Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 januari 2016

Skyskrapan brinner. Världsbrand i Mellanöstern 2016?



Om nyårshoroskopet för EU-området såg dystert ut, kan man fråga sig vad den explosiva branden i Förenade Arabemiratet förebådar för Mellanöstern under det kommande året. Ett helt oljeborrtorn inne i Dubai övertändes på tio minuter.



När inlägget om EU-horoskopet sade att festivitetens Jupiter i Lejonet med liten marginal missade huvudrollen och den knegande och vinstlystna Jungfrun istället tog ascendentrollen, var det en sanning med modifikationer. Den stora illgöraren Saturnus hade genom sin 270-gradersaspekt ändå inte låtit den ständigt celebrerande Jupiter få verka fritt. Terrordåd i Europa tycks ha undanröjts, bland annat ett i München. Dubaibrandens horoskop visa hur det annars kunde ha sett ut även i Europa.

Hur ska man förstå den kungliga planeten Regulus som stiger nästan gradexakt i Dubai då branden dyker upp? Som en patetisk men stormrik oljeemir som nu får Rättskiparen Saturnus på sig? Räkenskaps tid har kommit och Döden är redo att kräva in det som är hans.

Som kuriositet kan nämnas att den västerländske astrologen Charles Carter studerade det morbida ämnet astrologi och olyckor och kom fram till att Saturnus var involverad i kroppsliga brännskador, vilket man lugnt kan säga passar in även på detta horoskop, trots paradoxen att Saturnus står i Vatten och söker släcka ut oljeemiren eller den rika arabiska pampen Regulus som stiger i öster.

Inte alla hinduiska astrologer ser tecknen/husen som hermetiskt tillslutna, det finn också de som menar att planeter i gränslandet mellan två tecken påverkar nästa tecken, särskilt om följande tecken har en planet tidigt placerad, precis som i brandhoroskopet där Månen och gigantiska Jupiter i Eld-Lejonets sista grad olyckligt knyter an till överdriftens Rahu i början av andra resurshuset. Givet Saturnus attack mot hela Lejonet - skulle man kunna föreställa sig "ödeläggelse via Eld av egendomar och resurser" i det här komplext. Men det är alltid enkelt att vara efterklok.... 

Jämförelser med horoskopet för de amerikanska skyskraporna som raserades den 11 september 2011 (ett flertal inlägg) ger inga paralleller, men det är inte så konstigt: det är "luftens hämndänglar" som är det tydliga budskapet där och att ens diskutera ödeläggelse av egendom är att grovt ha missuppfattat den historiska signifikansen av attentatet, i bibliskt språk "Babylons stundande fall". Men till det onda Babylon räknas förstås de kapitalistiska oljeländerna - låt ingen låta sig luras av lite arabiska klädesplagg - dessa är männen som valde Mörkret i lika hög grad som västerlandets ledare.

Som ett omen kan man därför se den brinnande skyskrapan/oljeborrtornet som ett förebud på den stundande Världsbranden. 
Ekpyrosis is a Stoic belief in the periodic destruction of the cosmos by a great conflagration every Great Year. The cosmos is then recreated only to be destroyed again at the end of the new cycle. /Wikipedia

En större skogsbrand då och då gör bara naturen gott. Kanske även mänskligheten. Frågan är om det bara är Mellanöstern som tecknas av detta omen om det hybrisartade Babels torn som brinner för full låga?


Inga kommentarer: