Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 januari 2016

Kom låt oss bygga dödens skepp





Den vite mannens pseudoliv påminner mig om en dikt av D.H. Lawrence (en av de få jag läst). 

Här är de sista raderna:
Oh build your ship of death, oh build it!
for you will need it.
For the voyage of oblivion awaits you.

(hela dikten här)

D.H. Lawrence tappade tålamodet med sin brittiska kultur och var en rastlös sökare i sitt liv. Det sägs att han hade ett starkt moderskomplex och den kända Vågascendenten placerar sannerligen Månen och Venus i en komplicerad konjunktion som binder ihop "mina inre demoners" 12e hus och det första utagerande huset. Även en fallen Mars i Kräftan i mycket tydlig 10e-husplacering. 

I ett gammalt inlägg i annat ämne skrev jag detta: "Författaren D.H. Lawrence protesterade energiskt i två essäer mot Freuds nya modell och ville inte alls se någon gränslinje mot det omedvetna. Vi talar om livet här, var hans åsikt. Men skiljelinjen är ett faktum! Alla minns inte allt, särskilt inte sina tidigare liv!"

Det passar utmärkt in på Månen/Venus som binder ihop det omedvetna tolfte med det självmedvetna första. (Jag blir mer och mer skeptisk till den hinduiska tradition som betraktar en planet som helt isolerad i sitt tecken/hus, t.o.m. när det finns en ytterligt stark konjunktion som den här.)

Lawrence ansågs en skandal i England för explicita romaner som "Women in Love" och Lady Chatterleys älskare, och nämnda horoskopdetaljer rimmar väl med fakta. Inte minst om man ser Jungfrun i tolfte som den antisociala och självtjänande småborgerliga attityd som måste försakas för att hitta Vågens större (andliga) gemenskap med andra. Englands horoskop, ställt för midnatt, har just denna Jungfru som ascendenttecken, vilket väl förklarar Lawrence oförmåga att låta hemlandets värderingar trollbinda honom.

Lawrence:
Storbritannien:

En glödande idealism ses i författarens 11e hus och en fenomenalt välplacerad författar-Merkurius som dessutom äger det nionde huset för människans högsta strävanden (9e huset för utforskning, samvete, religion och filosofi). 

Men på samma sätt som hos kompositören Franz Schubert (föregående inlägg) ser man här en livsväg som naggas av en verksamt ond Jupiter. D.H. Lawrence dog inte lika ung som Schubert (31) men hans lungsjukdom (TBC) hann ikapp honom vid 45. Möjligen kan 6e ohälsohusets ägare Jupiter och 12e huset för sanatorier (och andra permanenta "avstjälpningsplatser") antyda lungsjukdomen. Här är jag brydd eftersom Vågascendenten gör Merkurius (lungor) till en av de goda och Solen i starkt härskarläge i Lejonet borde ju "bränna" eller rendera Jupiter ineffektiv. Uppenbarligen ska man fokusera sjätte och tolfte om det är hälsa man är intresserad av. 

Lejonet/Merkurius i 11e ger en fenomenalt klarseende och andlig tänkare (återigen: kopplingen till horoskopets noblaste hus för samvete och religion). Lawrence, en Italien-vän, föraktade djupt Benito Mussolinis fascistfasoner, och vid en jämförelse av kartorna ser man tydligt hur brittens Mars i Kräftan i makthuset triggas av Mussolinis Kräftdominerade karta. Mars i Kräftan en ganska så lättirriterad position och det behövs inte mycket får att få en tiondehus-Kräfta att bli putt!


Eftersom båda männen har Vågascendent är det tacksamt att se hur tydligt och negativt den supralunära Lawrence reagerar på styrkedravlet från den sublunära och kroppsfixerade Mussolini. Här går då astrologins egen "rasism" i dagen, Lawrence har helt enkelt ett horoskop som ser och förstår oändligt mycket än den struntviktiga härskarpampen Mussolini. 

Trösten för "sublunära" människor är att de kan vakna under livets gång och få distans till sin materialistiska böjelse. Födelsehoroskopet är bara "ingångsvärdena", den karma (förflutna handlingar och tankar) som har byggt den här kroppen och det här jordelivet. På samma sätt kan en privilegierad supralunär födelse slarvas bort - och det är rätt vanligt att Eld/Luft-dominerade individer tenderar mot yvighet och brist på skärpa och "inomvärldslig" realism. En stark Saturnus behövs för att förankra himmelriket på jorden.

Eftersom Wikipedia missade TBC som jag tyckte mig minnas som författarens baneman, sökte jag på nätet och hittar en alternativ biografi hos Nottinghams universitet.

Inga kommentarer: