Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 december 2015

Skadad Mars i Vågen i första huset


Afrodite och Ares (Venus och Mars). Av: Paris Bordone, 1560

Den här lilla granskningen måste jag dela fastän den inte äger någon statistisk tyngd. Det rör sig om de 17 fall av 1667 kartor med känd födelsetid med ascendenten i Vågen och den i detta fall såväl naturliga som verksamma illgöraren Mars i första huset.

Det var föregående inlägg med Facebook-tjuven Mark Zuckerbergs tvivelaktiga Mars-Våg i månascendentens första hus som fick mig att fundera över hur svag placeringen egentligen är. Och resultatet som strax följer är rätt häpnadsväckande.

Minns planeten Mars spektrum av betydelser, och hur denna energiska planet modifieras av Vågen som venusianskt representerar själva motsatsen till Mars självhävdelse. Där Venus slätar över och ser förbindelser, bryter Mars upp och bråkar. Men vad om en Mars i överslätande Vågen? Planeten anses i väst stå i sitt "detriment" i Vågen ("vara skadad"), men innan man kan döma ut den (och de hus den tillfälligtvis äger) måste man förstås studera hela horoskopet noga. Här nöjer vi oss dock med att bara se på förstahustecknet när det härbärgerar Mars.

Mars står vidare för rent biologisk eller blind könsdrift (Venus är vad som lyfter Mars till en njutning och i bästa fall en konst). Naturens blinda drift leder förstås till allas krig mot alla (varje art vill ha sin kust klar) och det är väl tur att det bara är öken i Svenskt Näringsliv som verkligen tror att Naturen ENBART bygger på den martiala principen! De flesta människor är kapabla att föreställa sig en mer komplex verklighet och därmed bättre system än rovkapitalismen. 

Sedan betecknar förstås Mars också olyckor, t.ex. krig, vilka man inte själv är orsak till. I inlägget om Zuckerberg nämnde jag att Mars i partnerskapets Vågen figurerat i några osköna otroheter/skilsmässohoroskop, men sade inget om vem som var förövare/offer. Jag hade några anonyma fall i åtanke, men på lite håll är det svårt att avgöra vem som gjort vad. Hade t.ex. den bedragna någon skuld i den andra partens otrohet genom att vara påfallande ointresserad av sex? 

Frågan om individen själv är skyldig till ondska när en "dubbelt ont" Mars stiger i öster, är delikat. Bloggen återkom ofta till Fredrik "Stridshingsten" Reinfeldts dubbelt onda Mars i första huset i samband med hans regerings trakasserier av sjuka och arbetslösa, att tvinga dem att "prestera" fast de inblandade borde veta att det i många fall var omöjligt. Detta är ren och skär sadism. I Reinfeldts fall baserades tuffheten på Jungfru-härskaren Merkurius - en räknenisse som trakasserade via siffror, pengar och tidsgränser. Hur ser perversionen ut när Mars istället kanaliseras genom Vågen?

Här är de 17 träffarna:


  1. Rudolf Otto;25.9.1869;11:00 - luthersk teolog, formulerade upplevelsen av det gudomliga som "det numinösa", det som t.o.m. ingav känslor av fruktan eller skräck. Han verkar ha talat om den rysansvärda Mars inbakad i det egna förstahus-jaget!
  2. Mohandas Ghandi;2.10.1869; 7:11 - indiern som krigade ut kolonialherren England genom icke-våldsprincipen, en intressant optimering av denna krigiska Mars i fredens/jämviktens tecken Vågen! (Bloggaren har Mars-i-Vågen men i lyckosamma 5e huset och valde fängelse framför värnplikt.)
  3. Vaslav Nijinsky;11.3.1888;22:30 - ryktbar balettdansör, homosexuell. Här påminns man om att indisk astrologi placerar Mars som signifikator för tredje huset därför att kommunikation är en energisk rörelse, även sång och dans är en form av kommunikation! 
  4. Christian Dior;21.1.1905; 1:21 - modedesigner, homosexuell fast med upprepade misslyckande att få till det med yngre män. Dog vid bara 52 av hjärtstillestånd. Här kan man notera att Mars i första attackerar hjärtats planet Solen i Stenbocken....
  5. Aldo Moro;23.9.1916; 9:00 - korrupt italiensk premiärminister, kidnappad och mördad.
  6. Leonard Bernstein;25.8.1918;13:00 - kompositör och pianist, homosexuell men heterosexuellt gift. Beskrev sig som "halvt man, halvt kvinna". En defekt version av Vågen märks tydligt här.
  7. Günther Grass;16.10.1927; 7:00 - Nobelprisbelönad författare. Obs. Bara C-rankat födelseklockslag hos AstroDatabank.
  8. Oliver Stone;15.9.1946; 9:58 - provokativ filmregissör, som efter filmen om det våldsamt missanpassade paret (Vågen) i "Natural Born Killers" har tappat det anti-amerikanska stinget med åren (rik och mätt på framgång...)
  9. Anonym;1952 - kvinna, föddes utan äggstockar
  10. Anonym;1963 - kvinna, födde tre barn varav ett med svårt hjärtfel
  11. Anonym;1965 - man med mångårigt stendött och rent formalistiskt äktenskap (kvinnan troligen frigid) som slutade i separation
  12. Anonym;1967 - kvinna dominerad av sin mor och outvecklad personlighetskärna, illa behandlad av män i relationer
  13. Vin Diesel;18.07.1967;14:30 - muskelberg som för tankarna till försök att bygga bort en latent homosexualitet, "skådespelare" som bara tycks hantera "oneliners" men med rollfigurer som tveklöst utstrålar en grundläggande godhet (Vågen/Venus)
  14. Anonym;1968 - bedragen hustru, skilsmässa
  15. Anonym;1972 - manlig homofob, så rädd för att bli kopplad till homosexualitet att man kan undra... Sen debut med kvinnor och stadgade sig blixtsnabbt med första bästa - jfr Leonard Bernstein som levde med en kvinna fastän homosexuell
  16. Chloë Sevigny;18.11.1974; 5:27 - B-skådis som 2012 misstänkt sökte måla över sexuell problematik genom att påstå att "män var rädda för henne som finansiellt oberoende kvinna"
  17. Anonym; 1985 - kvinna, mentalfall, institutionaliserad. Skär sig själv och har ett psyke som fastnat i en malande slinga att hon måste "behärska sig" (exakt detta kontrollbehov syntes också hos manlig Anonym 1972). Eftersom fallet är så extremt kan tilläggas att det i likhet med Anonym 1967 har södra månnoden/demonen Ketu som i första jag-huset tycks kunna teckna självbestraffning. Anonym 1967 försökte begå självmord två gånger istället för att ta sig ur sina destruktiva relationer!

Bästa bloggläsare, är inte detta en sorglig skara människoöden som borde kunna omvända vem som helst till astrologin? T.o.m. den helgonlika Gandhi har skelett i garderoben, han praktiserade sex med ett helt harem av kvinnor! Något som de flesta historieskrivare väljer att inte nämna. Detta påminner om den på samma sätt uppsnyggade dirigenten Leonard Bernsteins levnadsteckning. Hans livsstil under 1940-talet kan bara beskrivas som mänsklig degradation. 

Det kanske mest uppseendeväckande är kanske hur många varsel kring homosexualitet eller oklar könstillhörighet som går hand i hand med denna förstahus-Mars i Vågen. Här är förstahus-Mars fördelning på de tolv tecknen i denna lilla datasamling, samt antalet explicita hbt-fall:

ARI 7,  0 hbt
TAU 15, 0 hbt
GEM 17, 1 hbt
CAN 20, 0 hbt
LEO 15, 1 hbt
VIR 18, 0 hbt
LIB 17, 3 hbt
SCO 11, 2 hbt
SAG 10, 0 hbt
CAP 10, 0 hbt
AQU 1,  0 hbt
PIS 5,  0 hbt


Med så få mätpunkter skulle Mars-Vågen kunna tänkas vara en tillfällig topp, framskapad av slumpen. Men om man gräver lite djupare i personhistoriken finns det tecken på att det händer saker under ytan i ytterligare några fall. 

För den anmärkningsvärda bristen på ascendenter med Mars i intervallet Vattumannen-Fiskarna-Väduren måste jag påpeka att mindre än 20% är svenska horoskop och av dem bara ett fåtal födda så högt norröver att vissa tecken aldrig ens stiger i öster under loppet av ett dygn. Av någon anledning verkar Mars stigande i Vattumannen ha ytterst svårt att vinna sig celebritet (vilket är anledningen till att jag noterat och sparat horoskopen). Läser man innantill ger svaret kanske sig självt: krigare eller olyckor som skadar hela mänskligheten (Vattumannen) är en alltför enkel läsart, men säg så här: "ont ska med ont förgöras". Här passerar den lilla illgöraren Mars genom Vattumannen som ägsa av den stora illgöraren Saturnus. Är det så att Saturnus kväser Mars så att färre lyckas nå någonstans i livet (och nå celebritet)? 

Men Saturnus härskar ju även över Stenbocken och här är ju inga problem? Tio förstahus-Mars i Stenbocken av 146 placeringar ligger nära genomsnittet (12 förstahus-Mars per ascendenttecken). Här kanske vi ser en annan astrologiskt doktrin bekräftas: Mars anses "upphöjd" (extra stark?) i Stenbockens tecken. Vad som menas med "upphöjelser" har jag aldrig hittat något övertygande svar på. Men givet Stenbockens förmåga att åsamka andra skada - Capri cornnus, de nyckfullt (stångande) hornen - kanske denna Mars helt enkelt indikerar en ovanligt förmåga att armbåga sig fram i livet och med eller utan verklig förtjänst nå en firad position.

Men den särskilda omständigheten synes motsagd av att den "fallna" Mars i Kräftan prickar in fler förekomster än någon annan placering! Om det är en slumpmässig variation vet man förstås inte heller här, men "djupintervjuar" man dessa tjugo som rimligen inte alls borde ha någon tåga i sig hittar man följande:


  1. Maria Montessori;31.8.1870; 2:40 - barnpedagog är ett lysande sätt att vända Mars i empatins/trygghetens tecken till dess fördel!
  2. Richard Willstätter;13.8.1872; 3:00 - Nobelpristagare i fysik, laboratoriemiljön passar också som hand i handske, stordåd kan komma ur energiskt arbete i labbets skyddade verkstad (Kräftans säkra hem)
  3. Sri Aurobindo;15.8.1872; 5:00 - andlig ledare, intressant uttryck!
  4. Alice Bailey;16.6.1880; 7:32 - andlig ledare, som ovan!
  5. Alexander Neill;17.10.1883;23:00 - en pedagog till! "Lycka ges barnen genom att tillåta dem mycket"
  6. Peter Debye;24.3.1884;12:00 - Nobelpristagare i kemi. Se horoskop 2
  7. Fritz Perls;8.7.1893; 5:30 - psykolog (gestaltterapi), "skyddade miljön" och psykiska trauman (Mars i psykets tecken) passar väl
  8. Anne Frank;12.6.1929; 7:30 - postumt känd som olycksoffer
  9. Charles 'Tex' Watson;2.12.1945;21:05 - mördare, medlem i Charles Mansons gäng
  10. Carl XVI Gustaf;30.4.1946;10:30 - kunglighet, drabbad av faderns flygolycka
  11. Stephen King;21.9.1947; 1:30 - författare, frossar i andras död och olyckor, själv närapå överkörd av bil
  12. Al Gore;31.3.1948;12:53 - fd presidentkandidat, "bakom ridåerna"-typ, hans miljöaktivism är ett bra uttryck för Mars/skador mot Kräftan som Naturen
  13. Twiggy (Lesley Lawson);19.09.1949; 1:25 - svältbantad fotomodell på 1960-talet - Mars-Kräftan som självsvält?
  14. Lindsey Buckingham;3.10.1949; 1:53 - begåvad singer/songwriter i megasäljande gruppen Fleetwood Mac. Soloalbumet "Going Insane" är väl en titel som talar för sig själv, Mars-Kräftan ligger "nära upplösningen". Svårartad kokainmissbrukare under 80-talet
  15. Hulk Hogan;11.8.1953; 6:13 - brottare av den här fejkade amerikanska stilen, Mars i Kräftan, "våldsam men bara på låtsas och under säkra omständigheter"?
  16. Anonym/"biltjuven"; 1953 - en harmlös men rejält korkad individ vars horoskop bloggaren passade på att notera då han satt inspärrad för vapenvägran 1983! Fritt fram för tolkningar, vi har hittills bara en kriminell i den här listan vilket visar att Kräftan verkligen tycks lägga sordin på det mesta av Mars våldsamhet.
  17. Enya;17.5.1961;12:00 - sångerska, den som hört hennes porlande musik kan förstå denna Mars-i-Vatten perfekt!
  18. Anonym;1962 - arbetskollega med bloggaren i ungdomen, extremt osäker på sig själv och använde David Bowies röstläge och maner (minns hur Kräftan dominerade genomgången av skådespelare med känd ascendent)!
  19. Morillo Esteban;4.12.1992;19:20 - skinhead, mördare


Temat - om kan kan urskilja något - verkar verkligen vara "framgång genom arbete i skyddad/avgränsad miljö". Ett sorgset men talande fall är väl nazistoffret Anne Frank, där t.o.m. hennes dagbok tillkom "bakom ridåerna"!


Bonusspaning (2):

Hur samtliga Mars i Vågen fördelat sig på samtliga hus:

H1 17, 3 hbt
H2 17, 1 hbt
H3 21, 2 hbt
H4 14, 2 hbt
H5 14, 0 hbt
H6  9, 0 hbt
H7  7, 0 hbt
H8  7, 0 hbt
H9  8, 0 hbt
H10 8, 0 hbt
H11 8, 0 hbt
H12 10,0 hbt


Har har vi sannerligen en bekräftelse på att Mars i (intellektuell) Luft gör ett bra jobb i tredje (intellektuella) huset NÄR den solära dominanten Lejonet stiger i öster! Hela 21 placeringar i det tredje kommunikationshuset. Lejonets rytande föregått av skicklig ledarskapsanalys av alla argument för/mot (Vågens balansakt)?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Får läsarna önska sig ett "ämne" som utreds? Enligt vissa uppgifter så är de värsta & farligaste antisociala personer som finns antingen Skorpioner eller Vattumän; stämmer det att flest våldsverkare, seriemördare & sadistiska sexförbrytare (& liknande saker) finns bland dessa två tecken eller är det sagor? Är Skorpionen, om så är fallet, mer "djurisk" (påminner om djungelns & träskets topp-predatorer) medan Vattumannen är en "mänsklig djävul"..?

Seaward sa...

Jag märker att du knappt skrapat på bloggens yta. Under sju år och 15.000 sidor har här samlats många diskussioner i ämnet. Under blå länken "Temastudier" högst upp har jag samlat de flesta försöken att systematiskt reda ut ett och annat, genom att testa t.ex. brottslingar. Skorpionen _har_ utmärkt sig, men bara via nattsidan/Månen som anses fallen i Skorpionen.

Bland 577 inlägg taggade "dissociation / bortträngning / utstötning" finns väldigt många som har fastnat för horoskop med kombinationen av Vattuman/Skorpion och där tydliga antisociala tendenser synts. Jag har dock aldrig gjort någon kvantitativ test på detta "sociala utstötningssyndrom" och det sammanhänger med att studier av än en variabel åt gången kräver så gigantiska dataset för att ge helt trovärdiga resultat. Med 9000 kartor kan jag bara trovärdigt testa en faktor i gången.

Anonym sa...

Tycker mig själv (förr i tiden) ha sett/anat att en stor del av de allra värsta sadistiska mördare som figurerar i den s.k. "true-crime litteraturen" väldigt ofta verkar ha Skorpion i antingen sol eller måne; man får nästan intrycket att många av dessa varit "puppets", en slags "mordiska dockor" fyllda av/offer för en slags "destruktiv energi" de varken varit medvetna om eller haft kontroll över. Om man inte kände till de zodiak-krafter det rör sig om skulle man nästan börja fundera kring om personerna var besatta av onda andar eller liknande, på fullt allvar. Små simpla människor + någon form av störning där de moraliska bromsarna slutat fungera (typ psykopati) + Skorpion-influens = ett omänskligt monstrum blir ofta resultatet.

Seaward sa...

Här måste jag dock fråga om du talar om den tropiska zodiaken eller språket på den här bloggen - dvs. bruket av den äldre sideriska zodiaken. Att de "verkar ha" Skorpion i sig tyder på att du inte egentligen vet helt säkert för om dessa fall kallas Skorpioner i västerländsk litteratur är de till 4/5 Skyttar enligt den babyloniska/indiska zodiaken.

När man passerat (som bloggen gjort) de subjektiva intrycken som VILL SE dödens Skorpion och bara minns dessa fall av några dussin berömda mordfall och istället systematiskt ställer frågan till 300 (nästan) mordfall (som jag gjort här), då uppstår de resultat jag hänvisade till i länken. Dessa tester måste vara underlaget för en diskussion av tecknens ev. tendenser.
Ett kan jag säga: Det är mycket svårt att avlocka ett tecken några distinkta besked om lämpliga yrken, etc!

Detta blogginlägg som bygger på känd födelsetid flyttar hela diskussionen till samspelet mellan planet, tecken och hus. Nu börjar verklig astrologi. Nu måste man släppa memorerade klyschor om kritiska Tvillingarna och hatiska Skorpioner, m.m. Att zodiaktecknen dock har en inverkan är jag rätt övertygad om - på den som tolkar horoskopet. Utmaningen är vad man får ut i slutändan men när använt Skorpionen och planeterna som förbränningsmaterial.

Lyckas man i nya ord (inte astrologisk terminologi) porträttera individen (eller karaktärisera händelsen)? Då har Skorpionen gjort sitt även om den inte statistiskt går att göra till automatisk syndabock. Den figurerar t.ex. garanterat mer ofta som heroisk akutläkare än som bestialisk mördare, helt enkelt för att det finns fler läkare i världen än mördare. Men även saftiga sår och blod i akutmottagningen är saker som "eggar" Skorpionen.

Anonym sa...

Att leta fakta i teorier, ja. Minns dock "fakta" från en avlägsen barndom, jag hade väckt en (tropisk sol-skorpion) genom att "busa högt", vilket resulterade i att jag blev jagad ner för trapporna (hos en bekant), tog skydd under ett mat-bord & fick den värsta utskällning jag någonsin fått...jag trodde faktiskt inte jag skulle komma där ifrån levande! Lucifer var inte abstrakt den dagen, han kastade skugga. Den typen av "satanisk vrede" kan inte läras ut, inte köpas eller säljas. Eftersom jag ju var offret (lite bus var väl inte så farligt) i historien så borde jag väl klaga över incidenten? Men jag ser det, i efterhand, som en slags "revelation" för något som skulle intressera mig/påverka mig senare i livet. Ormen visade sig & sade goddag..

Seaward sa...

Det är just så "var och en blir salig på sin tro" eftersom man "tager vad man haver" och hänger upp sina upplevelser på lämplig krok. I första steget (före intellektet har vaknat) handlar det bara om enkla sammankopplingar mellan skolbokens ABC och de allra enklaste mänskliga uttrycken. Sedan, när man gräver djupare i astrologin, visar sig vissa tecken efter avvägning av alla faktorer kanske stå för det goda, även om de traditionellt bär mörker och undertryckt vrede (som Skorpionen).

Jag förbereder just ett inlägg om skillnaden mellan subjektiva erfarenheter och en distanserad blick som kan avslöja om intrycken var tillfälliga eller verkligen överensstämmer med en "verklig" trend. (Men bortom det finns en djupare fråga: hur verklig är statistisk signifikans. Uppenbarligen kan man inte göra statistik på två brottshoroskop och utifrån en Sol i t.ex. Oxen och den andra i Skytten förklara dessa tecken vara mer kriminella.

Men hur mycket data behöver man innan man vågar vara säker på att eventuella "tendenser" är mer än bara slumpmässiga intryck, liknande minnet du beskrev?= Slumpens tvära kast är nog så verkliga för den som utsätts för dem, och utifrån subjektiva intryck väljer de flesta människor att leva sina liv, medan sluga och oärliga politiker som tänkt lite längre utnyttjar den mänskliga trögheten för sina egna syften... (Dessa ting ligger också inbäddade i astrologin när man gått bortom den allra fösta grundboken som bara diskuterar tecknen, ett och ett.)

Anonym sa...

Kanske Vattumannen kan diskuteras där också, på ett hörn? För hur i hela fridens dagar ska man kunna begripa sig på denna blandning mellan "distanserad kemilärare" & "bistånds-arbetare", som påstås vara de personer som oftast förvandlas till seriemördare? "Subjektiva upplevelser" ÄR ju sanning, om iakttagaren har skarpare intellekt än de flesta andra? Ungefär som man kan påstå att "god smak" visst FINNS, även om den är omöjlig att bevisa, mäta eller väga..

Seaward sa...

Du fortsätter att resonera ur din handfull personliga intryck av zodiaktecknen och missar vartenda ord jag säger. Läs vidare på bloggen, kanske du kommer att hitta distansen till dina ögna subjektiva intryck av tecknen och nå deras egna berättelser. Nya inlägget om Donalt Trump tar dig genast ett steg förbi det hörn jag märker att du målat in dig i.