Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 januari 2016

Den gode och den onde (2 x James Stewart)


Jag letade efter den kände skådespelaren James "Jimmy" Stewarts födelsedatum, känd för sitt loja och lite mentalt frånvarande uttryck i flera filmer. Tyvärr finns enligt AstroDatabank inget säkert födelseklockslag. Men informationen om hans rykte som en i det privata älskad, politiskt konservativ hedersman stämmer perfekt med även bara hans månkarta.

Månen i dröjsamma och konservativa Stenbocken disponerad från empatiska och lika dröjsamma Saturnus i Fiskarna passar perfekt med hans karaktäristiska spelstil, "lite bakom flödet" och sen i uppfattningen, särskilt om man noterar att också handlingsmänniskan - Solen - står i det sävligaste tecknet av dem alla: Oxen. 

Lite elakt kan man alltså anföra allt det som sades om raggmanipulatören Henrik Fexeus och den nedsättande gamla gnostiska klassificeringen av vissa människor som bara "hyliker" (grekiska för materia) - simpla "köttmänniskor".

(Den gnostiska mixen av Platons filosofiska idealism och judendom resulterade i en tredelning av pneumatiker, andligt medvetna individer, psykiker, måndrivna varelser med enbart tillgång till den lägre förmågan till resonemang, och slutligen de andligt stendöda hylikerna, folk som orienterar sig enbart efter sinnesdata och inte tänker längre än näsan räcker. Fexeus debutbok om att manipulera människor via kroppsspråk intar någon mellanställning mellan hyliker och psykiker.)


Samtidigt säger astrologisajten att det här var en av sin tids mest hyllade och älskade skådespelare och när Aftonbladets "publisher" till SVT upphov forna tidningskollegor samma lovsång i sina krönikor. Vänsterideologen Åsa Linderborg sökte till och med åberopa hans förflutna som punkare eller åtminstone en punkattityd, vilket man knappast kan tro på efter att ha sett parallellerna mellan Jan Helins horoskop och den stockkonservative James Stewarts! 

Notera hur det säkert stämmer att den nära vänkretsen uppskattar dessa män: Månen i Stenbocken mildras i sin legalism av att välgöraren Jupiter befinner sig i Månens tecken Kräftan. Det är sån vänskapskorruption i kombinationen av Stenbocken, Fiskarna och Kräftan att man nästan blir mörkrädd! Men, som sagt, på insidan av Kräftans förtrollade och trygga cirkel, trivs man som fisken i vattnet med varandra. 

Den som nu händelsevis börjar sina dagar som ung och desorienterad, och kanske materiellt underprivilegierad punkrockare med ett så här Jord- och Vattendominerat horoskop kommer dock snart nog att gravitera mot makt och pengar och materialism, precis som James Stewart och Jan Helin gjort. Finns det något genuint i Helin förutom närigheten som gör Aftonbladet till den horriblaste skittidningen i världen (på nivå med Murdoch-pressen) så skulle det vara dess sentimentala kampanjer för illa lottade (medan tidningen tiger still om Kapitalistsystemet som skapar orättvisorna). 

Det är ingen tvekan om att Jupiter i Kräftan och Saturnus i Fiskarna båda vetter mot sorg och ofärd och skänker dem i denna situation en känsla. Samtidigt är det Vatten som står för den fula närighet som ger kraften åt kapitalismen. Vatten söker sig nedåt mot Jord för att kunna effektuera ägandemänniskan - den mest förblindade och skadliga figur Moder Jord någonsin skådad. (Lustigt nog är det Jorden själv som står modell för just ägandeinstinkten i Jord-elementet...)

Faktum är att jag upptäckte en mycket mer intressant James Stewart när jag letade på AstroDatabank, den oförbätterliga amerikanska rånaren Karl James Stewart, som tycks ha suttit av närapå hela livet i fängelse för sina misslyckade försök att tillskansa sig pengar. 

Och nu blir det riktigt roligt, för här finns en AA-klassad födelsetid som gör att allt styggt bloggen sagt om Fredrik Reinfeldt som en nationalförrädare och närmast kriminell typ, hittar sin mest perfekta parallell hittills. Ja, här har vi två antisociala självtjänande Jungfruascendenter med korrumperade samveten i Oxen - pengarnas och ägandets tecken!



Det är notabelt att närighetens princip Kräftan är stor bov i dramat hos båda två. En normal Kräfta står inte för "närighet" i sig, men så fort vi har åkerbrukaren Jungfrun i 1a huset blir idealet "Vatten" (Kräftan). Sen kan ytterligare faktorer utlösa ren och skär närighet - och då har vi ofta med ganska obegåvade människor att göra, folk som får hela livets grundperspektiv om bakfoten. Se: Otyglade människor söker sig till näringslivet.

Reinfeldt hade problem på den här punkten eftersom hans Kräftas härskare Månen stod i 2a pengahuset - i tänkande Luft - han hade kort och gott fått pengar på hjärnan och saknade allmänbildningens bredd. Därför hade hans destruktiva samhällsförstöraande sida så lätt att titta fram. Jungfruns symbol - om man renodlar den - vill inte ta socialt ansvar och betala skatt för andra, den vill maska av sin värld och enbart "odla sin egen trädgård". 

Just när jag ska publicera inlägget ser jag en rubrik i högertidningen SvD som vad än texten handlar om, på något sätt passar så bra i just det här sammanhanget:



Sin egen lyckas smed, är vad Jungfrun i 11e idealhuset i USA:s horoskop berättar ("amerikanska drömmen"). "Goda" Jungfrur uppvisar också en smula av den här sidan, men den är dämpad och uttrycker sig som en förtegenhet och ovilja att "blanda sig i". Jungfrun fruktar Olyckan (som är dess mellannamn) och söker därför avgränsa sig så mycket från samhället som möjligt, den är inte helt olik trygghetsnarkomanen Kräftan i detta. 

I samband med en rånare som sitter av en stor del av livet i fängelse, blir förstås den dubbla betoningen av "skyddad verkstad" rätt intressant!

Karl James Stewart har likt Reinfeldt fängelseindikationer (12e huset). Den svenske politikern hade sin ascendenthärskare Merkurius instängd i berövandets och förlustens hus och var mer än lovligt onjutbar som kommunikatör under åtminstone halva sin tid vid makten. Den frånstötande kanslisvenskan rann av honom en smula med åren, men han förblev en obehaglig talare med sina lömskt konstruerade meningar som alltid syftade till att hålla honom själv skadefri eller borta ur resonemanget.

I den obotliga amerikanske pengagrabbarens fall är fängelseindikationen betydligt starkare eftersom det är psykets (Månen) disponent Venus som hamnat i tolfte huset. Och eftersom Månen står i monetära Oxen och i nionde huset för samvete, förstår vi av disponenten Venus placering att själva sinnelaget i det sensualistiska och äganderättsfixerade tecknet är en källa till förluster (eller t.o.m. fängelse). Att dessutom hitta en nästan gradexakt korruption från Satansstjärnan blir bara pricken över i:et!

Om jag använde den gamla hellenistiska astrologins term "den onda daimonen" för tolfte huset i samband med Reinfeldt och noterade hur olyckligt det var att förlustbringaren var hans eget väsens Sol - och dessutom en Sol i närighetens tecken som han upphöjde som ideal - då blir Karl James Stewarts historia ännu mer nattsvart. För här baserar sig detta Kräftans "ideal" (denna besatta instinkt att söka näring/pengar) på just den svårt störda Månen. 

Studera hur kopplingarna går mellan 12e, 11e och 9e, och du ser vilket vansinnigt och okontrollerbart materiellt begär som fyllde den här bankrånare! Att 9e huset för "andligt samvete" är helt utslaget, kan inte betvivlas och detta trots att husets ägare Venus är en av "de goda". Men även Reinfeldt visade prov på ett sjukligt och utstört samvete eftersom han hade sin Venus fängslad också, samt den onde rike mannens Jupiter i nionde, störd av Satansstjärnan!

Så här har vi i den omoraliska rånaren en perfekt bild av vad Sverige genomgick under åtta år med Reinfeldt: högerns sjukliga och kriminella habegär hittade en ledare av samma låga natur!

Jag sökte foto på denna Karl James Stewart, fylld av förväntan att se ett Fredrik Reinfeldt-ansikte. Man jag hittade bara en klantig astrolog som tagit den verifierade födelsetiden från AstroDatabank, kallade den "dirty data" och kombinerade med ett foto på skådespelaren James "Jimmy" Stewart.


PS. Som någon kanske noterade hade även skådespelaren James Stewart ett "algoliserat" horoskop. Men vis av en del undersökningar på sistone av Algols inverkan på Solen har jag börjat inse hur svårt det är att leda i bevis att effekterna man ser härrör just från "den onda stjärnan" och inte från någon annan astrologisk komplikation. (Se: Finns Djävulen? (del 2)

Jag har också börjat luta åt att fixstjärnorna kanske kräver ett känt födelseklockslag och att det bara är i hörnhusen de stiger fram tillräckligt "objektivt" för att deras inverkan ska kunnat bedömas. (Se: Is the Devil for real? - en tredje del som f.n. bara publicerats på engelska.)


PS2. Rubriken från SvD, som stacks in i sista sekund, härrör från skribenten Jenny Nordberg som tyvärr numera bor i USA och vars horoskop inte går att hitta. Det hade varit intressant att se om USA-horoskopets "ideal" i Jungfrun gick igen i hennes vädjan om att låta skygglapparna sitta på och låta var och en vårda sin livslögn - på det amerikanska viset.  (Hon representerar nu själv inte denna hållning, men beskriver en vulgär felläsning av fatalismens konskevenser.)

Nordbergs kåseri är inte så djuplodande men eftersom hon nämner astrologi måste man påpeka ett sakfel: "På 1700-talet hängde astronomi och astrologi tätt samman här, och användes även i religionen. Myt och vetenskap var ännu inte särskilda – observatorier fungerade också som tempel och prästerna var astronomer."

Faktum är att Indien intill denna dag insisterar på att astrologi är vetenskap. Två gånger under senare år har en indisk motsvarighet till de rabiata sekuära Humanisterna givit sig på astrologin och anklagat den för att vara pseudovetenskap och båda gångerna förlorat i indisk domstol.



Inga kommentarer: