Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 januari 2016

En kulturdöing till (Det ligger i luften!)

[Tungt, tekniskt inlägg som alla som behandlar transiters inverkan på födelsehoroskop.]

Så somnade ordekvilibristen Kjell Alinge in samma dygn som trummisen i Mott the Hoople som hade megastatus mindre än tre år (1972-74). Alinge som visserligen ofta pekade ut mer obskyra ting än uppenbar hitmusik producerad av stora Bolaget, men var en märklig blandning av djup och yta.

Eftersom Alinges horoskop kommenterats återstår det bara att granska hans död i relation till födelsen, på samma sätt som med strömhoppet av själar som lämnat jorden nyligen: Lemmy, David Bowie, Alan Rickman, Carina Jaarnek, The Eagles Glenn Frey, och Mott the Hooples Dale Griffin.


Skördemannen Saturnus natalt i merkurisk-kommunicerande Tvillingarna. Visst var han en som gav kommunikationen en (ny) form. Saturnus kastar en kontrollerande 60-vinkel fram mot sin egen härskare, Merkurius, luftvägarnas planet. (Alinge dog oväntat i sömnen, slutade andas så att säga - vi återkommer till begränsaren Saturnus om ett ögonblick.)

Den medfödda begränsningen eller formaliseringen av Merkurius (språk och andhämtning) påverkar också Alinges Venus och den här kombinationen av sammetslen kommunikation vilar förstås hos Lejonets disponent Solen. Solen är sublunär, sjunken ner i det vegetativa träsket för ett liv i passionerad och intensiv kontakt med det sensuella och emotionella och dödliga. 

Det var å andra sidan Alinges psyke, Månen i Luft-Vattumannen på basis av Saturnus i Luft-Tvillingarna som förklarar hans mästerliga diktion, horoskopet består både av exceptionell intellektuell stringens och "tossighet". (Kräftans tecken, för den som av den här bloggens studier i invandrarfientlighet fått en skev bild av tecknet, uppvisar stor humor bara tecknet känner sig tryggt och säkert. T.o.m. skitnödige Fredrik Reinfeldt sades ju kunna slappna av och vara skoj, förutsatt att han befann sig bland moderater och slapp få sin mytologiska fantasi nagelfaren.)

Det ser ut som om Alinges död liknar de två första fallen som bloggen tittade lite närmare på, Bowie och Rickman. Det är återigen de två stora ödespenslarna Jupiter och Saturnus som bäst förklarar tiden för bortgången, 

Saturnus stryper just nu välsignelsen som den stora välgöraren Saturnus borde kunna ge via världens ledare (Lejonet) eller hjärtat (Lejonets härskare Solen representerar hjärta, ryggrad och syn i indisk astrologi).

Alinges horoskop tillhör riskgruppen, när transiterande Fader Tid på detta sätt försvagar transiterande Jupiter, detta för att radioprataren hade Solen och Jupiter kombinerade (i samma tecken). I Kräftan stod också "överdriftens demon" Drakhuvudet/Rahu och förstärkte Alinges redan så omfattande sublunärt orienterade intelligens. 

Mannen var som en kulturell svamp och sög upp allting. Det är Kräftan som indikerar hans framgång med den breda publiken, hans populistiska anstrykning när det blev 80-tal och han tidskänsligt märkte att det var egokultur som gällde och sexiga soultoner. (Alinge på 70- och på 80-talet är som att studera två hela olika varelser. Jag slutade helt följa honom under det årtionde han blev älskad av den nya satsa-på-dig-själv-svensken, jag saknade hans gamla anarkistiska surrealism.)

Vi har alltså en Saturnus som stryper Jupiter på himmelen och det påverkar Alinges medfödda livskraft (Solen) som står nära Jupiter. Utifrån månhoroskopet (men detta är inte att lita på i hälsoresonemang), är dessutom Solen/Jupiter/Rahu svagt placerade i ohälsans och olyckans sjätte hus.

Här kan man betänka att stryparen Saturnus natalt aspekterar livskraftens Lejon och att just nu Saturnus i transit också gör det. Dessutom befinner sig Saturnus i kombination med Venus under transit - det är en komplex berättelse som skickas från dessa två och träffar Lejonet som faktiskt också innehåller Alinges medfödda Venus.

Bloggen har tidigare nämnt den berömde astrologen Charles Carters Law of excitation

"Om vid den tid en planet som räknats fram via progressionsmetod bildar en aspekt med en annan via direktion och endera av dessa planeter bildar aspekt via transit med endera av de två direktionella kropparna, kommer transiten att trigga igång direktionen i omedelbar verksamhet."

Den här bloggen fingrar lite på indiska prognosmetoder då och då men är inte längre intresserad av västerländska prognoser via sekundär progression. Det intressanta är att Carter (i en annan bok) noterar att den här regeln gäller även vid diskussion av vanliga transiter: dessa får bara tydlig kraft om det som sker just nu i himmelen motsvarar födelsehoroskopets konfiguration. I klartext: bloggen har tyckt sig se några av senaste tidens dödsfall genom att födelsehoroskopen haft problem med de två stora, Jupiter och Saturnus, och att de f.n. befinner sig i en kamp "på liv och död" (jfr flyktingvågen från Syrien efter att den här aspekten uppstod på himlen förra sommaren och kommer att ligga kvar ett år).

I Alinges fall har Fader Tid sista ordet över planeterna i Lejonet och dessa i sin tur är beroende av Solen som här mixar med Jupiter. Detta medfödda förhållande utmanas nu av att Saturnus i transit låser Jupiter i Lejonet. Huruvida den nyligen påbörjade retrograda rörelsen hos Jupiter spelar in vet jag inte. Planeter anses dock under den föregående stillastående perioden ha sällsam kraft men bara Lemmy dog under en stationär Jupiter, från och med Bowie har strömhoppet av själar som lämnat sina kroppar ägt rum under en retrograd Jupiter. En sån här massiv samling dödshoroskop på så kort tid ger dock material för många och mer djuplodande studier än jag ägnat kartorna här. Och jag tror det finns saker att förstå trots att födelseklockslaget saknas för de flesta. I samtliga fall hittills ser man unikt många och trassliga förhållanden mellan födelsehoroskopet och stjärnhimmelen vid bortgången.

Alinge har t.ex. en medfödd attack från en sataniskt infekterad Mars-i-Oxen så att hans Lejon nu börjar se rejält angripet ut - båda den lilla och den stora illgöraren gör sak med det yviga och dominanta Lejonet! Anammar man nu Carters regel så gör en Mars i transit troligen mer skada när den aspekterar sig själv och då utlöser sina natala hemligheter än om den bara trampar sig igenom vilket tecken (och hus) som helst. Carter använde Ptolemaios västerländska aspekter, men på den här bloggen stämmer hans allmänna "lag" även i Alinges fall. F.n. passerar Mars Vågens tecken vilket betyder att den kastar sitt onda 210-gradersöga mot Alingens medfödda (och Algol-anfäktade) Mars i Oxen. Mars i transit utlöser alltså den medfödda Mars tendens att vilja angripa Lejonet, symbol för det starka hjärtat, ett hjärta (Solen) som i Alinges fall står med den lyckas Jupiter som f.n. är strypt enligt transiternas språk och den överdrift som bor i Rahu/Drakhuvudet.

Jag vet inte om någon blir klokare av det här, men på ett dunkelt sätt ser Alinges dödsdag lika snårig ut som någon av de andra, och "sekundvisaren" Månen (i frågor om "frågans slut" eller "livets utgång") har just nått Väduren för att vagt reflektera vadän Mars, Vädurens härskare, vid tillfället indikerar. Jämför horoskopen för The Eagles Glenn Frey och Mott the Hooples Dale Griffin där jag tidigare i dag kom till slutsatsen att Mars var en större aktör vid deras död samma dag som Alinge dog och dagen efter. 

I fallet med de två bandmedlemmarna uppfylldes inte Carters "Law of excitation" men Mars i transit kan skapa turbulens i tecknet det gästar och i lika hög grad tecknet det opponerar, och det var oppositionsattacken mot två ytterligt hälsosvaga Sol-Vågar som jag misstänkte i de här fallen. För Kjell Alinge var Mars-attacken starkare, Mars T triggade Mars N och dessutom attackerade Mars N Lejonet vilken redan var hårt utsatt, inte minst dess jämvikts Venus - genom det långa strypande greppet från en transiterande allians bestående av Saturnus och Venus.

Det finns många skillnader på de här dödsbuden, men det gemensamma är hur svårartade transiterna ser ut. Pröva en godtycklig dag och se om det ligger tillnärmelsevis lika mycket och tunga budskap som hos dessa. Bloggaren vill påminna om sin 50-årsdag då det unika hände att han firade under en nymåne samtidigt som en transiterande Mars attackerade hans natala Sol/Mars - och en fientlig astrolog från Holland plötsligt dök upp (på nätet) och började bekriga hans (korrekta) tolkning av den snåriga kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden.

Holländarens egen förklaring av det medeltida kinesiska manuskriptet ledde till så barocka resultat att det inte var mycket till fiende egentligen. Likl stressades bloggaren under angreppet till den grad att han fick hjärtproblem. Sannolikt betyder en medfödd tät konjunktion mellan en fallen Sol i Vågen och Mars en plötslig död i hjärtstillestånd. Åtminstone hoppas bloggaren det...

Incidenten gjorde att bloggen tidigt samlade på sig en liten grupp horoskop med dödsfall genom hjärtsvikt, bland annat den sorgligt unga aktrisen Brittany Murphy, född med fallen Sol i Vågen. F.n. tio inlägg med den taggen. Bloggarens 50-årsupplevelse (dålig karma från ett tidigare liv, helt klart) ingår i den lilla gruppen.

Inga kommentarer: