Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 december 2015

I fantasin före sin tid, i verkligheten 2000 år på efterkälken


DN:s så kallade vetenskapsredaktör älskar gener eftersom detta varit biologins hetaste område under många år. Knappast en visionär eller radikal hållning således. Problem uppstår i mina ögon när hon i aktuell krönika bröstar sig över att ha varit "fyra år före övriga världen" med en ren truism: att olika folk tillgodogör sig födoämnen på olika sätt!

Karin Bojs framstår här (återigen) som en mindre begåvad som satts att "folkbilda" i scientism (vetenskapen som pseudoreligion). I Sveriges fall kan man kanske bättre tala om ett yttersta syfte att fixera medborgarna vid "svensk forskning, dess kommersialisering och framgångsrika export".  Bojs drar sitt strå till stacken för det rådande systemet - se bara hennes senaste boktitel med dess EU-anstrykning!

Bojs har uppenbarligen både svårt att höra om det hon säger låter vettigt och bristande insikt i medicinens historia. Ta t.ex. den minst 2000 år gamla astrologin. Den har utvecklade tankar om hur olika individer hanterar t.ex. kapaciteten att förbränna socker (apropå Bojs text). 

Den hinduiska grenen förefaller mig långt mer avancerad än den västerländska eftersom man där sammansmälte den ayurvediska läkekonsten med astrologisk symbolik. Men eftersom denna medicinska astrologi är ett svårt ämne avstår jag från att säga mer. Jag nöjer mig med att tidigare ha anat sambandet mellan den kvinnliga planeten Venus, frasen "söt som socker", och planetens sanskritnamn Shugr (jfr. sugar, Zucker, socker). I hinduisk astrologi finns avancerade analyser av olika födoämnen och strategier för att häva sjukdomstillstånd genom en kosthållning som inte bryter mot kroppens astrologiska signaturer.

Hinduisk astrologi tilldelar paradoxalt nog Venus smaken sur (det är den stora välgöraren Jupiter som korrelerar med sötma), så här finns uppenbarligen djupare nivåer bortom indoeuropeiska ord som vandrat länge och långt.

Jag har noterat hur hela medieeliten slutit upp bakom Bojs senaste bok. Till och med en kristen socialist som Göran Greidner. Detta påminner återigen om att inte bara kroppen utan även psyket är skapat av samma materiella faktorer som astrologin ringar in med sitt symbolspråk. 



Greidners massiva astrologiska orientering mot kroppslighet och död förklarar hans intresse för Bojs typ av folkupplysning. Kanske var den där kristna omvändelsen en övergående reaktion på en älskad faders bortgång. "När den blott naturliga Fa(u)n ser sitt väsen (död/intighet), då blir han genast religiös! 

Den "astrologiska genetiken" avslöjar att Greider har en stark predisposition att sälla sig till de döda som begraver sina döda i alltmer kunskap om materien - notera hur hans intellekt (Merkurius) är starkt under påverkan från Frestaren eller Djävulen (den onda stjärnan Algol). Och om Månen, vilket förefaller troligt, befinner sig i Väduren, då hamnar intellektet pga. dess disponent Mars med en orientering mot den mörklagda åttondehussektor om vilken man är förhållandevis omedveten. En genuin nyfikenhet kring materiella processer, således.

Eftersom den sataniska axeln kan representera den trånga materiella världsbild som börjar med det man vräker i sig (Oxen/munnen) och utmynnar i det kroppen exkrementerar (Skorpionen/anus), får man bilden att Greider spiller mycket energi på tillvarons egentligen minst intressanta aspekter! (Ett sånt här horoskop skulle med framgång kunna höja rösten mot mänsklighetens nedskräpning av planeten!) Men mot denna låga och fysiologiska tendens står en intressant och ytterligt humanitärt orienterad "kreativ" axel mellan sinnelagets Måne och jämlikhetens Venus i Vågen.

Inga kommentarer: