Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 9 januari 2016

2016 års bästa tidningsartikel redan i januari?

Tyske kulturarbetaren Thomas Steinfelds 13 teser om bildningens betydelse i SvD skulle ha kommit redan 2011 som moteld till Svenskt Näringslivs hån om universiteten och ungdom som förlorar tid att göra den rike mannen ännu rikare genom sin önskan om att gå olönsamma "hobbykurser". Nu kom texten i översättning till svenska språket i år och kan mycket väl vara det bästa som kommer att publicerades i de krisande svenska medierna 2016.

För dem som tillägnat sig bildningens högsta nivå, astrologin i dess möte med antik filosofi, lägger jag här ut Steinfelds horoskop. Bristen på känd födelsetimma kompenseras i någon mån av att nymånen samtidigt ger mån- och solascendenten, sinnelagsmänniskan och handlingsmänniskan. 

Kartans kvaliteter talar för sig själva, och ansluter nära till det korta resonemanget i föregående inlägg om Vilddjurets tal 666 om astrologiskt grundad elitism i gammal tid.





På den här himmelen saknas varje betoning av Vatten-elementet, vilket ska fattas som att den vegeterande, instinktiva och ibland till och med näriga själen helt saknar grepp om den här människan. (Vattenplaneten Månen är dessutom "bränd" av Solen, dvs. instinkten distinkt underordnad intelligensen.)

Det är istället de supralunära elementen Eld och Luft som dominerar och den som läser hans text får där en bättre introduktion till varför vissa är födda till ledare och andra till undersåtar än hela den här bloggens 20.000-sidiga textproduktion över 7 år.

Själarna valde i begynnelsen väg och "ingångsvärdet" kom att bestämma den deterministiska lägre verklighetens bana ("trajectory") genom tid och rum. Det pågår ett skådespel här nere som de högre existenserna om och om involverar sig i, inom det fenomenella fältet kallas detta "intelligent design".

I brist på varje själs kompletta vandring vet man naturligtvis inte om inte även den själ som i det här livet kallar sig Thomas Steinfeld, har doppat ner i sinnesvärlden ohälsosamt mycket en eller annan gång och sedan åter gjort avbön. 

Men att födas med en så mästerlig kontroll över de basala instinkterna som det här horoskopet omvittnar, måste tyda på ett lyckosamt förvaltande av de möjligheter tidigare jordeliv bjudit den här själen.

Att diskutera den hinduiska astrologins purva punya (meriter från tidigare liv) utifrån ett horoskop utan födelseklockslag är dock väl spekulativt.


PS. Det vore intressant med artikelns tyska publiceringsdatum, men i brist på detta är dagens nymåne i Skytten, med Solens och Månens och filosofins och allt högre vetandes herre Jupiter i Lejonet, en symbolik lika mäktig som den som framtonar vid Steinfelds födelse. 

För en direkt svensk publicering talar referenserna till svenska kulturpersonligheter, och då är koincidensen mellan två nymånar i Eld och respektives disponenter också i Eld verkligen magnifik! Det är inte människor som arrangerar dessa ting, det är gudarna.



Tillägg 160110

Sannerligen gudars arrangemang! Redan ett dygn senare fastnar min blick för en ny text i samma tidning, finner ännu en nymåne i Väduren men nu av helt annan kaliber. Se: Efter appellen till Barnets Bildning...

7 kommentarer:

Susanne sa...

Ja, uppenbarligen är texten inte översatt och Steinfeld svenskspråkig - har kollat på nätet på böcker o annat han skrivit och som ej är översatta. Hur som helst - en ljuvlig text: måtte Bah Kunke läsa och begrunda!

Jag ser att Steinfeld är född en dag efter den kontroversiella ex-prästen Ma Oftedal, om du minns henne. Men där kan måntecknet lika väl vara fiskarna istället.

Seaward sa...

Jag fick fräscha upp minnet av Oftedal på svenska wikipedia och hon verkar ju vara en vital och turbulent figur, föga lämpad för den andefattiga svenska kyrkan!
:-)

Jag tror definitivt på Månen i duala Fiskarna - bråk t.o.m. över dubbla dop! Till skillnad från denna Steinfeld ligger därmed Oftedals psykiska emfas på den "lågpresterande" Jupiter i kommunikations- och ungdomstecknet Tvillingarna istället för tyskens fenomenala månhoroskop med en alltigenom fördelaktig Mars-i-Skytten i nionde huset för högre bildning och filosofi och avlägsna platser.

Om Oftedal under en period hade "rituellt inducerad" kontakt med intelligenser från stjärnbilden Orion ÄR Steinfeld denna intelligens utan att behöva åberopa högre makter! :-)

En Måne i Vatten skulle således ge Oftedal bloggens otympliga "dissociationssyndrom" att kollra bort sig själv så till den grad att ena handen är övertygad om att den inte vet vad den andra gör). En annan version av det mycket generella tema som bl.a. sågs i Reinfeldts Sol-i-Vatten baserad på disponenten-i-Luft.

Susanne sa...

Dessutom ger en fiskmåne hos Oftedal en attack från mars (även den jupiterstyrd). Och mycket Sattva. Jag läste (för 10-15 år sedan) hennes självbiografiska böcker och minns dem som mycket intressanta. Hon blev t ex mycket berörd och tog starkt intryck när hon läste och lärde om esséerna. Jag minns väl det speciellt eftersom jag själv hade en "aha-upplevelse" när jag läste både om dem och om Thomasevangeliet och gnosticismen. Det kändes som om jag "hittade hem" eftersom jag aldrig begripit mig på eller berörts av den kristna försoningsläran.

Seaward sa...

Hypersangvin! Jag har sett närapå adhd-liknande effekter av Mars i attack mot sattviska tecken, extremt perceptiva men rastlösa naturer.

Efter ett livs forskning i den "proto-esséiska" Henoksboken gav Auktoriteten i dessa texter, professor George Nickelsburg, ut sin stora kommentar i två volymer. De har stått på lagring i 1,5 år men jag har just börjat läsa. I den 100-sidiga introduktionen (motsvarande 200 boksidor pga 2 spalter och stort sidformat) beskriver Nickelsburg Första Henoksboken formalt (det finns två andra versioner med delvis avvikande innehåll) och noterar hur denna judiska tradition inte verkade förtjust i laggivaren Moses. (Kanske för att den traditionen var förknippad med ett prästerskap i Jerusalem som levde sexuellt orent, påverkad av den grekiska kulturen.)

Istället tjänar Noa som Förbundets mottagare och så förstås Henok som mottagaren till himmelska hemligheter/vishet. (Inte minst astronomisk kunskap varav bara en liten del finns kvar i den etiopiska versionen - fragment från Dödahavsrullarna visar att originaltexten var mycket längre. Här anar forskningen inflytande från perserna/kaldéerna och förklaringen hur astrologiska tankar hamnat hos en extrem grupp som menade sig representera det sanna Israel.)

Det är således helt korrekt uppfattat att den kristna försoningsläran och den religionens betoning på synd saknas i den tidiga upprinnelsen som via ”halv-esséen” Jesus avrättning startade ett helt nytt lager av tänkande ovanpå den ursprungliga doktrinen. För Henoksbokens författare (den har en flerhundraårig tillkomsttid) var synd inte längre ett problem eftersom Gud slutit ett nytt förbund med Noa efter syndafloden. Allt som gällde nu var att vandra på Ljusets väg och inte falla in i Mörkrets väg. Samtidigt är Ljusets barn predestinerade till detta och Mörkrets barn också dömda innan de föds.

Men Nickelsburg pekar redan i introduktionen på att Ljusets barn i Ändens tid förväntades missionera globalt (inte enbart bland judarna) och det tyder på någon form av fri vilja. Det var inte en fråga om någon tyngande arvssynd utan att följa den morallära som dessa proto-esséer och sedan esséerna omfattade. (Och här ser man de samtida historikernas vittnesbörd: låga helighetsgrader gifte sig och satte barn till världen, men i högre renhetsgrader praktiserades celibat.)

Susanne sa...

"Adhd-liknande effekter av mars i attack mot sattviska tecken... perceptiv och rastlös..." - säger du det, intressant... det är ju vad jag själv har också :-) Och Rahu och solen och överdisponenten merkurius också insyltade... och husen ifråga är sattviska också... Med tanke på det är det kanske tur att det är ett jordtecken inblandat också, så att jag blir lite jordad, och att det hela försiggår i ett dolt hus :-)

Rahu har ju ofta här anklagats för girighet, och då har jag tänkt att den enda girighet jag har är vetgirighet - eller bildningshunger som du kallar det i samband med Steinfelds mars/Rahu i Skytten.
:-)

Susanne sa...

PS. Glömde - tack för informationen om Henoksboken som ökar på mitt vetande!

Seaward sa...

Tacksamt nog visar Rahu lätt sitt fula tryne när man granskar horoskopet för filurer som bloggaren(s världsbild) underkänner. Men då och då har Rahu också nämnts som en mer neutral kraft till framgång. Inte minst har jag redan i dagens inlägg om lärdomsparallellen lagt ut texten om varför bildningsivrarens Mars/Rahu exakt som i ditt fall visar på mer än genomsnittlig kunskapshunger. Faktum är att hinduismen underkänner även Sattva guna som en väg till befrielse eftersom "godhet" också binder själen i kretsloppet! :-) Frågan blir då om det alls finns någon "väg ut", om inte ens ökat medvetande kan spräcka illusionens bubbla utan bara indikerar insikter bortom den tungt lunkande massan i Mörkrets kvalitet (Reinfeldt och Borg var populuära och båda bar den grova ignoransens storkors i Tamas guna)