Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 31 januari 2016

Hur komplex är dubbelgångarfenomenets geometri?

Det här utkastet lades nyligen åt sidan utan att bloggaren kommit till beslut om det var rätt att involvera sin syster på foto utan medgivande. Så gick några dagar och DN uppmärksammar den höga intelligens som de gamla astrologerna i Babylon uppvisade med en abstrakt modell (Luft-elementet) för att fånga in planeten Jupiters ömsom accelererande och ömsom decelerande rörelse.  Tänk att västerlänningarna aldrig slutar förvånas över att de inte är smartare än äldre kulturfolk! Det enda de verkar ha är en omotiverad hybris, en säker orsak till civilisationers undergång...

De antika vetenskapsmännen, berättar DN-artikeln, arbetade med geometri, precis som de grekiska tänkarna vid samma tid, och Karin Bojs kan inte annat än beklaga att det var astrologer - vilka hon inte ger mycket för :-) - som här visar att gammal är äldst. 


I detta läge vill jag ändå publicera inlägget eftersom det förekom DN med tre dygn och ur annat perspektiv tar upp just frågan om förmågan att skapa abstrakta geometriska representationer. Med sådana kan "dubbelgångarfenomenet" åtminstone ibland få en astrologisk förklaring.

Att vara före sin tid, allt från några timmar till ett par dagar eller många år, är ett fenomen som följt den här bloggaren under hela hans liv. Astro-tekniskt kunde detta förklaras av en födelse under Månen och Saturnus (Världssjälens form) i exakt opposition och dessutom i exakta hörnlägen på himlen och där det ena är den personliga ascendentpunkten. Man tycks ha en känsla för vad som ligger i tiden....

Den kanske värsta koincidensen var på 1980-talet då jag på arbetsplatsen började ondgöra mig över den dåliga servicen på mitt lokala postkontor. I bakgrunden stod radion inställd på lokala stationen och innan jag hunnit till punkt började ett radioinslag prata om den dåliga servicen på exakt samma postkontor! Dagen efter (eller om det var dagen innan) hände samma sak i samma personalrum. Jag tog upp ämnet rödvin och strax började ett inslag om rödvin på radion! Det här händer så ofta att jag inte längre fäster mig vid det.

Men detta med att vara direkt inkopplad i Världssjälen är en nivå av forntida mysterier som Karin Bojs knappast lär vara intresserad av att sätta sig in i. Slutsatsen skulle kunna blir att hon upptäcker att det moderna samhällets materialism är en lögn och att "sagorna" om gudarna faktiskt bär på sanning!
Inlägget som färdigt utkast i Blogger redan den 28/1

***** ***** *****

Enligt legenden var [Kronos] son till Uranos, vars namn...är väl givet. Ty åsynen av det som är därovan är väl myntat genom namnet ourania ("himmelskt") - horosa ha ano ("att betrakta tingen därovan") - och astronomerna säger ju...att detta resulterar i ett rent intellekt. (Platon - Kratylos, 396b)

Man kan fundera över hur avancerad den astrologi var som Platons akademi ägnade sig åt och som med tiden resulterade i den illustra platonikern Euklides plangeometri. Den här bloggaren hade med sin typiskt svenska matematiska hämning knappast beretts tillträde till Akademien, vars ingång pryddes av en skylt med budskapet: "Låt ingen okunnig om geometri träda in".
 
Dubbelgångarfenomenets "lika som bär" - effekten
av lagar bakom kosmos formativa skepnader?

De två personerna på bilden är vid fototillfällena jämngamla (30 ±2 år) men det skiljer tolv år mellan deras födslar. De skulle kunna ha varit tvillingsystrar men deras enda koppling finns i undertecknads sinne och minne. Den ena är en släkting och den andra en f.d. arbetskollega. Det var lite spöklikt att se kollegan göra entré sin första arbetsdag och värre blev det i umgänget. Inte bara utseendet utan också personligheten var påfallande lik släktingens, möjligen en aning mildare. (Detta kan den sideriska zodiaken tillskriva kollegans väna Vågascendent, släktingens Jungfruascendent var aningen skarpare och mer direkt i kommunikationen.)




Tidigt i bloggens historia redovisades en del mer eller mindre träffsäkra "look-alike"-fall som byggde på uppenbara men mycket enkla korrespondenser mellan horoskopen. I några fall som som helt enkelt var konstruktioner enbart i bloggarens sinne härleddes utseendelikheten till ömsesidiga receptioner mellan planeter MELLAN horoskopen! 

Tar man de här två kvinnornas placering av Solen händer faktiskt något liknande. Kalla gärna Mars en "miniatyr-Sol", en trigger som påminner om den äkta varan, men som i princip bara är tändgnistan som får elden att börja flamma. Den enas Sol-i-Tvillingarna motsvaras av den andras Mars-i-Tvillingarna och å andra sidan en Mars-i-Fiskarna som motsvaras av en Sol-i-Fiskarna.

På en än djupare nivå visar sig sedan båda födda med Jupiter (som på 12 år löpt ett varv genom zodiaken) och denna planet har en subtil nyckelfunktion för båda horoskopen. I det ena fallet ligger Merkurius, härskaren till Jungfruascendenten i Vattumannen och disponerad av en Saturnus i tät konjunktion med Jupiter-i-Stenbocken. I det andra fallet är kvinnan född med Mars i Fiskarna disponerad av Jupiter-i-Stenbocken medan Stenbockens härskare Saturnus kastar en lång aspekt mot Mars-i-Fiskarna.

