Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 5 januari 2016

Mer om astrologin och självmord

Med anledning av ateisten Björn Ulvaeus uttalande i engelsk press (se detta inlägg), att han drabbats av panikångest vid insikten om att människan inte har kontroll över sin egen tid att dö och fasar inför ett borttynande i smärta - klassiska symptom vid den ateistiska villfarelsen - kom jag på tanken att prova en egenhet i den kände musikantens horoskop mot de 137 fall av självmord som jag sållat fram ur en samling med nästan 9000 födelsedatum.

Textförfattaren Ulvaeus har samma egenhet som John F. Kennedys talskrivare Ted Sorensen, han som satte ihop de bevingade orden, "fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land" (se horoskop här). 

Om Sorensens horoskop skrev jag, att det "påminner om hur lite som kan behövas för att "stämma om" en symbol, t.ex. Väduren, man tror man vet hur den ska bete sig. Faktum är att Mars förfogar över båda Solen, Venus och Jupiter och öppnar upp dem till Fiskarnas universalistiska utblick!"

Vad som händer här är alltså att Vädurens egocentriska fixering slappnade av hos talskrivaren och den självuppoffrande och egobefriade Fiskarna introduceras som en underton som skapar en ovanlig typ av Vädur. Men där upphör likheterna med Ulvaeus eftersom den penningkåte svensken har Månen i Jungfrun, ett negativt tecken som drar tillgångar till sig själv.

Sorensen hade sin psykindikator i Skytten som tvärtom expanderar bort från egopunkten (extra tydligt eftersom Skyttens härskare Jupiter befann sig i Väduren). Sorensens bevingade ord förklaras perfekt utifrån den normalt så egohävdande Vädurs-Solens självuppoffring (via Mars i offrets Fiskarna) och välviljans Jupiter som på denna bas själv ger grunden till hans utåtriktade och universalistiska sinnelag i Skytten.

Istället för denna perfekta självförglömmelse för en stor och god sak, hittar vi hos Ulveaus en småaktig och självcentrerad Måne i Jungfrun redo att kasta in handsken så fort livet inte känns LÖNSAMT längre! (Minns att Jungfrun inte odlar sin åkermark för sitt höga nöjes skull utan ständigt kalkylerande över skörden/vinsten.)

Eftersom bloggarens horoskopsamling är för liten för att ge den kvantitativa typen av svar om sökkriterierna blir komplexa, testar jag här två variabler, två planeter i tecknen. Med bara 137 horoskop är fynden ytterst preliminära men ändå intressanta. För resultatet plockar faktiskt upp Ulvaeus som potentiellt självmordsfall (även om vi här inte kontrollerar sinnelaget eller bevekelsegrunden för självmordet).

De två variablerna är våldets Mars och handlingens planet Solen. Mars är förstås också en handlingsorienterad planet men specifikt ond i sina effekter, Solen betecknar mer neutralt handlingsdelen av människan, hennes vilja och i många horoskop också den allmänna intelligensen eller kognitiva förmågan - jag förstår inte varför vetenskapen hela tiden byter ut termerna som om något i grund och botten egentligen har förändrats.

I det första av två minitest prövar jag på känd hinduiskt sätt att granska handlingens Sol när dess viktiga disponent befinner sig i ett "offerläge" i förhållande till Solen, dvs. i tolfte tecknet räknat från Solen, just som vi i Ulvaeus horoskop ser Mars i martyrtecknet Fiskarna, tolfte tecknet räknat från hans Sol i uppstudsiga och linslusiga Väduren. 

(Redan här ser vi hans mission efter popkarriären: att linslusa men nu med fokus på "martyrskap" - hans "väckarklocka" till medvetenheten var som för så många andra 11 september-dramat och som alla som inget förstod om världen förrän denna dag, är hans omvärldsförståelse helt sjuk och vanställd eftersom det leder till groteska slutsatser att ta sin avstampspunkt i en enstaka terrorhandling. Humanisterna i Sverige har därför urartat fullständigt i sin senaste förtäckt islamofobiska inkarnation.)

Jag upprepar samma sökning med vart soltecken och dess underliggande disponent, och snittet är som följer: 1/12 x 1/12 x 137 = 1 självmord i vart tecken.

137 självmord med soldisponenten i 12e relativt soltecknet
ARI (Ma) 3
TAU (Ve) 1
GEM (Me) 0
CAN (Mo) 0
LEO (Su) n/a
VIR (Me) 0
LIB (Ve) 2
SCO (Ma) 1
SAG (Ju) 3
CAP (Sa) 1
AQU (Sa) 0
PIS (Ju) 0



Solen i Lejonet är herre i sitt eget hus så den uppgiften är "n/a" (inte tillgänglig).

Två placeringar visar tre gånger så högt värde som förväntat snitt men eftersom underlaget är så litet kan det här vara en naturlig slumpvariation. Men givet min inledande presentation av Sorensens karta är det ändå intressant att hans och Ulvaeus Sol-Mars med disponenten i offrets Fiskarna är en tänkbar profil för självmord! Den andra toppen ligger i "gränslösa" och expansiva Skytten, och det är sannerligen intressant att dess härskare Jupiter här saggar efter och ligger kvar i just dödens tema, Skorpionen! 

Testet verkligen ber om att utvidgas till flera tusen fall av självmord för en ev. validering av dessa båda fall där ELD kollapsar pga VATTNETs tendens till sorg och upplösning. Men jag har ingen tillgång till sådan data och kommer inte att söka upp den heller... Ta detta kuriösa fynd för vad det är: i sin anspråkslöshet bekräftar det klassiska astrologiska postulat, särskilt det om Eld som glädjens element och Vatten som sorgens. 

Att det tredje ELD-tecknet saknas berodde som sagt på att, som Platon förklarat för ett alltmer ohörsamt västerland, att enbart SJÄLEN ÄR EN SJÄLVMOTIVERAD KRAFT. Bara Solen i härskarläge i Lejonet kan därför beteckna den alltigenom glädjerika och levande (och odödliga) själen. Astrologin är verkligen nödtorftigt förklädd vishet/filosofi, men den här bloggaren slösade bort ett kvarts århundrade på den västerländska zodiaken innan andevärlden sträckte sig ner och bjöd in honom att studera de verkliga principerna.

I en ren ingivelse ville jag också prova en annan extrem indikation som borde skydda från tendenser självmord: Solen i samma tecken som skadegöraren Mars. Den här kombinationen övergår i en konjunktion när Mars kommer så nära Solen att dess sken så att säga överskuggas av livsglädjens (själens) planet. Detta kallas bakvänt och destruktivt för att Solen "bränner" den andra planeten så att den tappar i världslig effektivitet. Bloggaren har en bränd Mars i Vågen och har mycket riktigt suttit av ett fängelsestraff för vapenvägran. Detta var således bloggarens inre själ som utövade kontroll över Mars - och vägrade "ställa sig i ledet" för en militär sak han inte ansåg legitim. I den här sökningen av kombinationer mellan Mars och Solen visste jag inte vad som skulle visa sig men resultatet är faktiskt meningsfullt om man sneglar tillbaka mot det första testet!

137 självmord med Solen i kombination med Mars
ARI 1
TAU 1
GEM 2
CAN 0
LEO 4
VIR 0
LIB 2
SCO 0
SAG 1
CAP 3
AQU 2
PIS 4


Nu stiger plötsligt "självhärskaren" Solen-i-Lejonet fram, som för att berätta att detta verkligen är en själ som själv bestämmer om den vill leva eller dö! De här träffarna finner jag intressanta att notera vilka de är. Är det ett hybrisdrabbat och megalomaniskt Lejon av sämsta sort vi ser här, eller något slags resignerat självmord? Båda typerna är representerade!
  • Cesare Pavese;9.9.1908;12:00 (Vattuman-Måne, dvs en fullmåne som involverar Mars) - ateistisk poet som (förgäves) sökte Gud. Detta ser ut som ett hybrislejon. Du muckar inte med Gud eller utmanar med billig utpressning ("visa dig eller jag tar livet av mig")
  • David Koresh;17.8.1959; 8:49 (Stenbocks-Måne, och giriga Rahu på självtjänandets Jungfruascendent) - den tokige sektledaren i Waco (polygamist, notera Jungfrun som "jungfrur"!). Begick självmord då FBI klumpigt stormade sektens farm. Ytterligare ett fall av tokgalen lejonhybris, en sektledare som lekte kung och höll sig med ett hov av ledarens högra hand - jungfrur.
  • Nicola Ann Raphael;10.9.1985;12:00 (Månen i Tvillingarna, men troligare i Kräftan, rita upp en månkarta och se själv "depressiva" Saturnus tynga ned Månen via 270°) - ung tjej som klädde sig negativt och livstrött i goth-utstyrsel och mobbades till självmord. "Kollapstypen" av Lejonet, men inte utan att ha signalerat "goth" för att få draghjälp i den negativa spiralen.
  • Marcus Jannes;22.8.1989;12:00 (Månen i Väduren så att Mars "äger" psyket) - hånades på Flashback att göra slag i saken och begå självmord. Också detta en tydlig kollaps och återigen med tydligt narcissistiska drag, via "se mig"-Månen i egotecknet Väduren.
Bara den ateistiska poeten har tekniskt sett en rejält "bränd" Mars, men jag tror man kan dumpa den lärosatsen. Solen har alltjämt kontakt med "Olyckan" och det är upp till kartans allmänna balans om individen blir en äventyrare, krigare eller "militant i sin pacifism" (bloggarens aktivism i relation till den vid tiden obligatoriska militärtjänsten).

Den andra placeringen med hela 4 självmord, Fiskarna, är lika intressant den, i skenet av allt vi just sagt om Fiskarnas som det tecken där man är redo/tvingad att offra allt i denna världen.

Fynden är så tunga i sina existentiella och filosofiska implikationer att jag inte tänker prata bort himmelens egna signaler ytterligare.

*****

För relationen Väduren/Fiskarna se också föregående inlägg, Ansikte från det unga och onda Amerika.

Ett äldre inlägg som också använde den indiska metoden att räkna 12 tecken framåt för att se "förlust" i förhållande till faktorn under granskning, se minitestet på folk i porrbranschen: Horbocken ut, libido in (2010)

Inga kommentarer: