Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 december 2015

Joakim von Anka som sinnebild för kapitalismens ondska





Jag kommer inte ens igenom första stycket av en debattartikel om att kapitalismen inte går att "fixa" förrän tankarna fladdrat iväg till seriefiguren Joakim von Anka! Nej, dessa sjuka själar som inget annat än vill bada i sina pengar går inte att reparera. 

Det behövs andra strategier som tar dem av bana, om så bara under en tid av karantän medan en ny och bättre ideologi förmedlas till de stora massor ur vilka morgondagens djävlar annars undantagslöst kommer! (Joakim von Anka är en fattig skotte som börjar som skoputsare och jobbar sig upp till megaförmögenheten. Men han förblev fattig i själen.) 

Filosofen Platons rekommendation för 2300 år sedan, var att man kunde tolerera en viss ojämlikhet i samhället. En driftig person kunde belönas med upp till fyra gånger vad en ordinär jordbrukare drog in. Allt därutöver vara av ondo och skapade röta i den potentiella storfräsarens inre:



Nyfikenheten var nu väckt på Joakim von Ankas födelsehoroskop. Rimligen måste den snåla, egoistiska och råa ankan synas i stjärnorna! (Figuren har verkligen en otrevlig personlighet, skränig och fullständigt bristande i förfining.)

Ingen av källorna på nätet kan precisera ankans födelse bättre än decembernumret 1947 av en serietidning. Episoden hette Christmas on Bear Mountain. Den exakta dagen för det här numret har gått förlorad i tidens dimma men även om Månen måste utgå är soltecknet sannolikt. Och det övriga på himlen stämmer perfekt med rovkapitalistens usla karaktär!




Just den 1a december har ett fenomenalt omen eftersom Solen då står gradexakt med den stora förmögenhetens Jupiter! Det vore väl fantastiskt om tidningen kom ut denna dag, men egentligen räcker det med att Solen inte lämnat Skorpionen för att samma omen ska gälla, om än i mildare form. Indisk astrologi talar ju om att alla planeter inom ett tecken kombinerar sig med varandra. 

Solen och Jupiter skulle emellertid skapa en civiliserad om än omåttligt lyckosam natur, så det här är bara halva historien. Den andra hälften, som skapar råheten och den vansinniga fixeringen vid rikedomar ser vi i Skorpionens härskare Mars som från härskaren Lejonet angriper sitt eget tecken. Den 1a december och säkert en vecka till befinner sig Mars dessutom på rät linje med "kungamakaren" Regulus, en fixstjärna (inte utritad). Men kungamakaren välsignar vadän som kommer dess väg, och här är det alltså den hätska och omoraliska och vanvettigt konkurrenslystna Mars som "gillas" av symbolen som markerar att någon ska koras till extraordinär storhet. Det gör nu inte Mars noblare att via kungamakaren upplyftas till världens största svinpäls...

Dessutom bildar Solen och dess disponent Mars en så kallad ömsesidig reception som är minst lika viktig som en tajt konjunktion i hinduisk astrologi, så om redan Mars-i-Eld i attack mot Sol-i-Vatten driver upp "sensationalismen" skyhögt, vad händer när Eld/Vatten-kriget dessutom upprepar sig via "receptionen"? Jag har kallat exempel på den här teckenkombinationen för dramadrottningar och Joakim von Anka är väl beviset på hur korrekt detta är! Lyssna på hans gapande, se hans ohejdade lycksalighet när han badar i sina pengar. 

Ankan lider definitivt av någon ospecifierad bokstavssjukdom. Och det har jag också varit inne på tidigare - borgaren, alltså kapitalisten, kanske är en sjuk människotyp. Det är inte friskt att ha skapat en civilisation som till sist föder terrorism som sin onda skugga eller kusin från landet.

Det tog många årtionden innan Joakim von Anka fick en egen animerad tv-serie, och då hade upphovsmännen fullständigt raderat ut originalfiguren som skapades av Carl Barks. Kvar var inget av den obehagliga och arroganta kapitalisten utan istället en mysig äldre figur. Men som The Guardians debattör sade, det går inte att "fixa" kapitalismen med smink och spackel. Vissa system är så illa konstruerade att de framkallar den ondska som är inneboende i materien. (Se nyliga inlägget om vulkanen Etna.) 


PS. Ankans skapare, Carl Barks, har också Mars i Lejonet i attack mot en planet i Skorpionen! Men Barks är vänligheten själv med en "fin" kombination av Solen och den upphöjda Venus i djurkärlekens tecken Fiskarna. Månen i Tvillingarna för förmågan till skarpa vinklingar - faktiskt samma Måne som den 1/12 1947. Detta skulle kunna stödja tanken att serietidningen kom ut månadens första dag, eftersom Joakim von Anka var en större milstolpe i artistens liv.

5 kommentarer:

Susanne sa...

Kul det där med en farbror Joakims horoskop! Jag googlade själv, och hittade en databas om Disneys serier. Du har nog rätt i datumet 1 december, för tydligen kom tidingen bara ut en gång i månaden då. Men jag hittade också en uppgift om "datum då serien skapades" (http://coa.inducks.org/story.php?c=W+OS++178-02) eller "submission date" som det kallas i en länk: http://www.seriesam.com/barks/comicsos0009.html#ccus_os0178-02
Alltså det datum då den famösa ankan lämnade ritbordet och lämnades in för tryckning: 22 juli 1947. Och vad hittar vi då om inte Kräftan, jungfrun och oxen som dominerande tecken :-) Och den merkantila merkurius i stark hemmaposition med pengarnas venus.
Man kan säga att Joakim von Anka "låg i luften" den dagen! :-)

Seaward sa...

Ja, Disney-figurerna är nog underskattade som speglar av människan. Jag har glömt dem, fast de var så viktiga i barndomen och när jag letade Joakims födelse såg jag hur den lika gapiga Kalle Anka faktiskt beskrivs sympatiskt, som den lilla människan som aldrig lyckas med något men ändå kämpar på!

Det är inte så förvånande att inlämningsdatumet ger en materialistisk grundton (fast helt på bekostnad av den skräniga och vulgära dramadrottningen som 1 dec tecknar). I antiken trodde man ju att barnets födelse motsvarade konceptionsögonblickets horoskop (minns inte hur i detalj). Troligen ett försök att efterrationalisera det faktum att det är det svårfångade konceptionsögonblicket som logiskt sett är det man borde använda sig av...

Apropå datumet den 1 december och hur Månen då matchar artistens, färdigställer jag just nu en liten text för den engelska bloggen om en tragisk händelse i grevens av Oxford liv där transiterna verkligen är något i hästväg. Kanske dröjer en eller ett par dagar, för jag vill inte lämna lika mycket stavfel i de engelska texterna som vidhäftar den här bloggen...

Susanne sa...

Kalle Anka har till skillnad från Joakim ett känt "födelsedatum": 9 juni 1934 (då han framträdde på film första gången - serietidningar med Disneyfigurer kom senare.) Det blir nästan bara oxen och väduren. Jord och eld i primitiva tecken, det passar väl en kolerisk representant för den "lilla människan" som kämpar, får utbrott och är avundsjuk på den rike mannen, men som alltid kommer till korta...

Seaward sa...

Underbart! :-)

Faktum är att detta påminner om den svenska nationalpsykologin för dem som enbart lever på känslor. Vår karta har Mars-Oxen som butter och tvär (och materialistisk) bas för ett eldfängt och uppblossande sinne/Mån-Väduren - tar allting personligt och saknar intresse av (förmåga?) att analysera objektivt. Det är Kalle Anka i ett nötskal.

Se också den här gamla favoriten från bloggens första år - en envis och närmast ond varelse:

http://sidereal.hall-of-man.com/2010/12/troll-pa-natet-ett-typfall.html

Susanne sa...

Inte undra på då att Kalle Anka-partiet alltid får ett antal röster i svenska val - egentligen borde det nog få ännu flera :-)