Båda kvinnorna har alltså djupt liggande kombinationer av de två stora ödespenslarna Saturnus och Jupiter och dessa inverkar på Fiskarna, som jag tror är tecknet som till största delen förklarar deras snarlikhet. Men, som sagt, detta är så komplicerade turer att jag aldrig sett något astrologiskt försök att formalisera dem. Sannolikt har detta aldrig någonsin gjorts utom, möjligen, i Platons Akademi för över 2.000 år sedan. 

Sedan dess blev mänskligheten bara mer och mer blind för de verkliga formativa krafterna. Till sist slog det slint helt och man började nysta i ny ände, och upptäcker nu samma eviga lagar men på en ännu mer komplex omväg: genom DNA. Den förvirrande komplexiteten i denna miniatyrvärld kommer troligen aldrig att redas ut. Mänskligheten kommer att stanna på stadiet av en genmanipulerande dilettant som likt regeringen Reinfeldt fumlade runt och blundade för den egna politikens onda effekter för stora grupper av medborgare och säkerhets skull skrotade kontrollorganen så att det inte i efterhand går att se hur mycket de förstörde av skutan Sverige under sina åtta galna år.

Samma kunskap om vad som gör en människa till det hon är, till kropp och själ står skrivet på himmelen, i de olika geometriska formationer som de astrologiska byggblocken intar till varandra, men mänskligheten äger för närvarande inte en tillräcklig förståelse av vad som på djupet pågår i vårt solsystem, vårt lokala kosmos, vår Världssjäl. Den senare representeras för övrigt av planeten Jupiter medan dess formella aspekt indikeras av Saturnus. Så mycket förstår i vilket fall den här bloggaren, att en ny kunskap om karma eller determinismen måste börja i en förståelse av dessa två grundläggande planeter.

*****

Som bloggens få läsare kunnat notera har Jupiter spelat en viktig roll under några veckor pga. en serie dödsfall inom artistkåren. Och så kommer då denna nyhet om hur babylonierna fick kontroll över Jupiters bana. Någon mer som häri ser den rådande transiten mellan kontrollens och systematikens Saturnus i dess långa hinduiska 270-gradersvinkel till Jupiter?


Tillägg

Apropå artikeln om de gamla babyloniernas sätt att lösa problemet. För femton år sedan när jag avslutade tre korta år inom IT (man kunde få jobb som självlärd på den tiden), tröttnade jag på 15-20 minuters knappande på miniräknaren varje gång ett gammalt kinesiskt horoskop enligt deras sexagenära kalender skulle beräknas. 

Jag översatte på två veckor en sextio sidor lång manual till 3000 korta rader programkod och lyckades få till en väl fungerande horoskopkalkylator, trots att jag lider av diskalkyli och inte minns ett dyft av matematiken från skolåren utöver de fyra räknesätten.  

Men genom att observera som de gamla babylonierna kunde jag snart bilda mig en uppfattning om t.ex. hur skottåret betedde sig och avbilda beteendet i en abstrakt (Luft) formel som precis som babyloniernas Jupiter-modell lever i sin egen luftslottsliknande verklighet MEN GÖR ETT KORREKT JOBB I VÅR VÄRLD

Kan du lista ut syftet med den här enkla funktionen som behöver två inkommande värden från personen som vill beräkna sitt födelseömen, då har du definitivt en gammal babylonisk stjärnforskares anlag (funktionen är naturligtvis bara ett litet "arbetsmoment" som gör sin uppgift inom en större helhet):


Function getWS(inVal,timeZone)

  'first modify inVal (localDate) with timeZone to provide for a local time of WS
  inVal = DateAdd("h",timeZone,inVal)

  Dim BaseDate,NewDate,corrD,corrS,diff

  '(base year chosen is a leap year)
  BaseDate = CDate("1972-12-21 18:13")

  'second, modify basis for WS in accordance with time zone for localDate

  BaseDate = DateAdd("h",timeZone,BaseDate)

  diff = CInt(DatePart("yyyy",inVal))-CInt(DatePart("yyyy",BaseDate))

  If diff < 0 Then
   corrD = 365 * diff
   corrS = 349 * diff
   NewDate = DateAdd("d",corrD,BaseDate)
   NewDate = DateAdd("n",corrS,NewDate)
  Else
   corrD = -365 * diff
   corrS = -350 * diff
   NewDate = DateAdd("d",-corrD,BaseDate)
   NewDate = DateAdd("n",-corrS,NewDate)
  End if

  getWS = NewDate

End Function

Ganska enkelt egentligen, bara vanlig logisk bearbetning av problemet, en "aha"-upplevlese hur lösningen ska se ut och sedan lite aritmetik som beräknar det exakta vintersolståndet med max en kvarts felmarginal (baserat på ett studium av hur NASA angivit detta under en serie av år). 

Bloggaren befinner sig alltså över tvåtusen år efter en modern matematiker på nybörjarnivå men kanske lika långt före dem som aldrig engagerar sig i problemlösning alls.

Inga kommentarer: