Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 januari 2016

Saturnus, prövosam läromästare

Jag tror jag hållit mig borta från Barbara Pijans ofattbart innehållsrika "klipp-och-klistra"-sajt i tibetansk (=hinduisk) astrologi därför att den är så rörig. 

Men en genomgång av det kompendium av citat och klokheter hon samlat på en lång sida om Saturnus (Shani, Den Långsamme) visar vilket djup den österländska astrologin har. 
Shani handlar helt och hållet om negativa förväntningar (inklusive fruktan). Individen bär dessa som förutfattade meningar från parallella [tidigare] liv, vilka åter aktiveras under barndomen [en koncentrerad sammanfattning av medhavd karma]. Man förväntar sig dåliga resultat inom de hus/frågor vilka Shani kastar sina aspekter mot. Det tredje intellekts- och kommunikationshuset producerar den mest negativa förväntan av dem alla. Om du inte förstår något annat av ditt födelsehoroskop, så var åtminstone uppmärksam på professor Shanis position och aspekter.

I den långa och kompendiösa texten har jag hittat både ganska specifika omständigheter (t.ex. Saturnus i aspekt till både Måne och ascendent) som INTE har stämt in på enskilda fall, men desto fler allmänna observationer som stämmer förbluffande väl. Detta påminner om min undersökning där jag inte fick någon respons från det indiska aspektsystemet förrän jag tittade på kriminella där hela tre onda planeter aspekterade Månen (psyket). En enda eller två aspekter är som den enstaka flugan, den gör ingen sommar. Man måste hålla alla bollar i luftten - eller så många man klarar av - medan man funderar vad helhetsbudskapet är.

Här ett annat citat i översättning som påminner om att flera perspektiv samtidigt ryms i ett horoskop:
Fråga 40: Bhavartha Ratnakara säger att om en illgörare befinner sig i ett hörnhus, blir resultaten goda. Tamilska författare säger istället att Saturnus i ascendenthuset är dåligt. Hur förklarar du dessa motsägelsefulla påståenden?

Svar: Det är sant att illgörare i kendra-hus är goda och det är lika sant att illgörare i kendra-hus är dåliga.

De naturliga illgörarna är dåliga för huset men bra för sig själva enbart!

Saturnus kommer att kunna göra gott för allt som tillhör Saturnus som en hussignifikator (bhava karaka) eller som en tillfällig husägare eller som planet (med dess associationer).

Detta kommer tydligt att märkas i planetens Dashas och Bhuktis (antardashas) - planetära livscykler - som att huset Saturnus befolkar skadas, och allt som anknyter till detta hus blir ogynnsamt.

Står Saturnus i 1a huset kommer personens hälsa att vara svag, hinder på vägen mot framgång etc, och dessa effekter av husplaceringen kommer att upplevas genom hela livet.

B.V. Raman , A Catechism of Astrology, p. 33


http://www.barbarapijan.com/bpa/Graha/Shani/1Shani_main_page.htm

Inga kommentarer: