Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 december 2015

Jan Guillou den perfekta politikern


Ständigt i hetluften:
"Kan vi lita på Jan Guillou?"
Ska man ändå ta gårdagens fynd av den typiska politikersignaturen på allvar, visar sig underhållande nog astrologibelackaren Jan Guillou ha den! Eller närapå. 

I ett tekniskt inlägg om behovet av de kopiösa datamängder som behövs vid samtidigt studie av två planetpositioner för att avgöra om en avvikelse bara är en slumpvariation eller "signifikant" sattes studiens enda positiva fynd, Solen i Skytten tillsammans med Månen i Jungfrun, på undantag.

Guillous snarlikhet till detta fynd slår mig efter att ha läst hans senaste krönika om dårskapen bland Sveriges styrande i svallvågorna efter Paris-terrorn. I själva verket tar han lite för lätt på demokratiinskränkningarna, andra politiska inlägg har gjort mig betydligt mer orolig för hur illa det är ställt med vart den så kallade demokratin är på väg i Sverige. Missade du den grävande journalisten Dan Josefssons text tidigare i veckan, så läs den.

Guillous som alltså givit astrologin en känga några gånger under senare år avslöjas alltså paradoxalt av astrologin vara den perfekta, dubbelspelande politikern! Ja, dubbelspelet ligger i det här fallet inte i den enda av de 144 sol- & månkombinationerna som nådde signifikant överbetoning utan i författarens klädsamma vänsteråsikter levererad som dräpande satir och en exempellöst borgerlig livsstil som innefattar jakt och dyra årgångsviner. 



Det här horoskopet med publicerad (men inte verifierad) födelsetid kommenterades första gången 2010. Rubriken, "Prominent Merkurius och lyckosamt 3e (författar-)hus" berättade att det mest uppenbara kring Guillou granskades. 

Några år senare, 2014, hade kungastjärnan Regulus introducerats som motvikt till den onda Algol och då deklarerade bloggen "Kung Gulliou", kanske lite servilt med tanke på att bloggaren aldrig läst en bok av människan och inte söker någon publicist för det egna ordkrafsandet (Guillou sitter i styrelsen för Piratförlaget som torde ha dragit in rejält med klöver i sin dag). 

Men det är uppenbart att Regulus välsignelse passar utmärkt i just tredje huset för kommunikation. Vad som inte nämndes 2014 var att det tredje författarhuset disponeras från en ytterligt mörklagd Sol - en dominant Stenbock som tryckts in i korruptionens åttonde hus och att Solens disponent Saturnus också befinner sig i ett undanskymt och ont hus. Detta är då den hemliga och hypermaterialistiska Guillou, en ateist och begabbare av astrologin och mänsklighetens högre strävanden. 

Guillou behöver inte ens mörka den här sidan nämnvärt eftersom svenska folkets nivå är sådan att majoriteten lider av samma blindfläck. Fattigsvensken av igår är i dag en mentalt förslappad materialist som lever för månadslönen vilket snabbt omsätts i kulinariska smakupplevelser. "Av jord är du kommen och till jord ska du återvända"... Orden under prästens begravningsritual klingar sannare för vissa kulturer än för andra... 

Den onda och synnerligen rika härskareliten i Sverige representeras i nationalhoroskopet av en lyckosamt placerad Sol (ledarskap) i Solens naturliga femte hus för individualitet och ledarskap men den kombineras med den stora förmögenhetens Jupiter, som tyvärr i Sveriges fall är en verksam illgörare. Sveriges ledare tjänar grova pengar som är blodspengar. Landets situation förvärras när man ser hur kartans folkliga månsida är just lika primitiv och materialistisk som den hedonistiska sidan av Guillous horoskop. 

När man sedan inser att också han har en verksamt ond Jupiter inser man plötsligt att hans två kanske tre spefulla och rejält sökta omnämnanden av astrologin under de senaste årens krönikor faktiskt väl representeras av denna förstörda Jupiter, då förstår man bättre vilken dubbelnatur vi har att göra med. Vänsterhållningen är bara ett spel för gallerierna och inget den äldre Guillou skulle gå i döden för eller ens offra sin vinsamling för. Notera Solen i åttonde huset som en perfekt judisk genizah (slutförvaring av gamla texter) eller lagringslokal där fermentationen fortskrider enligt Saturnus eller Fader Tids måttstock för vällagrade men stendöda produkter.

Genuint i horoskopet är i princip bara den underhållande historieberättaren Merkurius, men här är alltså den verksamt onda Jupiter disponenten. "Varav hjärtat är fullt, därav talar munnen." Guillou kritiserar överheten och tjänar ett hyggligt dagsverke på det: så fungerar noblessens Jupiter när den slår över och blir en hycklare. Samtidigt kontrollerar Guillou sin självpresentation så väl genom sina krönikor att det är svårt att inte beundra hans dubbelspel.

Och det för oss till signaturen för den typiska politikern, Solen i Skytten och Månen i Jungfrun. Guillous Sol står nu i Stenbocken, men den träder tillbaka genom åttondehusplaceringen och verkar från en djup, "satt" eller attitydlåst nivå av helhetsmänniskan. (Hans berömmelse eller makt i ett tidigare liv skulle i detta liv förnekas och gradvis nötas bort - här är t.ex. förklaringen till mobbningen - förnekandet eller dödandet av hans solära identitet. Mobbarna var Ödets agenter för att hjälpa den här själen att omfördela sina energier och empatier, att helt enkelt flytta fokus till värdigare frågor än de egna privilegierna.)

I Solens frånvaro passar istället den pigga lilla pojken Merkurius på att knipa en prominent position och då denna visar på Jupiter-i-Lejonet har vi ändå indirekt, via Lejonet, en solär anknytning. Fastän på ett mer komplext vis, har vi därför en "smutsigare" version av den redan i sig "andligt brutaliserade" kombinationen av Skytten (Eld/ren kognition) och Jungfrun (Jord/smutsig praktikalitet). Det är uppenbart att en politiker måste ha både en visionär ELD och en känsla för det smutsiga konkreta hantverket - politikern vill ju ha igenom sin politik i den materiella verkligheten! 

Hur den brittiska 1900-talsastrologen Charles Carter kunde tänka så rätt trots att han använde den felaktiga sideriska zodiaken (vilket ger ett vurpat empiriskt dataunderlag) har jag tidigare förklarat med att denne man som just påbörjat sin juristutbildning då han upptäckte astrologin, hade en sådan mental skärpa att han tänkte rätt trots att alla hans sideriska horoskop betonade fel zodiaktecken. Carter tänkte inte utifrån sitt empiriska material utan utgick från zodiakens grundprinciper. Därmed tänkte han rätt även om han i verkligheten studerade t.ex. ett sideriskt Sol-Lejon istället för en tropisk Sol-Jungfru. 

Ett annat skäl till att hans analys av zodiaktecknen upplevs som korrekt, var att justeringen till siderisk zodiak ofta leder till att någon eller några andra planeter backar in i det tecken den tropiska tecken tror sig studera och att redan denna planetära emfas aktiverar tecknet. Carter såg alltså en aktiverad Jungfru även om det inte var de planeter han trodde som flyttade ner arketypen/potentialen till energins eller manifestationens värld.

Om just kombinationen av Skytten och Jungfrun sade Carter - stycket har citerats flera gånger på bloggen, men det är verkligen träffsäkert just för politikern som har att sätta sig in i tusen och en av sina sakkunnigas sammanfattningar av snåriga frågor:


Skytten/Jungfrun är en typiskt kritisk kombination där Jungfrun söker reducera till exakt ordning och uttryck alla de idéer det eldiga tecknet ständigt kastar omkring sig under loppet av dess intellektuella utforskning. Kombinationen är sannolikt inte farlig, såvida inte våldsamma planeter är implicerade; istället kommer den att uttrycka sin kraft via debatter och argumentationer. ... ...

C.E.O. Carter - Essays on the Foundations of Astrology (Theosophical Publishing House, 1947, s. 80)

Till och med den typiska politikersysslan debatt inkluderas i den korta skissen, men Carter väljer utifrån sitt dataunderlag sedan att exemplifiera med teologisk debatt. Principen är dock densamma.

Skulle man tvingas välja mellan offentlighetens mer eller mindre nattskygga individer är det dock ingen tvekan om att Guillou gör ett oslagbart bättre jobb för att medvetandegöra sina läsare än de löss på Sveriges Radio som knåpade ihop följande imbecilla omröstning sedan Guillou beslagit en defamerande biograf med faktafel. 

Jag trodde inte mina ögon när jag såg att public service lägger pengar på pöbelfunktioner som inte står DN:s eviga och propagandistiska USA-quiz efter. Vem i helskotta är intresserad av vad FOLK TYCKER i frågan om Guillous pålitlighet efter att ha lyssnat på en debatt?  Med mentometerknappen är vi nu två steg fjärmade från vad som faktiskt hände.

I det här inlägget har vi istället studerat författarens Merkurius och tredje hus och en icke föraktansvärd förmåga att vända en debatt till sin fördel. "Kung Guillou" kanske inte, men slipade politikern Guillou definitivt!

Inga kommentarer: