ett fungerande nionde hus för samvete. 

Med tanke på att nian också står för religion och filosofi och dessa är ämnen Sverige verkligen söker lägga i bann, förvånar det inte att det bara är skit med det här folket numera. Om ett land är så samvetslöst som detta dubbelmoralens tillhåll, då ser en uppmärksam människa detta på många sätt. T.ex. genom att notera Sveriges storskaliga export av krigs- och mördarmaterial samtidigt som landets feta Kapitalister uppdrar Aftonblödet att exponera terrorbenägna svenskar (i avskräckande syfte). Ja mörda och döda är helt okej i det här landet, men det måste göras på den rike mannens uppdrag, annars kallas det terrorism...



2 kommentarer:

Susanne sa...

"Saknas bra svenska motsvarigheter": Vad är det för fel på gåpåare el handlingsmänniska. Och så finns det förstås adjektiv som framfusig och framåt. Over achiever: överambitiös, överpresterande. (intressant nog har inte ambitiös riktigt samma betydelse på svenska som på engelska - här innebär det snarare att man är duktig och flitig än äregirig, som på engelska.)

Ursäkta utvikningen, men jag kan inte låta bli att anta en sådan här språklig utmaning :-)

Seaward sa...

Utmaningen var explicit adresserad till dig för att ge dig något att göra här i kommentarhörnet - diskutera sköna damers astrologiska företräden skulle du väl aldrig sänka dig till, och look-alike frågans tekniska dimension ser mer och mer ut som ett ogripbart mysterium. :-)

"Framfusig" var bra, "framåt" saknar den negativa konnotationen hos "overachiever" och är är i vissa hurtbullekretsar t.o.m. något positivt.