Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 januari 2016

Bojs om bajs





När DN:s Karin Bojs tillåter sig att vara just så ovetenskapligt imprecis som många av hennes krönikor ändå är och istället börjar leka lite med texten, blir det plötsligt riktigt bra! Tarmregionen som arvsyndens tillhåll är ju extremt fyndigt, så fyndigt att man nästan tror hon sneglat på sitt horoskop för att komma på idén! 

Men det skulle förstås göra henne till en avfälling från den rena scientistiska hållning hennes tidning anbefaller - något mer religionsföraktande än DN får man leta efter. Problemet ligger i att fattigsvensken tog språnget över till pengagirig och materiellt välmående utan att först ha skaffat sig ett väloljat och bildat intellekt. Det finns ett pinsamt glapp i den svenska folksjälen som förklarar varför alla mediedrev är så fadda och ytliga.


Reducerar man Karin Bojs födelse till en idé i himmelen, dvs. ritar födelsen som en naturlig zodiak, avhänder man sig också möjligheten att diskutera de tolv husen eller livsområdena. Men eftersom dessa ändå bör betraktas som en historiskt senare dubblering av de ursprungliga tolv himmelska tecknen - för att introducera mer komplexitet för de analyshungrande antika astrologerna - kan man ändå hålla ett sneglande öga på tecknen och deras motsvarande hus i den naturliga zodiaken. 

Gör man så, utmärker sig direkt det romaren Manilius under det första århundradet kallade "Tyfons axel" (som jag tyvärr pga sammanblandning kallat Pytons axel då och då). Det andra och det åttonde huset som ett monster, klarnar vid jämförelse med den indiska astrologin där Oxen står för det orala och Skorpionen för det anala. Från munnen till anus och där Skorpionen i västerlandet kopplats till hela underlivet, kön och skithål. 

För "Tyfon" som prutthumor, se Jorden är helvetet och Djävulen äger oss (nov 2015)

Hinduerna har som vanligt en högre upplösning i sitt system och placerar manliga och kvinnliga genitalier under Venus. För vedisk läkekonst råder den negativa Mars/Skorpionen enbart över ändtarmen och anus. 

Eftersom Mars också står för infektioner och bakterier (primärt dock feber och andra rodnader som avslöjar att kroppen "invaderats"), blir Karin Bojs artikel om den "hygieniska" västerlänningen och dennes anemiska födointag som inte ger tarmarna något att jobba med fullt begriplig - om man reducerar henne till ett munväder som pratar just det Himmelen vill att hon ska tala om. 

Horoskopet visar hur bakterier går in i hennes mun/Oxen och sedan förökar sig lyckosamt (Jupiter) i anustraktens Skorpion, en perfekt illustration av de "bajstransplantationer" som livar upp Bojs så i denna artikel. Här är då det ideala förhållandet som den sjukliga västerlänningen jobbat i generationer på att förstöra genom sina naziinspirerade renlighetsideal. 

Karin Bojs är således inte mer spännande än att hon genast skickar i tryck samma slitna gamla insikt som traderats i hundratals år: "lite skit rensar magen". Som jag sagt förr: DN:s tagning på allmänbildning är stundtals värre än ingen alls, men här var det åtminstone lite skoj när Karin Bajs profanerade religionen genom att reducera själens arvsynd till bara en fråga om biologi, en fråga om tarmkultur!

Och på djupet stämmer ju den effektsökande tidningsrubriken. Skorpionen ÄR själva den platoniska idén om en djupt sittande (och i tiden kanske avlägsen) SYND som påverkar efterkommande släkten. Ur reinkarnationsperspektivet är det förstås själen eget avlägsna förflutna som via ett aktivt åttonde hus nu förfallit till återbetalning i detta liv som antytt via nuvarande födelsehoroskop.

Med en naturlig zodiak ser man också att det verkligen bara är kroppslighet som Karin Bojs är på jorden att uttrycka. Om Oxens sektor är en neutral region (man kan äta med måtta och äta rätt), är hennes andra Jord/Vatten-axel direkt ond. Jungfruns sjätte hus står för ohälsa och olyckor och tolfte huset är den Stora Reningens hus, platsen där Skorpionens ohälsosamma och toxiska vatten slutligen renas genom Fiskarnas sattviska eller insiktsfulla och helande Vatten.

Varför 12e huset är ett av zodiakens "onda" hus ser ut som ett mysterium men den Stora Reningen upplöser själen från all världslig kontamination och innebär dess slutgiltiga befrielse från jämmerdalen. Det är därför inte så konstigt att huset ur ett inomvärldsligt perspektiv ser ut som idel förluster och uppoffringar. "Du får ingenting ta med dig när du går." 

De som gripits av Djävulen och trånar efter världen missbrukar eller missförstår Fiskarnas symbolik och urartar till hygienneurotiker och deodorantmissbrukare. Nu börjar vi ana den borgerliga Karin Bojs "mission" till borgarbrackorna: hon är här för att lära dem slappna av en smula och våga gå ett par dar utan att neurotiskt duscha två gånger om dagen.

Oanvänd karta...
Att Bojs - likt sin naturliga zodiak - har en rejäl fixering vid bakterier inser jag efter att ha färglagt kartans två bajsartade oppositioner och upptäcker att jag redan den 17 juni 2012 sparade en karta till hårddisk döpt till "bojs-bakterier". Tydligen blev det aldrig något blogginlägg, motivationen till skriveri slocknade. Kanske tyckte jag att inlägget från mars samma år var så hårt att jag ville skona den stackars kvinnan. 

Hon sitter helt enkelt på ett så svårt uppdrag att hon inte alltid går iland med att dumma ner svår vetenskap till populär men fortfarande informativ nivå. Jag har sett tillräckligt många krönikor göra slarvsylta av komplexa frågor för att undra vad Sverige är för inavlat korruptionsträsk när hon sen skriver en bok och hela mediekåteriet jublar. Biologi (och då gärna i urvattnad form) är verkligen svenskens folkreligion!


Inga kommentarer: