Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 januari 2016

Svenskans falskhet mitt i sosseskandalen




Det är tragiskt att se de intelligenta ändå hamna på den mörka sidan. Som  ledarkrönikören i SvD, Tove Lifvendahl, ett asiatiskt adoptivbarn vars födelsedatum med all säkerhet fabricerades vid importen så att inget horoskop kan ställas. 

Senaste krönikan är ytterst välskriven och börjar hedersamt med att påpeka att politiska genomklappningar skapas av medierna själva som "partioberoende skandaliseringar" (det vi inte vet, det lider vi inte av). Men snart övergår hon i smutsigt politiserande och kampanjar för en oreglerad och hänsynslös bostadsmarknad helt inrättad för de rikt bemedlade äcklens behov - exakt samma missförhållande hon VERKADE argumentera mot när det gällde Kommunal och Wallströms hyrestrixande!

Och nog är det ett tecken på att Lifvendahl själv tillhör de ondaste bland de onda som efter att medgivit att skandaler inträffar över hela den politiska skalan avslutar med en lång "problemlista" som enbart räknar upp exempel från mitten/mild vänster! 

Sensmoral? Så här går det när man importerar barn från Asien? I vårt fördömande svenska samhälle far de så illa och kommer att lida så svårt av mindervärdeskomplex att de osvikligt dras mot ovärdiga, elitistiska och nedlåtande maktstrukturer - vilket är exakt vad högern representerar. Som den asiatiske tänkaren Konfucius sade: "Alla människor föds snarlika. Det är (med tidens gång och) de vanor de skaffar sig som de kommer att skilja sig åt."

Nyckelord här är jên - "människa", "mänsklighet" och även "godhet", och Konfucius säger i princip inte mer än att alla som tillhör homo sapiens är av samma sort. Vishetsordet kan synas aningen trivialt om man missar den positiva evalueringen av vad det innebär att födas som människa istället för t.ex. en tiger eller en orangutang. 

Det är också ett tidigt citat som visar medvetenhet om "samhällsklassernas" ibland skadliga inverkan på individens karaktär. Lifvendahl är ett levande exempel på hur privilegier tenderar att skada karaktären så att de rika i själva verket blir hsien jên, ringa människor. Det är denna kategori som nämns i det kinesiska citat som prytt den här bloggens överkant från nästan första dag:

"Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om egen vinning."

Här vill det synas som att Lifvendal och Wallström inte är så olika ändå.

Inga kommentarer: