Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 december 2015

Maya & Kate - look-alikes




Nej, man behöver inte mäta upp näsryggens millimeterexakta längd med frenologiska verktyg för att tala om dubbelgångare. Det är den mindre vetande som börjar med detaljer och sedan (förgäves) söker konstruera en helhetsbild. Man måste börja med en slags helhetskänsla, det är jag övertygad om. 

Hade just studerat en bunt horoskop för komiker och går så till The Guardian som under dagen lagt ut en artikel om en amerikansk komedienne (uppe till vänster i montaget). Så telepatiskt! Inför amerikanskan kunde jag bara tyst utropa "Kate Bush!" (yngre och äldre version i montaget) Och jag var dessutom hundra på vilket horoskop amerikanskan skulle ha. Kate Bushs karta har bloggen granskat tidigare men Maya Rudolph var en helt ny bekantskap för mig.

Vad sägs?

Maya Rudolph:

Kate Bush:


Jag är övertygad om att Maya är född medan Månen ännu dröjer kvar i Stenbocken för en perfekt fullmåne där den bildar en viktig "ömsesidig reception" med Solen i Kräftan. Dessutom har kvinnorna "själens form" Saturnus i opposita tecken, vilka anses vagt spegla varandra.

Är det själen man ser om man inte hakar upp sig på frenologens sätt att fragmentera och tappa greppet om den verkliga verkligheten?

Spännande också att båda kvinnorna har varsin kreativ opposition mellan Eld (utlevelse) och Luft (intellekt). Så långt man kommer med en månascendent är det dock brittiska Kate Bush som har dragit högsta vinsten i det kosmiska lotteriet med en ljuvligt tydlig och klar opposition mellan helt ren eldig expressivitet (Väduren) och en fin Jupiter-placering i Vågen. Att månnoderna förstärker och distorderar (och abrupt kapar) stämmer exakt med hennes rykte som excentriker och egensinniga musik.

Bush är redan en levande legend, amerikanskan kanske är en underhållare för sin generation och sedan glömd, jag vet inte. Men hennes Eld/Luft-polaritet är smutsig därför att den lägger sig i hussektorer hennes psyke inte vill befatta sig med. Men titta noga på kartorna igen. Hos amerikanskan har Jupiter flyttat sig till Eld och opponerar Venus i Tvillingarna. Hos Kate Bush är det Venus i Tvillingarna som disponerar över Jupiter som ingick i hennes kreativa opposition. 

Det finns med andra ord flera subtila överensstämmelser utöver den uppenbara fullmånen mellan Kräfta/Stenbock.

Aha-upplevelsen av fotot i tidningen kom från minnet av en speciell bild på Kate Bush som pryder baksidan på hennes album Hounds Of Love (1985). Sök rätt på den om inte ovanstående övertygar.

Inga kommentarer: