Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 december 2015

Rasisten Winston Churchill

SvD granskar på sitt nya lättsmälta (och dummifierande) sätt - artiklar är numera närmast punktlistor - några av krigshjälten Winston Churchills berömda citat. Det är första gången jag hör om hans fula rasism, det framgår inte om det är indier han föraktar eller andra folkslag generellt. Det är lätt att förstå att man kan missa det här, britterna ligger säkert lågt när det gäller den här sidan av deras folksjäl och dess nedlåtande hackordningsmentalitet...

En snabb blick på Churchills horoskop påminner mig åter om hur jag misstrodde Reinfeldts "öppna era hjärtan"-tal. Det var en politisk förlorare som chansade men missbedömde terrängen totalt. Reinfeldt var/är en ond kapitalistkramare och hans öppna hjärta handlade förstås bara om plånboken och utsikten att kunna importera mer låglöneslavar och helt slå sönder den socialdemokratiska välfärdsstaten den vägen.

Han utnyttjade faktiskt invandrarna för överhetens smutsiga syften. Reinfeldt var därför också en rasist i överförd mening (trots sin anfader, den utvisade "negerkungen" som svindlade kvinnor). Men hans brittiska nedlåtenhet riktade sig i stället som alla inskränkta Täby-bor mot den ekonomiskt svaga underklassen - den som inte ens får komma och bo i Täby eftersom moderatdjävlarna där har sålt ut allt kommunalt boende.

Den här preluden är menad att leda läsarens blick mot den privata och självtjänande trälens tecken Jungfrun som tillsammans med den omoraliska illgärningsmannen Mars stiger i öster då båda dessa män föddes.




För oförmågan att kunna se sina egna bevekelsegrunder skulle jag återigen vilja peka på risken med att ha en så kallat stark planetplacering. Både Churchill och Reinfeldt hade principplaneten Saturnus "hemma" i sitt härskartecken. Men en "realiserad" Saturnus blir därför som en omedveten blindfläck, den saknar potential att manövreras i någon riktning. Den blir en fundamentalist. (Sök diskussioner om Aristoles begreppspar potential/aktualitet på bloggen.)

Reinfeldt hade principryttaren i dess positiva läge i Vattumannen men i sjätte fiendehuset, så att han såg all social "Vattuman-sammanhållning", som något ont, något som hotade den självtjänande ful-individualisten Mars i egohuset. 

Churchill har som synes Saturnus hemma i det negativa härskarläget Stenbocken och här nere, på rent materiell nivå (Jord-elementet), finns minimala förutsättningar att lyckas vända sig om och inspektera sina egna principer och modeller. Individen är helt fastfrusen på insidan av de pekpinnar och regler Saturnus-i-Stenbocken nu betyder vid den tiden och i det samhället. 

Faktum är att Saturnus, fastän "verksam välgörare" för trälen Jungfrun i första huset, förklarar nästan allt som var problematiskt med Churchill:

Born prematurely, Churchill suffered delicate health. He was troubled by a speech impediment, lisping and stuttering. At times his secretary's would guess at a word rather than interrupt, as he found it intolerable to have an interruption of his creative flow. He survived several strokes, bouts of bronchitis, pneumonia and jaundice throughout his long life. He called his periodical spells of depression "the black dog on my back." During his final decade, he gave up reading, writing, seldom spoke and when he did, was difficult to understand.
AstroDatabank

Saturnus angriper via 270 grader kommunikationens Merkurius i Vågen. Jag har andra exempel på väldigt "svårpratade" individer som tenderar att tystna och sluta sig in i sig själva med samma Saturnus i Stenbocken och i ett par fall dessutom med en drabbad Merkurius i Vågen. Klena lungor (Merkurius) resulterar naturligtvis under aspekt från den iskalla Saturnus i det kallaste av alla element, Jord. Det är uppenbart att den Stora Illgärningsmannen fortsätter att visa sina många baksidor i hemmaläge i Stenbocken, trots att den tekniskt är en välgörande "husbonde" för trälen Jungfrun i första. Att bloggen från början har misstänkt Stenbocken för att vara zodiakens verkliga rasist, är helt en följd av dess hackordningstänkande och att Saturnus paradoxalt både korrelerar med tionde makthuset men också är underklassens planet!

Att Churchill blev galen av att få sina tankecirklar rubbade genom något så harmlöst som dialog visar också vilken diktator den typiska Stenbocken/Saturnus är. Det är självhärskaren och så är det Kräftan/Månen, den ansiktslösa och fogliga massan på motsatta sidan.

I just det här fallet har vi Månen uselt placerad i tolfte huset för förluster, och med en disponent som knappast talar samma upplyftande och positiva språk som Lejonet (den hjärtliga lejonledaren) gör. Sinnelaget disponeras istället av Solen i mörka och självrepressiva Skorpionen och jag har anonyma fall av rejäla psykiska problem med just Sol och Måne i de här två tecknen (om än inte i samma hus). Månen har placerat sig i Lejonet som för att svara på Livet självt, men Solen går ner sig i de mörkaste av Dödens Vatten, och därtill onda och egoistiska och extremt elaka stämningslägen via soldisponenten Mars dubbelt onda karaktär och prominenta plats i den spydiga och fördömande Jungfrun. Hans tendens till djup depression kan därför spåras på två ställen: den utslagna Månen och den dominanta Saturnus (förvisso i 5e och dominanta ledarskapshuset som är en lyckosamt hus).

Att Churchill inte var en rolig människa att umgås med, och att han var en vagnslast skit på insidan i sina attityder till andra människor och folkslag, ser man tydligt. Jag har tidigare spekulerat i att Jungfrun och Skorpionen tillsammans bildar den kanske mest negativa och fördömande människotyp som finns, och här landade ett färskt exempel på den av anden oförlösta fanskap som ägnar sig åt att döma människor och ting bara utifrån deras kroppsliga utsida (Jord + Vatten). 

Churchills Våg-intellekt med den verksamt onda Jupiter och den onda halshuggningens demon Ketu (flera strokes!) får en att fundera hur han alls lyckades leda britterna mot Hitler. Kanske var han bara kraftig kroppshydda med cigarr i hand - en tydlig ikon som gav engelsmännen något att fokusera på. Men som den formfixerade Saturnus i femte visar, hade han tur och lycka i detta poserande. Han har faktiskt blivit en ikon att mjölka på citat för helgtidningen!

Inga kommentarer: