Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 13 januari 2016

En myras förstånd

Människans förstånd är utvecklat på det viset att vadhelst ligger bortom dess fattningsförmåga, detta tenderar förståndet att förkasta - istället för att acceptera att det kanske inte är förmöget att se vad det borde kunna se.

Vi bedömer allt på grundval av vår logik men negligerar det faktum att vår logik kan ha en gräns. Med andra ord, vi misslyckas väga in verksamhetsnivån för vår egen logik.

Jyotish eller astrologi, korrekt och djupt uppfattad, kan tillgodose det mänskliga förståndets alla logiska frestelser, och slutligen (efter långa studier) kommer individen till insikt om att hans/hennes logik i själva verket är som en myra inför den eviga sanningen eller Gud själv. Detta, därför att Gud kan trotsa vilken logik som helst i kraft av att vara bortom tidens, rummets och alla upptänkliga dimensioners omfång. Utan början och utan slut.

När slutligen trovisshet ersätter den fejkande mänskliga logiken kommer individen att finna sig själv på nytt i en hav av frid.
http://www.nikhilworld.com/purpose-of-astrology.html

Överallt söker människorna överskrida sin myrliknande omvärldsuppfattning! Buddha var knappast den förste att lära meditation över det egna psykets sätt att strukturera (och ibland våldföra sig på) sinnesdata, i syfte att befria Intelligensen från dess fängelse.


Ett annat stickprov från samma sajt. Astrologen börjar med att koppla Månen och Venus med sekundära angrepp på både till sjukdomen diabetes, och förklarar denna vara karmiskt betingad, ett resultat av sexuella överträdelser i ett tidigare jordeliv.
Låt mig nu klargöra för dig varför den perfekt kontrollerade Naturen inkluderar förbudet [mot illegitim sexualitet] i den programvara som automatiskt driver detta universum.

När du ägnar dig åt illegitima sexuella förbindelser bereder du direkt eller indirekt hela universum sorg. Hur???

Dra dig till minnes hur de personer som ägnar sig åt lösa förbindelser aldrig kan ha ett stabilt och fridfullt äktenskap. Deras partners är inte lojala mot dem eftersom de själva saknar lojalitet och deras lusta kan aldrig tillfredsställas utan de påminner om en berusad eller drogpåverkad människa och beter sig som en narkoman, vilket mörklägger förmågan att skilja mellan rätt och fel.

Dessa personer har börjat bete sig som djur snarare än människor. T.o.m. djur har sex, äter mat, slover och förblir oklädda livet igenom, så vilken är skillnaden mellan djur och den här typen av människa?
http://www.nikhilworld.com/astrology--sins-of-current--past-lives.html
 
Den som provläser den länkade sajten blir kanske besviken. Den "indiska engelskan" är ostrukturerad och jag stramade till den i översättningen. Men det går inte att missa att astrologen är ytterst kunnig i sitt ämne om än väldigt "Guru"-influerad. Men prova några av hans texter! Här ser jag astrologiska teorier som jag aldrig mött tidigare och tycks vara grundade i solid Jyotish. Lite senare i den andra citerade texten ser jag t.ex. exakt samma doktrin som den här bloggen smugglat ut i anslutning till Vatten-elementet som den reproduktiva driftens eller "biologins" eget element: "...your lust will [karmically] get converted into grief. No one can ever escape his dictate". Det var brittiske mästerastrologen Charles Carter som också fuskläste hinduisk astrologi som först uppmärksammade mig på att Eld associeras med glädje och Vatten med sorg (vilket den senare typen distanserar sig från genom att vårda sig om andra och så gottgöra sin dåliga karma).

Inga kommentarer: