Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 15 januari 2016

En handfull savanter

Jag hittar sex savanter och blir lätt fascinerad över början på en trend bland dessa horoskop. Savanten är som bekant inte en särbegåvning (ibland diskuterad på bloggen under etiketten "intelligens") utan en märklig fixering/talang i ett hav av mer eller mindre besvärande funktionsnedsättningar, psykologiska och/eller fysiologiska. Savanten beter sig ofta som en svamp i något avseende eller fungerar som en mänsklig miniräknare. 

Se nu hur redan dessa sex figurer börjar utmärka sig i den lägre skapelsehalvan, den "sublunära" sfären bestående av Jord och Vatten. Man ska minnas att intelligens sorterar under Solen och Merkurius i olika kombinationer medan minnesförmåga eller förmågan att ta intryck ofta tillskrivs Månen (sinnet, psyket). 

(Liten reservation här eftersom "Light on Life", introduktionsbok i vedisk astrologi vill ha minnet under Merkurius.)
  1. Gottfried Mind (1768) (Tecknare som bara behövde kasta en blick på ett ting och kunde sedan för alltid återkalla det och skapa perfekta illustrationer)
    So/Me/Ve VIR --- Mo PIS
  2. Kim Peek (1951) (Född med en knappt utvecklad höger hjärnhalva, encyklopedisk minnesförmåga)
    So LIB --- Mo ARI
  3. Leslie Lemke (1952) (Född sjuklig och fick ögonen bortopererade som spädbarn. Utvecklade extrem virtuositet vid pianot - minnet igen)
    So/Me CAP --- Mo/Ju PIS
  4. Anonym (1962) (Föddes halvstrypt av navelsträngen, utvecklade fotografiskt minne)
    So/Me/Ve/Ma/Ju/Sa/Ke CAP --- Mo SCO
  5. Stephen Wiltshire (1974) (Autistisk mutist som inte kunde tala förrän vid tolv, fotografiskt minne)
    So ARI --- Mo TAU
  6. Daniel Tammet (1979) (Manen som kunde rabbla decimaler i talet PI hur länge som helst)
    So/Me/Ma CAP --- Mo PIS

Det är fascinerande att det på bara sex kartor hinner dyka upp tre månplaceringar i Fiskarna (någon visserligen lite osäker) och tre solplaceringar i Stenbocken, tecknen som är kontrollerade av, respektive, "världssjälen" (Jupiter) och "själens form" (Saturnus). 

Dessa, de två mest avlägsna planeterna i det antika kosmos, kanske man också kan betrakta som de med bästa överblicken över världens gång, Saturnus utifrån som en formalist och Jupiter från insidan, som en som har tillgång till tingen via "själen" och det ögonblickliga "samvetet" (samma vetande som alla andra har - den gudomliga och universellt distribuerade själen).

Stickprovet ropar på fler fall, men min genomgång av en sida med "10 världsberömda savanter" visar hur svårt det är att hitta födelsedata för dessa personer. Hälften av namnen saknar födelsedag (jag sökte även på andra ställen).

Jag har också dessa två fall som inte är savanter, även om de är i gränslandet:

Anonym (1960)  (Har memorerat ackordsföljderna till en sång efter att ha hört den en gång, plus merparten av texten.)
So/Me/Ve VIR --- Mo CAN


Anonym (1964) (Kunde som partytrick överblicka stora skyltar och nästan exakt ögonblickligen säga hur många bokstäver det var. Kunde vara flera meningar - svaret kom på en sekund.)
So/Ma CAP --- Mo LEO 

Inkluderar man dessa i gruppen ser vi att JORD och VATTEN verkligen börjar bilda en trend! 6 av 8 med Solen i "sakliga" Jord-elementet och 5 av 8 med ett psyke i Vatten - som ju i sin negativa polarisering återspeglar och hyser begär till den chimär av objektiv existens som Jord-elementet indikerar. Sannerligen en intressant berättelse som här tagit sig en början. 

Är en idiot savant verkligen byfånen som bara har "ett titthål", men genom vilket han glänser, ett uttryck för själens tendens att störta ner i materialism? Är det enda titthålet påminnelsen om att själen i grunden kan så mycket mer. Savant-syndromet som en påminnelse att materialismen är den största lögn mänskligheten någonsin kollrat bort sig själv med?



Tillägg. 

Upptäcker först efter publicering att inlägget tillverkades och lades ut första dagen med Solen i Stenbockens tecken och att Månen befinner sig i Fiskarna!

2 kommentarer:

Susanne sa...

Lite synkronicitet: Hörde tidigare ikväll talas om en man som har två autistiska barn, varav det ena har lärt sig flytande japanska. Har inga födelsedata. I just det fallet kan man ju fråga sig om detta intresse för just japanska beror på ett tidigare liv som japan.

Undrar hur vof:are o andra ateister förklarar dessa rent övermänskliga förmågor vetenskapligt...?

Seaward sa...

Spännande med autism och manifest talang . Psykologen Helen Wambach (nämnd tidigare) kom senare i livet att betrakta ett barn hon behandlat som en vuxen med fulla vuxenkunskaper men där personen "strejkade" inför det faktum att den åter befann sig i en barnkropp.

Wambach återgav i lilla boken ”Life Before Life” mötet hon hade i början av sin karriär (50-talet) med detta matematiskt snillrika flickebarn. Det skulle ta många år innan hon förstod att själavandring bäst förklarade dessa slutna men begåvade själar…

(Boken, nämnt tidigare, beskriver hennes hypnosexperiment med en grupp som tillsammans producerade cirka 1000 tidigare liv-skildringar vilka hon analyserade, statistiskt och utifrån historisk kunskap om perioderna för de förmenta tidigare liven.)