Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 januari 2016

Alan Rickman 100% Luft och nästan ett unikum


Vad är detta för epidemi som drabbat Storbritannien? Först Lemmy, sedan Bowie och strax därpå karaktärskådespelaren Alan Rickman - legenderna faller som furor i sjukdomen cancer!

Lemmy dör fyra dagar efter sin 70-årsdag, Bowie två dagar efter sin 69-årsdag och nu Rickman vid 69, någon månad före 70-årsdagen.

Lemmys bortgång kommenterades inte, men Bowie, som berörde mig mer som artist, fick en något utförligare kommentar på min engelskspråkiga blogg. Det föreföll som om den samtidiga betoningen av Saturnus och Jupiter i födelsehoroskopet och de senaste 18 månaderna med hans sista tid i livet att göra.

Jag är ingen stor cineast, men söker titta på en och annan film och har naturligtvis inte missat Alan Rickmans sista stora avtryck i filmhistorien, som den gruffige läraren i Harry Potter-filmerna. Samma passivt lågmälda ton har jag sett i flera av hans roller, nästan något kvinnligt vekt i psyket. 

Horoskopet som närapå unikt utspelar sig helt i den "högre" rationella Luft-själen bekräftar detta. Månen i venusianska Vågen och därtill expanderad av välviljans och godhetens Jupiter - hans sinnelag indikerar exakt de ord The Guardian använder i sin rubrik här ovan! När sedan Venus ligger nära den intellektuella och medvetenhetsbringande Merkurius får man en lätt effeminerad natur hos män. De blir känsliga för poesi och de högre konstarterna. Särskilt i Luft medan t.ex. Jord-elementet skulle kunna ge stenhuggare, drejare eller arkitekter av hela landskap!




Ur svensk synvinkel ser man samma ömsesidiga reception mellan Merkurius och Saturnus i Rickmans månhoroskop som i Sveriges nationalhoroskop. 

Med tanke på att svenska språket då och då kallas vackert eller sonoriskt, är det fascinerande att finna detta i eftermälet: "Even scientists were not immune: in 2008, linguistics professors concluded that the most appealing male voice mixes elements of Rickman, Jeremy Irons and Michael Gambon." (Guardinan)

Men då ska man inse att Rickmans kombination av Merkurius och Saturnus också innefattar VENUS!

I nationalhoroskopet handlar den ömsesidiga receptionen Merkurius/Saturnus om organiserad kommunikation mellan landets inhemska hjärntrust och utlandet, 5e och 9e - tänk parodiska korruptionsaktören Telia som nu slarvat bort 7 miljarder av aktieägarnas pengar på skumraskaffärer i utlandet, tänk Bofors eller SAABs vapendivision.

Faktum är snarlika invändningar mot hädangångne Rickman och hans "engagemang" skulle kunna anföras som för det besuttna lilla rika elitskiktet i Sverige (Solen+Jupiter) OM NU VÅGEN VORE Rickmans fysiska ascendent. Men det vet vi inte.

Vad man kan säga är att Jupiter förefaller ha fortsatt uttrycka sin grundläggande godhet även om Rickman valt att spela en och annan skitstövel (sheriffen av Nottingham i Robin Hood) i sin dag och då har ingjutit sitt vidöppna psyke (Månen) och haft talangen att gestalta Gynnaren (Jupiter) som går överstyr (bubblor som spricker). Faktum är att det slår mig att han alltid var fenomenalt bra på att gestalta överraskning, ögonblicket när en människa ser helt paff ut, när tillförsiktens bubbla spricker.

Den sträva gruffigheten och närapå släpigheten i det mesta jag sett honom göra, är lätt att förklara med att Saturnus är en så viktig planet i horoskopet. Shani, Den Långsamma på sanskrit, äger hela tre viktiga planeter i Vattumannen däribland Venus som i sin tur förfogar över psyket och Jupiter i Vågen.

Men strävheten beror också på konjunktionen av tre illgörare i Tvillingarna, Mars, Saturnus och ambitiösa (äregiriga) Rahu. Den ultrakriminella faktorn har han verkligen kunnat dra nytta av, ofta med en vag komisk skruv. 

Samtidigt har alltid helhetsintrycket varit av en nästan svävande människa,  lätt och kvick i steget och detta är definitivt att hänföra till 100% Luft. Om elementen nu är tavelduken är detta ett prima tillfälle att studera det alltigenom mänskliga elementet. 

Anmärkning. Inget av de andra elementen gestaltar Människan i alla tre faserna. Vågskålarna är naturligtvis ett verktyg men denoterar den unikt mänskliga förmågan till perspektiv och medveten avvägning. Inga djur målar underskönt i olja!

Simpla djur sminkar sig eller har av naturen dekorerats för att uppnå själviska syften - djuren förstår inte vad "konst för konstens egen skull" innebär. Det gör t.ex. Svenskt Näringsliv och i princip samtliga svenska politiker till simpla djur i sin världsåskådning. Den sorten kommer att vara bortrensade när mänskligheten når Rickmans tidsålder, Vattumannens tidsålder.


*****

Och hur ställer sig födelsehoroskopet (så långt en månascendent kan säga något) till dygnet för bortgången?



Börjar man med det uppenbara, passerar den transiterande Månen ("sekundvisaren" och i det här sammanhanget "utgången") en sensitiv punkt på Rickmans karta. Den stryker igenom hans soltecken, där Solen tjänar som indikator för den unika själen eller celebra eller ledande individer. Solen är människans milstolpar. (Till dessa räknas dödsdagen och det är kanske därför så många människor dör i närheten av sin födelsedag...)

Månens passage genom Vattumannen flyttar uppmärksamheten till flera punkter i födelsehoroskopet, inte minst Saturnus (Liemannen) som disponerar över Rickmans Sol. Saturnus står angripen av olyckans Mars i födelsehoroskopet och om man studerar transiterande Mars är den just nu i passage genom Rickmans måntecken, där Månen återigen betecknar utgången. 

David Bowie drog som sagt sin sista suck för några dagar sedan under en nymåne (Sol och Måne) över sin natala Sol, men i sångarens fall verkade dessutom Jupiter (soldisponenten) ha ett finger med i spelet. I Rickmans fall är faktiskt Jupiter involverad genom att i transit opponeras av Jupiter och därmed återspegla ytterligare en konfiguration i födelsehoroskopet (Månens konjunktion med Jupiter). Man ser också att Rickman dör sista dagen årets Sol från sista graden av Skytten opponerar sig Tvillingarna - som huserar olyckans Mars och Rickmans solära disponent Saturnus. 

Det är således en dödshimmel som är rätt rejält sammanflätat med födelsehimmelen men jag erkänner villigt att jag inte har någon teori att hänga upp dessa formala intryck på. Jag tror inte man kommer längre här, inte jag i vilket fall, som normalt inte studerar mönstren för vårt döende. Det finns så mycket annat man kan undersöka med astrologin! 

Ett är i vilket fall säkert, Rickmans Måne hinner aldrig under födelsedygnet så långt att den kan konkurrera med hans soldisponent Saturnus (Döden) om rollen som atma karaka, själens åstundan. Det var formalism Rickman hungrade efter i detta liv och en stor gestaltare av former blev han!

Jag sorterar av självklara skäl Rickman under taggen "luftens andar"! Var inte Rickman på jorden, i England under Shakespeares tid har jag aldrig skrivit ett enda blogginlägg i mitt liv! En sådan här karta i 100% Luft antyder en långt gången specialisering, en själ som har gått så långt den kanske kan. Det skulle inte förvåna om en sån som Rickman återföds under t.ex. markant Jord nästa gång, trött på luftslotten och nu hungrig efter den "äkta varan"! 

Inga kommentarer: